Emprenedors

Ningú no pensa en els emprenedors de 50

La majoria de les mesures que les administracions posen a l'abast dels qui comencen un negoci estan condicionades per l'edat i deixen de banda tots els qui superen la trentena

La crisi ha provocat que molts majors de 45 anys es decantin per l'autoocupació

Jove, en el dar­rer curs o aca­bat de sor­tir de la uni­ver­si­tat, de per­fil bàsica­ment tècnic, i amb idees de nego­cis ori­en­tats a inter­net. Aquesta és la imatge ide­a­lit­zada que bona part de la població té dels empre­ne­dors. Una visió quasi romàntica ambi­en­tada en garat­ges pre­ca­ris i ali­men­tada amb força per mites com el des­a­pa­re­gut Steve Jobs (Apple), Bill Gates (Micro­soft) o Mark Zucker­berg (Face­book).

Però aquest, si bé pot­ser és el per­fil més vistós, ni és l'únic ni tan sols és majo­ri­tari. De fet, empren­dre no és una exclu­siva dels joves menors de 30 i amb la crisi encara s'ha fet més evi­dent que llançar-se a obrir nego­cis més enllà dels 45 o dels 50 anys és una opció crei­xent, entre d'altres coses perquè per a aquest col·lec­tiu també resulta espe­ci­al­ment com­pli­cat tro­bar feina com a assa­la­ri­ats. Així ho mos­tren per exem­ple les dades del dar­rer informe GEM sobre empre­ne­do­ria cor­res­po­nent a 2012, on es mos­tra que els grups d'edat més avançada -els que abas­ten dels 45 als 64 anys- són pre­ci­sa­ment els que van mos­trar un aug­ment més gran en la taxa d'acti­vi­tat empre­ne­dora res­pecte de 2011 (vegeu gràfic).

No obs­tant això, les admi­nis­tra­ci­ons en gene­ral con­ti­nuen fixant-se en el tòpic de l'empre­ne­dor jove i cen­tren en aquest grup d'edat les mesu­res per fomen­tar l'empre­ne­do­ria. Ho ha fet l'exe­cu­tiu esta­tal per exem­ple amb la cone­guda com a tarifa plana per a autònoms que rebaixa fins a una quota fixa de 50 euros la cotit­zació a la Segu­re­tat Social durant els pri­mers sis mesos d'acti­vi­tat. Una mesura apli­ca­ble als menors de 30 anys en el cas dels homes i fins als 35 anys en el cas de les dones, però en cap cas a aquells nous empre­ne­dors que superin aques­tes edats.

Les asso­ci­a­ci­ons d'autònoms cri­ti­quen que a l'hora d'apro­var noves mesu­res es pensi bàsica­ment en els que entren en el sis­tema i en els que ho fan amb deter­mi­nada edat per sobre dels que ja hi són, però és que com explica el secre­tari de Política d'Auto­o­cu­pació de la Unió de Pro­fes­si­o­nals i Tre­ba­lla­dors Autònoms (UPTA), Sal­va­dor Duarte, en aquest cas el pro­blema va ser la impro­vi­sació del govern Rajoy. “Es van treure aquesta mesura de la màniga perquè Europa pres­si­o­nava per incen­ti­var l'auto­o­cu­pació entre els joves amb un pro­grama de 3.000 mili­ons d'euros i l'exe­cu­tiu no va voler renun­ciar a aquests recur­sos”, apunta. L'anun­ci­ada llei de l'empre­ne­dor, afe­geix Duarte, havia de ser­vir per fer exten­si­bles aquests avan­tat­ges a altres grups d'autònoms, però la llei de moment no ha arri­bat. “Real­ment si el que vol el govern és incen­ti­var que hi hagi empre­ne­dors s'hau­rien de poder apli­car més enllà de l'edat”, des­taca el res­pon­sa­ble de la UPTA. Duarte també denun­cia que la famosa tarifa plana “ha aca­bat per con­ver­tir-se en una via perquè les empre­ses puguin con­trac­tar joves de manera més barata”.

Altres mesu­res que de moment s'han foca­lit­zat només en els joves i que la futura llei de l'empre­ne­dor podria fer exten­si­bles a altres col·lec­tius són la pos­si­bi­li­tat de comp­ta­bi­lit­zar donar-se d'alta com a autònom amb el cobra­ment de la pres­tació d'atur durant el pri­mer mig any d'acti­vi­tat.

