Borsa

Rumb incert

Els inversors no veuen gens clar el panorama econòmic i polític, esquitxat pels casos de corrupció política, i prenen distància. L'Íbex-35 recula un 0,67% en cinc sessions.

Mario Draghi manté
el preu del diner a la zona euro en el 0,75% tot i moderar el discurs optimista sobre l'economia europea

L'anun­ci­ada cor­recció dels mer­cats bor­sa­ris ja és aquí. Als crei­xents dub­tes sobre la feblesa econòmica a Europa s'han afe­git en les dar­re­res set­ma­nes els escàndols de cor­rupció política a Espa­nya i la incer­tesa per la pro­xi­mi­tat de les elec­ci­ons a Itàlia. Un còctel que ha resul­tat de difícil digestió per als inver­sors i que ha estès les ven­des en el con­junt de les grans bor­ses. I l'espa­nyola no és cap excepció. El selec­tiu índex Íbex-35 ha vis­cut la segona set­mana con­se­cu­tiva a la baixa i s'ha aco­mi­a­dat dels guanys que va acon­se­guir al gener, quan els inver­sors no veien fan­tas­mes ni núvols negres a l'horitzó. Però ara que les incer­te­ses tor­nen a pla­nar sobre els par­quets, la bona evo­lució de l'índex és només un record i en les dar­re­res cinc ses­si­ons ha recu­lat un 0,67% fins a situar-se en els 8.174,90 punts. Amb aquest tan­ca­ment, el balanç de l'índex durant el 2013 és gai­rebé pla (+0,09, tot i que el gener es va aco­mi­a­dar amb un guany del 2,39%) i d'ençà que va començar el febrer, l'índex arros­sega una pèrdua del 2,24%.

Però tant s'ha dete­ri­o­rat la situ­ació perquè la cor­recció doni lloc a un canvi de tendència? Els ana­lis­tes cre­uen que no i con­si­de­ren que les pre­o­cu­pa­ci­ons a les quals s'enfron­ten els inver­sors no són prou impor­tants per pro­vo­car un canvi de tendència en la supo­sada evo­lució alcista que pre­ve­uen en els prin­ci­pals índexs per al con­junt de l'exer­cici.

Alguns experts con­si­de­ren que després de les sig­ni­fi­ca­ti­ves alces asso­li­des al gener -i en els dar­rers sis mesos, amb l'Íbex-35 reva­lo­rant-se més d'un 40%- els índexs havien de cor­re­gir una mica i s'han pres com a excusa els dar­rers escàndols polítics, la feblesa de les dades ‘macro' i els resul­tats tri­mes­trals.

Però el que és clar és que el diner no se'n refia i el rumb dels índexs està domi­nat per la inde­fi­nició fins que apa­re­gui en escena alguna notícia posi­tiva o alguna dada macro­e­conòmica enco­rat­ja­dora per impul­sar a l'alça els diver­sos índexs.

Per això els inver­sors espe­ra­ven amb can­de­le­tes la reunió del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) de dijous per veure si el seu pre­si­dent, Mario Draghi, donava alguna pista opti­mista sobre l'evo­lució de l'eco­no­mia de la zona euro o deci­dia esti­mu­lar la recu­pe­ració amb una nova rebaixa dels tipus. Però res de nou va pas­sar en la cita de l'enti­tat. El preu del diner es va que­dar en l'actual 0,75% men­tre Draghi mode­rava el dis­curs opti­mista de reu­ni­ons ante­ri­ors.

Tam­poc va con­tri­buir a ale­grar els mer­cats la sub­hasta del Tre­sor espa­nyol, la pri­mera des que va escla­tar la pre­sumpta cor­rupció a les files del Par­tit Popu­lar. Si bé el mer­cat ha tor­nat a donar suport a l'emissió de deute espa­nyol -mal­grat que s'ha hagut d'apu­jar la ren­di­bi­li­tat res­pecte a col·loca­ci­ons pre­ce­dents- la borsa no va aco­llir amb guanys aquesta bona accep­tació men­tre la prima de risc s'enfi­lava al vol­tant dels 380 punts.

Notícies empre­sa­ri­als.

Amb un esce­nari confús com l'actual i amb els índexs dibui­xant alts i bai­xos sig­ni­fi­ca­tius -com els de l'Íbex-35 en la set­mana que aco­mi­a­dem: dilluns rebent una pata­cada del 3,77% i dimarts repun­tant un 2,20%- els inver­sors han tor­nat a donar suport a les deci­si­ons d'inversió en les notícies micro­e­conòmiques.

Els dar­rers can­vis nor­ma­tius en el sec­tor energètic anun­ci­ats per l'exe­cu­tiu espa­nyol estan cas­ti­gant la cotit­zació d'aquests valors. Un dels més per­ju­di­cats és Acci­ona, que ha vist com els seus títols van per­dent valor i només en sis jor­na­des acu­mu­len un des­cens supe­rior al 24%. El sec­tor finan­cer també ha estat un dels pro­ta­go­nis­tes durant la set­mana després de l'aixe­ca­ment de la pro­hi­bició a les posi­ci­ons cur­tes que es va deci­dir la set­mana pre­ce­dent. L'evo­lució borsària d'aquests valors durant la set­mana ha fet embo­gir els inver­sors men­tre la seva cotit­zació pujava i bai­xava com una mun­ta­nya russa. Així, men­tre dilluns els títols del San­tan­der encara païen amb un retrocés del 5,7% els febles resul­tats tri­mes­trals de l'enti­tat, dimarts arri­bava la recu­pe­ració després de la tem­pesta i l'acció del banc pre­si­dit per Botín remun­tava gai­rebé un 3%. L'altre gran banc, el BBVA, expe­ri­men­tava un com­por­ta­ment simi­lar, enre­gis­trant una dava­llada del 4,72% en la pri­mera jor­nada set­ma­nal i repun­tant un 2,34% en la sessió poste­rior.

Amb vista a les pro­pe­res jor­na­des els experts reco­ma­nen extre­mar la prudència men­tre es vigila de prop l'evo­lució del deute espa­nyol (el Tre­sor cele­bra dues sub­has­tes) i s'ava­luen els nous indi­ca­dors econòmics (com el PIB d'Ale­ma­nya o la con­fiança del con­su­mi­dor als EUA, dades que sem­pre con­tro­len els inver­sors perquè acos­tu­men a moure els par­quets).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.