Emprenedors

Fer de Barcelona un ‘hub' per a l'emprenedoria

Diverses iniciatives sorgides dels mateixos emprenedors es proposen que la capital catalana lideri el sector a Europa el 2020

Bar­ce­lona escala posi­ci­ons en el rànquing de ciu­tats empre­ne­do­res. En poc més d'una dècada la capi­tal cata­lana s'ha con­so­li­dat com un refe­rent clar al sud d'Europa en la cre­ació de noves empre­ses, espe­ci­al­ment de base tec­nològica, i tot i que encara està lluny de clústers empre­ne­dors com San Fran­cisco, Lon­dres o Tel Aviv, la pro­jecció de Bar­ce­lona sem­bla que con­ti­nua enda­vant mal­grat el con­text de crisi econòmica.

Part d'aquest impuls ha vin­gut gràcies a empre­ne­dors inter­na­ci­o­nals que van ater­rar a Bar­ce­lona per estu­diar en alguna de les seves pres­ti­gi­o­ses esco­les de nego­cis i que en aca­bar van optar per fun­dar aquí les seves empre­ses. És el cas, per exem­ple, de l'ale­many Chris­top­her Pom­me­re­ning, que va arri­bar a Bar­ce­lona el 1998 i al cap de pocs mesos ja cofun­dava la filial a l'Estat espa­nyol d'Autos­cout24. Pom­me­re­ning també forma part de l'equip fun­da­dor de la firma de capi­tal de risc amb seu a Bar­ce­lona Active Capi­tal Part­ners. “De Bar­ce­lona, atrapa que és una ciu­tat amb molta ener­gia, dinàmica, és al Medi­ter­rani però té la mun­ta­nya al cos­tat, amb una oferta cul­tu­ral ele­vada, bona gas­tro­no­mia, dis­seny i arqui­tec­tura, bones esco­les de nego­cis...”, des­taca aquest ale­many, que con­fessa que al cap de poc d'haver arri­bat a la capi­tal cata­lana va tenir clar que s'hi volia que­dar. “I la millor manera de fer-ho era cre­ant la meva pròpia empresa.”

El 2009, Pom­me­re­ning i una desena d'empre­ne­dors, entre els quals hi havia Mau­ri­cio Pri­eto (eDre­ams), Dídac Lee (Ins­pi­rit) i Marek Fodor (Atra­palo), van fun­dar Entre­pre­neurs­hip City, ini­ci­al­ment un grup de Face­book i avui una comissió dins el pla estratègic metro­po­lità de Bar­ce­lona. L'objec­tiu era “con­ver­tir Bar­ce­lona en la ciu­tat líder en empre­ne­do­ria a Europa el 2020”. Per acon­se­guir-ho, explica Pom­me­re­ning, cal superar cer­tes bar­re­res que impe­dei­xen que Bar­ce­lona esti­gui en els pri­mers llocs dels rànquings mun­di­als. El pri­mer que asse­nyala és la manca d'un conei­xe­ment i ús gene­ra­lit­zat de l'anglès. “Si vols crear una empresa aquí, tots els tràmits que has d'omplir per a l'admi­nis­tració són en català o en cas­tellà, res en anglès, això no ho posa molt fàcil a l'empre­ne­dor que ve de fora”, des­taca. Per faci­li­tar l'ater­ratge de nous empre­ne­dors també cal una millora en els incen­tius fis­cals i fomen­tar més la cul­tura empre­ne­dora des de l'escola. “I expli­car en clau posi­tiva exem­ples d'ini­ci­a­ti­ves que no han sor­tit bé”, diu Pom­me­re­ning.

Seguint aquesta estela fa prop de 8 mesos es va llançar la ini­ci­a­tiva Bar­ce­lona Loves Entre­pre­neurs (BLE), que es pro­posa també por­tar Bar­ce­lona a una posició de lide­ratge en empre­ne­do­ria a Europa en la pro­pera dècada. BLE també sor­geix de la ini­ci­a­tiva d'un grup d'empre­ne­dors locals que volen, segons explica Toni Mas­caró, un dels cofun­da­dors, “ser també un agre­ga­dor de totes les ini­ci­a­ti­ves rela­ci­o­na­des amb l'empre­ne­do­ria que es fan a la ciu­tat”. BLE ha ela­bo­rat un mani­fest on recull 12 punts crítics per asso­lir l'objec­tiu mar­cat, i entre aquests des­taca la neces­si­tat d'una nova política fis­cal. “Sense incen­tius fis­cals no és pos­si­ble aquest procés de desen­vo­lu­pa­ment. Difícil­ment cap­ta­rem empre­ne­dors d'alt valor afe­git amb el règim actual”, apunta Mas­caró.

Els fun­da­dors de BLE orga­nit­zen acti­vi­tats men­su­als i la pro­pera d'abril reu­nirà 12 cònsols a Bar­ce­lona “per deba­tre quins són els punts febles que ens detec­ten des de fora”. A més, BLE està orga­nit­zant un por­tal d'infor­mació útil sobre ser­veis i recur­sos dis­po­ni­bles a la ciu­tat per a empre­ne­dors inter­na­ci­o­nals.

Més recent­ment, de fet fa una set­mana escassa, s'ha pre­sen­tat l'asso­ci­ació Ecom­merce & Tech Bar­ce­lona, impul­sada per un grup d'empre­ne­dors del sec­tor del comerç electrònic d'èxit com Lucas Carné (Pri­va­lia), Jaume Gomà (Ula­box), Car­los Blanco (ITnet), Dídac Lee (Ins­pi­rit) i Miguel Pla­nas (Nuba­lia), entre altres. L'asso­ci­ació pretén impul­sar un sec­tor que aguanta amb nota la crisi i que inclou empre­ses refe­rents. De fet, segons les dades d'Ecom­merce & Tech, només les vint pri­me­res empre­ses del sec­tor sumen 2.000 mili­ons d'euros en fac­tu­ració, més de 5.000 emple­ats i presència a 40 països. Un dels objec­tius que es marca l'asso­ci­ació és situar Bar­ce­lona com a hub d'empre­ne­dors del sec­tor. Per al pre­si­dent de Ecom­merce & Tech, Miguel Vicente (Lets­Bo­nus), “si volem jugar a la Cham­pi­ons encara tenim deu­res pen­dents”, i entre aquests el marc fis­cal de l'opció d'acci­ons. “En aquest sec­tor no es paguen grans sous, però es com­pensa amb l'opció d'acci­ons, i no ajuda a cap­tar talent l'actual marc fis­cal.” El sec­tor també reclama més agi­li­tat en els tràmits de visats i per­mi­sos de tre­ball, així com un nou marc fis­cal més favo­ra­ble a les inver­si­ons d'àngels inver­sors.

Zona franca per a emprenedors

Una de les mesures més destacades que recull el projecte Barcelona Growth, que va presentar fa uns dies l'Ajuntament de Barcelona, és la creació d'una zona franca per a emprenedors a l'edifici Media TIC. Aquesta zona franca estarà orientada a empreses i emprenedors de l'àrea tecnològica, als quals oferirà condicions preferents. Entre aquestes, l'Ajuntament planteja una bonificació del 100% en els impostos municipals, en les quotes a la seguretat social dels nous contractes, així com descomptes parcials en el preu del lloguer dels despatxos.

A més es crearà l'Oficina d'Atenció a l'Empresa i s'impulsarà la marca Barcelona com a principal actiu de valor per a les empreses, i s'habilitarà una sala de demostracions per a les empreses que s'hi instal·lin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.