Els mínims queden enrere
Els inversors ignoren els problemes i es contagien de l'optimisme de Wall Street per abandonar els mínims de l'exercici. L'Íbex-35 rebota un 3,10% setmanal.
de l'Íbex selecciona Jazztel per ocupar el
seu lloc a partir del proper dia 23
La Xina i els EUA s'han aliat per estendre una onada d'optimisme en el conjunt de borses internacionals malgrat la persistència d'incerteses econòmiques i polítiques. Els inversors s'han mostrat aliens al rebrot de la crisi a Portugal, país que ha d'endegar noves mesures d'estalvi ara que el Tribunal Constitucional ha invalidat els ajustos aplicats fins ara pel govern lusità. Brussel·les exigeix un nou pla perquè Portugal accedeixi a l'ajut dels seus socis alhora que encara cueja el rescat a Xipre. I mentrestant, Itàlia s'encamina a unes noves eleccions després de setmanes sense poder formar govern estable, l'economia espanyola rep previsions poc positives que allunyen l'esperada recuperació i els EUA no acaben d'enlairar-se amb contundència.
Però cap motiu ha intimidat els inversors. Aquests s'han deixat portar per la millora de l'economia xinesa i les conseqüències positives que això pot tenir en l'economia global. Els nous màxims històrics assolits per Wall Street (el Dow Jones s'encamina cap als 15.000 punts sense presa però amb pas ferm) també han aportat el seu granet de sorra per treure els índexs dels nivells mínims de l'exercici.
Amb aquest optimisme que s'ha respirat durant la setmana la renda variable espanyola ha enregistrat un rebot del 3,10%, trencant així quatre setmanes consecutives arrossegant pèrdues setmanals. L'Íbex-35 s'ha acomiadat dels inversors de nou per sobre el nivell dels 8.000 punts (concretament en els 8.040,40 punts) i eixuga bona part de les pèrdues anuals (amb l'alça de l'1,52% que suma a l'abril el retrocés en l'exercici cau fins a l'1,56%).
Gairebé la totalitat de valors de l'índex selectiu ha tancat la setmana en terreny positiu (a excepció d'Acerinox) i molts d'ells enregistren guanys setmanals que superen el 5% en les darreres cinc sessions malgrat la presa de beneficis que va tenir lloc en l'última jornada de la setmana i que va aprimar el balanç final.
L'ÍBEX 35, AL COMPLET.
Després de les fortes caigudes enregistrades la setmana anterior també han anat recuperat posicions valors com DIA, Grífols o IAG. El holding IAG ha celebrat amb alces properes al 5% que el consell d'administració de Vueling hagi acceptat l'oferta pública d'adquisició (opa) d'accions després de la millora del 32% en el preu (que va passar dels 7 als 9,25 euros).
A principis d'any els experts es mostraven optimistes sobre l'evolució dels actius de risc en l'exercici que començava després d'un negatiu 2012, en el qual l'Íbex-35 va enfonsar-se un 4,66%. Fins ara, però, les xifres mostren que els inversors que van destinar els seus diners a la renda variable arrosseguen pèrdues -si prenem com a referència l'evolució del selectiu índex espanyol-. Això no obstant, els analistes creuen que el 2013 serà un exercici positiu per a la inversió en borsa.
El departament d'anàlisis de Banc Sabadell dibuixa un escenari alcista per a la renda variable espanyola en el conjunt de l'any, situant l'Íbex-35 en els 9.220 en acabar el present exercici. Aquest tancament, si es complís, suposaria una apreciació de l'Íbex-35 d'un 12,89% respecte al nivell en què l'índex va acomiadar el 2012 i d'un 14,67% respecte al de divendres. La temporada de resultats empresarials ja ha començat a Wall Street. La presentació dels beneficis d'Alcoa, que sempre és la primera a mostrar les seves xifres, va animar els mercats arreu, però els experts recomanen no confiar-se i estar a l'aguait dels resultats, atès que els números que mostrin les empreses mouran els índexs en les properes jornades. A més a més, els mercats reaccionaran dilluns a les conclusions de la cimera de l'Eurogrup que se celebra aquest cap de setmana, en la qual s'han de decidir les pròrrogues als països rescatats i alguns serrells de l'ajut a Xipre.Cal destacar que els inversors continuen recelosos dels polítics de la zona euro i la forma com han portat les diferents crisis que han esclatat al si de la zona. Per aquest motiu, divendres es va imposar una presa de beneficis lògica després de les alces dels dies precedents i els dubtes que generava la reunió de l'Eurogrup i les seves conseqüències futures.