Emprenedors

Blindar fanals del robatori de fils i cables

Els germans Riba ideen Coppersafe, un sistema antivandalisme d'instal·lació senzilla

Reposar el cable de 25 fanals pot costar uns 20.000 euros i evitar que el robin, uns 700

Admi­nis­tra­ci­ons, cons­truc­tors i pro­mo­tors d'obra pública han pas­sat anys havent de bata­llar per evi­tar els roba­to­ris de tot tipus de cables de coure i de la xarxa elèctrica, sobre­tot en urba­nit­za­ci­ons aïlla­des, i gas­tant-se un dine­ral per repo­sar-ho. Tres ger­mans de Mata­de­pera, l'Esteve –engi­nyer de camins–, la Montse –advo­cada– i en Joan –engi­nyer indus­trial– Riba, amb la col·labo­ració de l'elec­tri­cista Antoni Gasu­lla, aca­ben de posar al mer­cat el sis­tema Cop­per­safe, un mètode d'ins­tal·lació sen­zi­lla i econòmica que blinda els fanals con­tra aquests actes vandàlics. I de moment, amb pocs mesos de vida ja es pot dir que els resul­tats són molts posi­tius i a muni­ci­pis com Mata­de­pera, el Cat­llar o Sant Cugat del Vallès, on s'ha ins­tal·lat, no han regis­trat cap roba­tori. El pròxim muni­cipi on el posa­ran serà Olesa.

L'èxit de la ini­ci­a­tiva està gai­rebé garan­tit per la sen­zi­llesa de la seva ins­tal·lació i el baix cost. Con­sis­teix que quan els cables entren dins el fanal, just abans d'arri­bar a la cai­xeta de con­ne­xi­ons, pas­sen per l'inte­rior d'un tub d'acer gal­va­nit­zat i que se sege­lla injec­tant-hi un mor­ter de resina epoxi que fusi­ona el tub i els cables, evi­tant així que es puguin tallar. I a més, a la part infe­rior del tub, s'hi col·loquen dues ros­ques i una volan­dera perquè el lla­dre no pugui acce­dir amb la mà o amb una eina a l'inte­rior i tibar els cables per endur-se'ls. La inversió que han fet per tirar enda­vant l'empresa, amb seu a Ter­rassa, entre la patent, fer el dis­seny i la fabri­cació, no arriba als 10.000 euros i, de moment, pre­fe­rei­xen no fer càbales sobre el que poden arri­bar a gua­nyar.

Sí que tenen clar que ofe­rei­xen una solució a un pro­blema molt estès no només a escala local, sinó també arreu d'Europa i a Lla­ti­noamèrica. Un pro­blema al qual fins ara no s'ha tro­bat una solució tècnica amb cara i ulls que no sigui la ins­tal·lació de sis­te­mes elèctrics i no mecànics que fan sonar una alarma per avi­sar que s'està pro­duint un roba­tori de cables. “No són gaire eficaços, perquè els lla­dres fan sal­tar l'alarma d'una punta d'una urba­nit­zació i comen­cen robant per l'altra i, a més, són entre 10 i 15 vega­des més cars” que el sis­tema Cop­per­safe, explica l'Esteve. El cost del sis­tema és d'uns 26 euros per un fanal de mida estàndard, sense comp­tar l'ins­tal·lador, quan repo­sar el cable d'una urba­nit­zació de 25 fanals pot cos­tar a les admi­nis­tra­ci­ons o al cons­truc­tor entre 15.000 i 20.000 euros. En aquest cas, la ins­tal·lació del sis­tema de pro­tecció Cop­per­safe supo­sarà uns 700 euros, afe­geix Riba. Cop­per­safe no només està des­ti­nat a les admi­nis­tra­ci­ons, sinó també als cons­truc­tors per evi­tar que els robin el cable­jat men­tre fan les obres, o als pro­mo­tors, un cop ja esti­guin aca­bats els tre­balls i encara no hagin entre­gat la urba­nit­zació als con­sis­to­ris, un període que “es pot allar­gar anys”.

No és estrany que un cop pro­vada la seva eficàcia ja hagin començat a rebre peti­ci­ons d'infor­mació de diver­sos ajun­ta­ments, com el de Sant Guim de Frei­xe­net, i con­sells comar­cals, com el de la Segarra, interes­sant-se per la seva ins­tal·lació. La Montse explica que fins i tot han detec­tat que alguns ajun­ta­ments pres­su­pos­ten cada any una par­tida de diners per a la repo­sició del cable­jat de fanals, que podrien des­ti­nar a altres coses si hi col·loques­sin Cop­per­safe. També tenen con­cer­ta­des visi­tes a les dipu­ta­ci­ons de Lleida i Bar­ce­lona, ja que pot ser un dis­po­si­tiu molt útil per als fanals de les car­re­te­res de la seva titu­la­ri­tat. I jun­ta­ment amb ACC10 de la Gene­ra­li­tat pre­pa­ren la sor­tida al mer­cat exte­rior, perquè és una pro­blemàtica que es repe­teix a tot el món.

Donarà feina a una fundació de discapacitats

Coppersafe fa poc més d'un parell de mesos que es va constituir i en principi l'empresa assumirà les feines d'ensamblatge de les peces i l'empaquetat, però quan comencin a tenir més volum de comandes han arribat a un acord amb Prodiscapacitats Fundació Privada Terrassenca (Prodis) perquè s'encarreguin d'aquesta feina i del subministrament. Abans de la seva col·locació, que està a l'abast de qualsevol instal·lador, l'empresa també fa proves per garantir el seu funcionament i el guiatge tècnic perquè es faci correctament. Les caixes són de 25 unitats, per a diferents mides i tipus de fanals, i inclouen el morter de resina, la pistola i el broquet per poder-lo aplicar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Blindar fanals del robatori de fils i cables

Publicat a