Melon District invertirà 160 milions en 4 noves residències
L'empresa, que ja té dues residències d'estudiants a Barcelona, en projecta una primera a Madrid, una segona a París i dues a Roma i a Milà
Melon District, companyia barcelonina especialitzada en l'allotjament d'estudiants, preveu invertir 160 milions d'euros els pròxims tres anys en l'obertura de quatre noves residències d'estudiants, segons ha explicat el seu director general, el parisenc Fabien Mollet-Viéville. La intenció de la companyia, que opera sempre amb socis locals, és obrir una residència a Madrid, inaugurar la segona a París i entrar al mercat italià amb l'obertura d'un centre a Milà i un altre a Roma. En total, sumaria unes 2.000 places a les 600 que ja té a Barcelona.
“El nostre mercat objectiu és Espanya, França i Itàlia, i a curt termini volem consolidar el mercat espanyol amb projectes a Madrid, continuar la nostra aventura parisenca i introduir-nos en el mercat italià”, explica Mollet-Viéville. “Ens volem convertir en una cadena internacional de residències d'estudiants. Hem demostrat amb Barcelona que el model funciona econòmicament molt bé i ha arribat el moment de replicar-lo”, diu el màxim directiu de la companyia. “Fer-ho abans hauria estat precipitat i ara en canvi es pot fer de manera més accelerada”, explica.
En el cas italià, la companyia està estudiant realitzar la inversió de la mà d'un fons d'inversió immobiliari que es faria càrrec de la construcció dels edificis.
Melon District va néixer a Barcelona l'any 2007 de la mà de l'empresari francès Fabien Mollet-Viéville, que ja havia creat una companyia anterior, Rent a Bedroom (l'any 2001), davant les dificultats que va trobar com a nouvingut per allotjar-se a la ciutat catalana, i que també estava dirigida a l'allotjament d'estudiants d'arreu del món.
L'any 2007 va buscar complicitat de la que llavors era Caixa Terrassa (i que va passar a ser Unnim i ara està integrada al grup BBVA), i hi va acabar desenvolupant conjuntament dues residències, de les quals en l'actualitat té un 80% de les accions a través de Catalonia Gebira. De fet, l'entitat financera és la propietària dels immobles, però Melon District és la que gestiona l'espai, paga un lloguer a llarg termini –més de 25 anys– i es queda el 20% del capital restant. L'empresa gestora està integrada per quatre socis, tres family office (dos de catalans i un d'andorrà) i el mateix Mollet-Viéville, creador del projecte. “És un model que permet a Melon District un bon desenvolupament i ofereix als seus inversors una rendibilitat garantida sobre la seva inversió”, explica Mollet-Viéville.
“De fet, la residència que projectem a París respon al mateix model, en aquest cas amb un inversor local que està edificant una residència de 200 habitacions clau en mà que nosaltres ocuparem durant 18 anys”, explica. Les noves instal·lacions parisenques ocuparan més de 5.000 m² al barri de La Défense de París, s'inauguraran el setembre del 2014 i hauran suposat una inversió de 20 milions d'euros. La companyia preveu incrementar prop d'un 30% la seva facturació anual amb aquest nou emplaçament.
En el cas de Madrid no està previst que el BBVA hi continuï participant a través de la societat Catalonia Gebira, però no es descarta que ho pugui fer directament, segons explica el màxim executiu. Amb tot, les opcions estan obertes i també es negocia amb family offices locals que hi vulguin participar.
Neix a Barcelona.
“La clau de l'èxit és que mantenim la idea dels pisos compartits d'estudiants però a l'escala d'una residència d'estudiants, en un model que és habitual trobar a Anglaterra o als Estats Units”, explica Mollet-Viéville. De fet, cadascuna de les plantes dels quatre edificis que integren la residència Melon District Marina està integrada per 10 habitacions individuals que comparteixen una cuina i un saló comuns, separats de l'àrea personal. D'aquesta manera, en un espai comú compartit s'afegeix la pròpia habitació de l'estudiant. “La idea és que les residències que anem fent s'assemblin més al model de Marina que no pas a la residència de Poble-sec, de menors dimensions”, explica.
El 70% dels estudiants que s'allotgen a les residències barcelonines de Melon District són estrangers, la meitat d'ells nord-americans i la resta de 40 nacionalitats diferents, entre les quals destaquen, per importància, l'alemanya, anglesa, francesa i italiana. Actualment hi ha més alumnes europeus que no pas sud-americans, com passava anys enrere, i ja es comença a detectar la presència de joves provinents de Rússia.
Quant al 30% restant, es tracta d'estudiants catalans, aragonesos, de les Illes Balears i d'Andorra, sobretot pel que fa als de primer curs. La presència femenina és destacada i el 75% dels alumnes allotjats són noies. L'ocupació a les residències barcelonines és del 90% en temporada alta i del 80% en temporada baixa, que coincideix amb l'estiu.
Amb piscina i servei de bugaderia
Les habitacions més petites fan uns 12 m² i les més grans, als estudis superiors, 24. Els preus mensuals oscil·len entre un mínim de 700 euros i un màxim de 1.000 que inclouen el cost de l'aigua i la llum, l'accés a internet amb fibra òptica, la neteja diària de les zones comunes i el servei de manteniment. A banda, els alumnes poden contractar serveis diversos com la neteja setmanal de l'habitació i la roba de llit i de bany o la mitja pensió diària, a partir de 9 euros al dia.
A l'àrea comuna els estudiants tenen cuina, nevera, forn i microones, i a l'edifici hi ha piscina i sales d'estudi, entre altres.
Melon District invertirà 160 milions en 4 noves residències