Sense al·licients de pes
Els índexs d'Alemanya i dels EUA assoleixen màxims històrics mentre que la resta de parquets neda entre dubtes malgrat la positiva temporada de resultats. L'Íbex-35 tanca pla.
la banca, beneficiades
pel descens de la
prima de risc
Els índexs nord-americans no naveguen en solitari en cotes màximes històriques. Aquesta setmana s'ha sumat a la festa alcista el principal índex de la borsa alemanya, el Dax Xetra, que juntament amb el Dow Jones ha conquerit nivells mai vistos en la seva història (els 8.300 punts per a l'alemany i els 15.100 per al nord-americà). I això enmig d'una greu crisi econòmica i de deute que gairebé dinamita els fonaments de la zona euro. Malgrat que la resta d'índexs es troben molt lluny d'assolir aquesta fita, la recuperació que han experimentat les borses en les darreres setmanes, a l'empara de les diferents polítiques monetàries expansives que s'han posat en marxa, ha allunyat aquests índexs dels mínims. Així, l'índex de la City, el FTSE-100, es troba en el nivell més alt des de l'any 2007 seguit de l'índex nipó, que ha tocat els màxims dels darrers cinc anys, i el CAC-40 parisenc, que cotitza en el major nivell de fa dos anys.
Per contra, el selectiu Íbex-35 s'ha quedat al marge d'aquesta forta recuperació dels seus companys i amb força dificultats intenta tornar als màxims de l'exercici que va tocar el 25 de gener passat quan va tancar en els 8.724,60 punts (ara mateix cotitza un 2,06% per sota).
Els inversors es troben dividits davant la complicada conjuntura econòmica i això s'ha reflectit en la marxa dels principals parquets durant la setmana que acomiadem. Si bé uns creuen que la recuperació econòmica ja està encarrilada -gràcies als estímuls en política monetària endegats a diferents zones- i opten per prendre posicions en actius de risc, uns altres són més prudents davant els ambigus indicadors macroeconòmics que es van coneixent. És per això que aquesta setmana l'Íbex-35 ha estat gairebé pla, s'ha situat en els 8.544,50 punts, nivell que suposa una davallada del 0,30% en cinc sessions. Amb aquest tancament, la plusvàlua que acumula l'index d'ençà que començà el 2013 és del 4,62%.
En moments d'incertesa macro, els inversors tenen molt en compte les xifres empresarials a l'hora de posicionar-se en renda variable. Així, aquesta setmana han lluit amb llum pròpia les accions d'aquelles companyies que han sorprès positivament els mercats. La constructora de Florentino Pérez s'ha disparat més d'un 13% en cinc sessions després que la seva filial alemanya Hochtief hagi venut la divisió d'aeroports per 1.100 milions d'euros. Només en la sessió de dimarts, quan es va anunciar la desinversió, els títols d'ACS van repuntar un 8,45% esdevenint el millor valor de l'Íbex-35 de la jornada. Per la seva part Sacyr Vallehermoso i el gegant siderúrgic Arcelor Mittal han rebotat més d'un 7% en la setmana. Aquest últim ha presentat unes bones xifres que han dut els inversors a prendre posicions en el valor.
En la part contrària es troben les accions de Grífols, IAG i Telefónica, que encapçalen la llista dels pitjors valors setmanals de l'Íbex-35 (tot i no patir grans davallades). En el primer dels casos el motiu del retrocés ha estat el fracàs en un nou tractament mèdic del competidor de Grífols. La decepció de les xifres trimestrals assolides tant per IAG que va quintuplicar pèrdues (vegeu breu superior) com per Telefónica, el benefici de la qual només va créixer un 20,6% quan s'esperava que fos superior, va provocar el descens setmanal de les respectives cotitzacions.
L'ATRACTIU CONSTRUCTOR.
D'altra banda cal destacar que aquesta setmana s'ha celebrat el tercer aniversari de la major pujada intradia de l'Íbex-35, quan el selectiu índex va disparar-se un 14,43% recuperant 1.305,80 punts de cop. En aquell moment -el 10 de maig del 2010- l'anunci d'un paquet d'ajuts del Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE) va desfermar l'eufòria dels inversors. Molt ha plogut des de llavors i lluny queden tant l'espectacular remuntada del selectiu com els 10.352 punts de l'índex.