Borsa

L'atur calma els ànims

Els inversors continuen fent caixa enmig dels dubtes macro malgrat l'alleugeriment de la dada d'atur dels EUA. L'Íbex se'n va a nivells d'abril en caure un 0,65% setmanal.

Inmobiliaria Colonial
es dispara prop d'un 30% per l'interès del grup Villar Mir i de
Juan Abelló per entrar en el seu capital

Els parquets no es treuen de sobre els dubtes i és precisament això el que no els permet avançar. Els índexs deambulen sense una tendència definida, aprofundeixen en la correcció iniciada a mitjans de maig i abandonen els nivells màxims que havien assolit en les darreres setmanes (en el cas d'índexs com el londinenc, l'alemany o el nord-americà).

La segona meitat de l'exercici 2013, data en què s'havia fixat la recuperació econòmica, es pot dir que ja és aquí. Però en comptes de veure una millora i un creixement en l'economia mundial, les previsions ara s'estan revisant a la baixa. Aquesta setmana els inversors han hagut de pair les rebaixes d'estimacions de creixement d'organismes com el Fons Monetari Internacional (FMI), el Banc Central Europeu (BCE) i el Bundesbank.

El deteriorament de la perifèria continua colpejant el creixement de les economies que havien de ser els motors de la recuperació. Alemanya està patint l'agreujament de la crisi dels països del seu voltant i tant el FMI com el Bundesbank estimen que aquest país creixerà en 2013 a un ritme menor de l'estimat fa uns mesos. Per la seva part del BCE preveu una contracció del 0,6% en el 2013 per al conjunt de l'economia de la zona euro. Això està frenant l'entrada d'inversors en els actius de risc mentre d'altres aprofiten per fer caixa per les alces acumulades en alguns índexs.

PENDENTS DE LA FED.

D'altra banda, la dependència de les borses als estímuls monetaris endegats per la Reserva Federal (Fed) és molt gran, fet pel qual ara que es qüestiona el manteniment o la supressió dels seus programes els temors dels inversors augmenten i ningú vol moure fitxa fins que el panorama s'aclareixi. La recuperació de l'economia dels EUA pot frenar les actuacions de la Fed, però de moment el ritme d'expansió no és massa fort (tal i com indiquen les darreres dades macro publicades) i el banc central es veurà obligat a mantenir els seus estímuls. Almenys aquesta és la lectura que van fer divendres els inversors de la dada d'atur nord-americà, que va ser bona però no tant com per retallar els ajuts que han cimentat les alces borsàries els darrers mesos. Això va permetre els índexs acabar la setmana en positiu i eixugar part de les pèrdues que arrossegaven.

La Fed no ha acaparat en solitari l'atenció dels inversors. Aquesta setmana els mercats estaven esperançats amb la reunió del BCE. Malgrat no contemplar cap modificació en el nivells dels tipus d'interès, en el 0,5% després de la retallada del maig, els inversors consideraven que el president de l'entitat, Mario Draghi, aportaria el seu granet de sorra per impulsar l'economia. Tipus negatius per a les entitats que dipositen els seus diners en el BCE o altres mesures per incentivar el crèdit a les pimes eren algunes mesures amb les que els mercats havien estat especulant per impulsar l'economia de la zona euro. Però Draghi no va fer res i va acabar decebent els inversors.

UN PAS ENRERE.

La correcció de la pràctica totalitat de mercats ha situat l'índex de referència del mercat espanyol en nivells no vistos des de finals d'abril. L'Íbex-35 va acabar la setmana situat en els 8.266,60 punts després d'apuntar-se una caiguda del 0,65% en cinc sessions, reduint fins a l'1,21% la plusvàlua anual.

Durant la setmana el sector bancari ha estat un dels més sacsejats en el parquet espanyol.

Els representants de la Troica (Comissió Europea, BCE i FMI) van estar a Madrid avaluant les reformes que Espanya ha posat en marxa per exigència de la resta de socis. Aquests inspectors, tot i considerar que el país ha complert amb els ajustaments exigits, creu que la banca espanyola pot tornar a necessitar injeccions de capital un cop s'apliqui la nova legislació en el sector. Això va caure com una gerra d'aigua freda sobre els inversors, que han preferit mantenir-se lluny dels valors bancaris (que de mitjana acumulen un descens setmanal del 3%). La que ha sortit ben parada en borsa aquesta setmana ha estat Inmobiliaria Colonial. L'interès que ha mostrat el grup Villar Mir per entrar en el capital de Colonial va escalfar el valor en el parquet durant els darrers dies. A més a més, l'empresari Juan Abelló també sembla interessat en el grup català, fets pels quals la cotització de la immobiliària s'ha disparat prop d'un 30% en la setmana que acomiadem.

En la part contrària, enregistrant descensos, ens tornem a trobar a Bankia. Les seves accions tornen a encapçalar la llista del pitjor valor setmanal en el mercat continu en patir una davallada propera al 20% en el decurs de cinc sessions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.