Gran angular

DE MEMÒRIA

Catalunya i els imperis (i 2)

L'Europa dels estats que es posa en marxa amb el Tractat de Roma de 1957, acabarà fent les funcions d'Imperi Europeu. L'Estat espanyol no s'hi pot incorporar fins 1986. La Unió Europea és, com tots els imperis, un gran mercat de productes i serveis, amb llibertat de circulació interna. A partir d'un cert moment, a més, la UE comença a definir i a finançar les grans infraestructures viàries

L'eco­no­mia cata­lana, com suc­ce­eix amb totes les eco­no­mies euro­pees, ha anat for­mant part de diver­sos impe­ris. Els diver­sos marcs poli­ti­co­e­conòmics en què s'ha mogut han faci­li­tat el seu fun­ci­o­na­ment. O bé li han posat obs­ta­cles.

7. Després de la breu incor­po­ració de Cata­lu­nya a l'Imperi Francès de Napoleó (1810-1814), la soci­e­tat i l'eco­no­mia cata­la­nes es tro­ben en una cruïlla. Molts cata­lans par­ti­ci­pa­ran en la cons­trucció de diver­sos estats libe­rals, a Europa i a Amèrica (i a Austràlia).

A la Península ibèrica, des de les Corts de Cadis (1814) fins a la Cons­ti­tució repu­bli­cana (1873) -i segueix-, hi ha cata­lans a la cons­trucció de l' estat libe­ral espa­nyol. Però serà un estat basat en el model hiper­cen­tra­lista francès en la pro­tecció a una capi­tal arti­fi­cial situ­ada en un altiplà i en una oli­gar­quia ter­ra­ti­nent-bancària poc interes­sada pel progrés econòmic.

8. A les Amèriques, a par­tir de la Revo­lución de Mayo de 1810, molts cata­lans par­ti­ci­pen en la cons­trucció d'eco­no­mies capi­ta­lis­tes moder­nes i d'estats libe­rals. Al segle XIX, espe­ci­al­ment, als països que seran els més avançats: Uru­guai, Argen­tina i Xile (uns països que tin­dran, al XX, unes altes taxes d'esco­la­rit­zació).

9. A par­tir del final de la guerra his­pa­no­nord-ame­ri­cana el 1898 (i, pro­gres­si­va­ment, fins als nos­tres dies) cal ano­tar la influència cada cop més àmplia de l'Imperi USA a tot el món. També, a Cata­lu­nya, i a ter­ri­to­ris com Cuba, Puerto Rico i Fili­pi­nes, on hi havia una forta presència empre­sa­rial i cul­tu­ral cata­lana.

Algu­nes fites d'aquesta influència foren: la Ford, la Gene­ral Motors o la Metro Goldwin Mayer a Bar­ce­lona, Esteve Ter­ra­das al con­sell d'admi­nis­tració d'ITT, els acords amb petro­li­e­res nord-ame­ri­ca­nes, etcètera.

10. Des de 1914, la cre­ació de la Man­co­mu­ni­tat de Cata­lu­nya dins de l'Estat espa­nyol trau­ma­tit­zat pel Des­as­tre de 1898, sig­ni­fica una aposta per la moder­nit­zació, en plena Segona Revo­lució Indus­trial. Inter­rom­puda per les dic­ta­du­res de 1923 i de 1939, la regi­o­na­lit­zació reprèn el 1977. Als anys següents, el model català es gene­ra­litza (i s'ani­ve­lla, per baix) a tot l'àmbit de l'Estat espa­nyol.

11. A par­tir de 1945, al món de l'exili català a Europa i a Amèrica, va pre­nent força la idea que “Espa­nya és el pro­blema, Europa és la solució”. L'Europa fede­ral que pro­po­sen s'assem­bla al model de soci­e­tat del Con­sell d'Europa creat el 1947.

L'Europa dels estats que es posa en marxa amb el Trac­tat de Roma de 1957, aca­barà fent les fun­ci­ons d'Imperi Euro­peu. L'Estat espa­nyol no s'hi pot incor­po­rar fins 1986. La Unió Euro­pea és, com tots els impe­ris, un gran mer­cat de pro­duc­tes i ser­veis, amb lli­ber­tat de cir­cu­lació interna. A par­tir d'un cert moment, a més, la UE comença a defi­nir i a finançar les grans infra­es­truc­tu­res viàries.

12. Dins de la Unió Euro­pea, com dins dels impe­ris clàssics, es poden defi­nir diver­sos models d'orga­nit­zació i de par­ti­ci­pació. Cata­lu­nya hi és, i fins i tot, en alguns moments, els ha lide­rat. Per exem­ple, Jordi Pujol i Pas­qual Mara­gall han estat pre­si­dents de l'ARE, l'Assembly of Euro­pean Regi­ons, i del CEMR, el Coun­cil of Euro­pean Muni­ci­pa­li­ties and Regi­ons. Altres models són el grup Qua­tre Motors d'Europa (1988), for­mat per Baden-Württem­berg, Roïna-Alps, Llom­bar­dia i Cata­lu­nya, i l'Euro­regió Piri­neus-Medi­terrània (2004), que inclou Llen­gua­doc-Ros­selló, Mig­dia-Piri­neus, Cata­lu­nya, les Illes Bale­ars i Aragó.

13. A par­tir de la Con­ferència de Bar­ce­lona (1995, 24 estats), for­mació de la Unió per la Medi­terrània (2008, 43 estats. La seu del secre­ta­riat és a Bar­ce­lona).

El mercat soviètic

Als anys 1930, alguns economistes i polítics catalans són convidats a viatjar a l'URSS. Ho expliquen, i molt bé, Carles Pi i Sunyer i Antoni Rovira i Virgili. L'URSS, conclou Rovira, “és una mena d'Estats Units sense capitalistes i sense llibertats individuals”. Alguns, com Estanislau Ruiz i Ponseti, sotsconseller d'Economia del govern de la Generalitat, pensen en les possibilitats que pot oferir a l'economia catalana l'immens mercat soviètic (tot i sabent que, allà, és l'estat qui controla tot el comerç exterior).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.