EN PRI­MERA PER­SONA.

Per a Car­los Caba­llero, qui, amb prop de 50 anys, va llançar, jun­ta­ment amb la seva dona, Spa­nis­land -un cen­tre comer­cial a la xarxa- a prin­ci­pis de 2010, l'edat et pot arri­bar a res­tar punts davant pos­si­bles inver­sors. “Per una part t'aporta experiència i això es valora posi­ti­va­ment, però molts estan massa influ­en­ci­ats pel desig de tro­bar un nou Zucker­berg”, explica. També els pro­duc­tes específics per a empre­ne­dors de les enti­tats finan­ce­res, denun­cia Caba­llero, se cen­tren en grups d'edat joves. I pre­ci­sa­ment els pro­ble­mes per acce­dir a finançament han fet que aquest empre­ne­dor es plan­tegi un canvi de rumb després de tres anys al mer­cat i una plan­ti­lla que va arri­bar a les 12 per­so­nes i que avui es redu­eix als dos socis i a tres col·labo­ra­dors. “Bus­ca­rem un model de negoci que reque­reixi menys inversió però el que tinc clar és que seguiré sent empre­ne­dor a pesar de les difi­cul­tats”, asse­gura.

Tam­poc ho ha tin­gut fàcil Alberto Cade­nas. Ell, de 49 anys, i el seu germà, de 60, van acon­se­guir les reg­nes d'una empresa de comerç a l'engròs de maquinària i sub­mi­nis­tra­ment de pro­duc­tes del metall a través del pro­grama de Reem­presa de la Cecot.

Tres anys abans els dos ger­mans s'havien vist forçats a ven­dre una petita fàbrica d'acces­so­ris de coure a causa de la crisi i des d'ales­ho­res bus­ca­ven una opor­tu­ni­tat per rein­cor­po­rar-se al món labo­ral. “La meva pri­mera opció va ser bus­car feina com a assa­la­riat, però amb la meva edat era molt com­pli­cat, vaig estar a 10 empre­ses de tre­ball tem­po­ral i només vaig tenir una tru­cada en tres anys”, afirma Cade­nas. Tor­nar a començar com a empre­ne­dor junt amb el seu germà, explica, tam­poc ha estat fàcil i Cade­nas lamenta no haver pogut tenir accés a mesu­res com l'ano­me­nada tarifa plana: “Som jus­ta­ment els majors de 45 anys els qui tenim més pro­ble­mes per acce­dir al mer­cat labo­ral i, per tant, els qui estem més abo­cats a l'auto­o­cu­pació.”

Des­comp­tant les “ele­va­des quo­tes d'autònom que es paguen en aquest país” a l'Alberto Cade­nas i al seu germà els que­den uns 500 euros nets a cada un com a sou, “una quan­ti­tat molt petita però que espe­rem poder aug­men­tar quan entrin nous cli­ents”, des­taca. El que aquest empre­ne­dor té clar és que en tot aquest procés ha estat sol. “Cap admi­nis­tració m'ha aju­dat, no m'han donat mai suport, només amb la Cecot i a través de Reem­presa hem tin­gut l'opció de tenir una nova opor­tu­ni­tat”, afirma.

I de nou esperant la llei de l'emprenedor

A pesar dels més de 6 milions d'aturats que ja suma el conjunt de l'Estat, l'executiu de Mariano Rajoy manté en el calaix la promesa llei de l'emprenedor. El govern havia llançat missatges que l'avantprojecte es presentaria durant el passat Consell de Ministres del 26 d'abril, però finalment l'esperat text no va estar dins les mesures del Pla Nacional de Reformes.

El contingut de l'avantprojecte, però, sembla que està bastant tancat i que el mateix president del govern espanyol podria aprofitar la seva propera compareixença al Congrés dels Diputats per anunciar-lo. En qualsevol cas un dels aspectes que s'esperen del text és que faci extensibles algunes de les mesures que ja s'apliquen per a joves emprenedors a altres grups d'edat.

En aquest sentit aquesta setmana passada el president de Pimec, Josep González, destacava la necessitat d'avançar “en mesures que realment facilitin les segones oportunitats i que tinguin en compte aquells que passen dels 50”.

Altres punts clau que s'esperen de la futura llei són una agilització definitiva en els tràmits per a la creació de noves empreses (en temps i cost) i un impuls a les vies de finançament alternatives per a emprenedors, com ara els àngels inversors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.