Borsa

On és la brúixola?

Els inversors no volen abandonar els parquets per si el ral·li d'alguns índexs acaba contagiant la resta, però tampoc arrisquen massa. L'Íbex 35 només avança un 0,44% setmanal.

Les accions de Liberbank s'estrenen amb èxit en el parquet, sumant una alça del
30% el primer dia
de cotització

Ningú no vol aban­do­nar els par­quets, no sigui que el ral·li que viuen altres índexs acabi con­ta­gi­ant-se arreu, però els inver­sors tam­poc volen arris­car massa, no sigui que la situ­ació econòmica con­tinuï sense millo­rar i això llas­tri l'evo­lució dels mer­cats bor­sa­ris. Aquest pano­rama no deixa avançar els índexs, però tam­poc retro­ce­dir, i això es reflec­teix en les mínimes fluc­tu­a­ci­ons que des de fa un parell de set­ma­nes està enre­gis­trant el selec­tiu índex espa­nyol.

L'Íbex 35 ha aca­bat una altra set­mana amb poques oscil·laci­ons, movent-se entre els 8.400 i els 8.600, i avançant un lleu­ger 0,44% fins als 8.582,40. Amb aquest nivell l'alça anual del selec­tiu se situa en el 5,08% després que al maig el guany és de l'1,94% (cal des­ta­car que en les dar­re­res dues set­ma­nes l'índex només ha avançat un 0,20%).

El com­por­ta­ment de l'índex espa­nyol con­trasta amb la bona marxa que con­ti­nuen enre­gis­trant altres índexs, com ara el Dow Jones i el S&P 500 de Wall Street, i el Dax Xetra d'Ale­ma­nya, tots tres en nivells màxims històrics. Però per què aquesta apa­tia d'algu­nes bor­ses en com­pa­ració amb el bon to que pre­sen­ten d'altres? La macro­e­co­no­mia con­ti­nua con­di­ci­o­nant l'evo­lució dels mer­cats bor­sa­ris. Aquesta mateixa set­mana s'ha cons­ta­tat, amb el des­cens del PIB, que la zona euro allarga la seva ago­nia i que les prin­ci­pals eco­no­mies euro­pees (França i Ale­ma­nya) estan patint el dete­ri­o­ra­ment dels països del seu vol­tant. A més a més, als EUA no aca­ben de fer des­a­parèixer els núvols negres. Per una banda han apa­re­gut indi­ca­dors que apun­ten cap a una reac­ti­vació de l'eco­no­mia, fet que està impul­sant la seva borsa. Però per altra banda hi ha dades macro con­fu­ses, que indi­quen que la situ­ació no és tan pròspera com es comença a veure. Això no obs­tant, els mer­cats estan fent una doble lec­tura d'aques­tes dades i aga­fen la que més els afa­vo­reix.

Si l'eco­no­mia no acaba d'enlai­rar-se amb for­ta­lesa, la Reserva Fede­ral (FED) es veurà obli­gada a man­te­nir per més temps els pro­gra­mes d'estímul econòmic –motor de les bor­ses des de fa mesos–. En les dar­re­res set­ma­nes estan aug­men­tant les decla­ra­ci­ons d'alguns mem­bres de la FED i fins i tot del seu pre­si­dent, Ben Ber­nanke, apun­tant cap a la pro­xi­mi­tat de la fi dels estímuls si l'eco­no­mia con­ti­nua pel bon camí, fet que podria atu­rar l'actual ral·li de Wall Street.

Si bé aquesta ambigüitat està fre­nant l'entrada d'inver­sors en el par­quet, la bona aco­llida que con­ti­nuen mos­trant els mer­cats cap a les sub­has­tes del Tre­sor espa­nyol actua com una xarxa de segu­re­tat que li impe­deix dei­xar-se por­tar pel pes­si­misme. I a més a més, la tran­quil·litat en la prima de risc, que es mou per sota els 300 punts bàsics, ajuda que els inver­sors no es des­es­pe­rin entre l'avor­ri­ment i l'apa­tia.

Mal­grat que el balanç set­ma­nal de la borsa espa­nyola mos­tra poc movi­ment, durant els dar­rers dies hi ha hagut impor­tants oscil·laci­ons en alguns valors, prin­ci­pal­ment en aquells rela­ci­o­nats amb la banca.

En ence­tar la set­mana, les pèrdues tenyien de ver­mell el sec­tor finan­cer, col­pe­jat pels nous rumors sobre la neces­si­tat de rea­lit­zar més pro­vi­si­ons i per l'ampli­ació de capi­tal del Com­merz­bank. La banca va caure en bloc enre­gis­trant impor­tants retro­ces­sos (el Popu­lar va recu­lar un 3,3%, i Cai­xa­bank, Bankin­ter, el San­tan­der i el BBVA van res­tar més d'un 2% en la sessió). Després d'aquesta enso­pe­gada, dime­cres el sec­tor es va treure de sobre el signe nega­tiu i va cele­brar el suport del mer­cat a l'ampli­ació del Com­merz­bank. Els bancs van tor­nar a ser els pro­ta­go­nis­tes, però en aquesta ocasió pels sig­ni­fi­ca­tius guanys asso­lits que els van per­me­tre eixu­gar pèrdues (Bankin­ter, Saba­dell i Popu­lar van sumar més d'un 4% en la sessió i Cai­xa­bank es va apun­tar un 2,95%).

estre­lla.

Men­tre els dub­tes no dei­xen avançar amb pas ferm, hi ha acci­ons que fugen de la tendència apàtica gene­ral i fan la festa en soli­tari. Aquesta set­mana ha enllu­er­nat els inver­sors el debut bor­sari de Liber­bank (resul­tat de la suma de Cajas­tur-CCM, Caja Can­ta­bria i Caja Extre­ma­dura). Les seves acci­ons van sor­tir a cotit­zar dijous mit­jançant un lis­ting i van sor­pren­dre fins als més opti­mis­tes, en dis­pa­rar-se un 30% i situar-se en els 0,52 euros, per sobre els 0,40 euros del debut. L'alça va arri­bar a ser més abun­dosa (de gai­rebé el 60%) i va con­ta­giar Bankia, que va sumar un incre­ment del 29% en aquesta jor­nada.

Cal des­ta­car que aquesta sor­tida a borsa és la pri­mera des de l'estiu del 2011, quan pre­ci­sa­ment va fer el salt al par­quet Bankia amb un resul­tat molt nega­tiu per als inver­sors que van inver­tir en el valor en aquell moment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.