Els emprenedors i les pimes
Amb l'aprovació de l'avantprojecte de llei de suport als emprenedors i a la internacionalització, al Consell de Ministres del 24 de maig passat, el govern, després de més de dos anys al poder, ha pres una mesura que a priori pretén afavorir els emprenedors i les pimes.
D'aquesta norma, en destaquen les mesures destinades a impulsar l'activitat emprenedora, proposant bàsicament mesures fiscals i de finançament, així com mesures per fomentar el creixement empresarial i impulsar la internacionalització de l'economia espanyola.
En particular, es preveu la creació de la societat limitada de formació successiva, amb la finalitat d'abaratir els costos de constitució, que tindrà un règim de funcionament similar al de la societat limitada, però permetrà constituir-se amb un capital inferior als 3.000 euros. Aquesta mesura anirà acompanyada de la possibilitat d'agilitzar el procés de constitució, que es podrà fer en un termini de 24 a 48 hores per via telemàtica.
Respecte dels emprenedors, es crea la figura de l'emprenedor de responsabilitat limitada, amb la finalitat d'evitar que la responsabilitat derivada dels seus deutes afecti determinats béns que es consideren essencials, com ara l'habitatge habitual de l'emprenedor, sempre que el deute no superi els 300.000 euros. També es fomenta la pluriactivitat reduint a la meitat les quotes que els autònoms paguen a la Seguretat Social quan aquests ja cotitzen en un altre règim. En l'àmbit de l'emprenedoria, s'introdueix la figura dels àngels inversors, que són aquells que proveeixen de capital privat les empreses de nova creació, de tal manera que per les aportacions que facin tindran dret a una deducció en la quota de l'IRPF segons l'aportació realitzada.
Es preveu també que els empresaris amb deutes que no superin els 5 milions d'euros puguin acudir a una via extrajudicial de negociació en lloc del concurs de creditors.
Respecte de les mesures fiscals per afavorir el creixement econòmic, es busca reduir la pressió fiscal sobre les pimes, i es crea un règim especial d'IVA que funcionarà per criteris de caixa, al qual es podran acollir les pimes i els autònoms amb un volum de negoci inferior als 2 milions d'euros i que no estiguin acollits al règim de mòduls. El sistema preveu que l'empresari que compleixi els requisits anteriors podrà diferir l'ingrés de l'IVA repercutit fins al moment del cobrament de la factura, però a la vegada s'exigeix que es difereixi també la deducció de l'IVA suportat a aquell que efectivament s'hagi pagat. Aquest règim s'aplicarà a partir de l'1 de gener del 2014.
Finalment, es preveu també una deducció del 10% en la quota de l'impost de societats per reinversió a les empreses amb un volum de negoci inferior als 10 milions d'euros, i es preveu també la millora dels incentius d'R+D+I i dels actius intangibles.