Emprenedors

Emprenedors amb marca

El model de franquícia resisteix la crisi gràcies en part a l'augment de la demanda potencial interessada a invertir-hi davant la manca d'alternatives al mercat laboral, però el finançament frena el creixement

L'AEF ha tancat un acord amb l'ICO per facilitar l'accés a finançament bancari

L'any pas­sat el con­junt de franquícies va fac­tu­rar prop de 26.000 mili­ons d'euros al con­junt de l'Estat, segons dades de l'Asso­ci­ació Espa­nyola de Fran­qui­ci­a­dors (AEF). La xifra mos­tra un lleu­ger des­cens de l'1,6% res­pecte les xifres de 2011 però en canvi ha aug­men­tat un 5,1% des de l'inici de la crisi econòmica el 2007. La resistència d'aquest model de negoci a la crisi econòmica té diver­ses expli­ca­ci­ons, però un dels fac­tors que aju­den a enten­dre el feno­men és que en aquests anys no ha dei­xat de créixer ni el nom­bre de fran­qui­ci­a­dors o ense­nyes ni el d'empre­ne­dors dis­po­sats a fer el salt. “En moments d'incer­tesa poder començar amb el marge que et dóna l'experiència acu­mu­lada pel fran­qui­ci­a­dor resulta espe­ci­al­ment interes­sant”, des­taca el pre­si­dent de l'AEF, Xavier Vall­hon­rat. Un dels per­fils d'empre­ne­dors que crei­xen és el de per­so­nes majors de 45 anys amb certa capa­ci­tat inver­sora i poques alter­na­ti­ves al mer­cat labo­ral. De la mateixa manera que es parla de l'empre­ne­dor per neces­si­tat, el soci de Tormo Franc­hise Con­sul­ting, Edu­ardo Tormo, parla d'un “fran­qui­ciat per neces­si­tat”, un per­fil que “no és l'idoni però que cer­ta­ment és el que està crei­xent en els dar­rers anys sobre­tot en nego­cis que reque­rei­xen una inversió reduïda”.

Ara bé, la franquícia no és ali­ena als pro­ble­mes d'accés a finançament que pateix l'empre­sari en gene­ral i per això tant Vall­hon­rat com Tormo cre­uen que una bona part de la demanda poten­cial no s'està mate­ri­a­lit­zant. “El nom­bre d'uni­tats que s'obren es manté en unes 3.000 a l'any a pesar de la crisi, però podríem arri­bar a doblar aquesta xifra si estiguéssim reco­llint tot aquest movi­ment entre atu­rats”, des­taca el soci de Tormo Franc­hise Con­sul­ting.

La manca d'accés al crèdit és sens dubte un dels ele­ments que més con­di­ci­o­nen aquesta entrada. Com explica Vall­hon­rat, “en rangs d'inversió petits no hi ha pro­blema perquè el mateix fran­qui­ciat sol pot cobrir-ho, però quan par­lem de nego­cis que dema­nen una injecció de 150.000 euros, aquí tot es com­plica”.

L'accés a finançament ban­cari és molt com­pli­cat i jus­ta­ment per això des de l'AEF s'acaba de tan­car un acord amb l'Ins­ti­tut de Crèdit Ofi­cial (ICO) per fer cam­pa­nyes de divul­gació i asses­so­ra­ment als fran­qui­ci­a­dors i fran­qui­ci­ats “i si cal, acom­pa­nyar-los al banc en el procés de nego­ci­ació”, explica Vall­hon­rat. Segons l'Informe de la Franquícia a Espa­nya 2013 que acaba de pre­sen­tar Tormo Franc­hise Con­sul­ting el rang d'inversió mitjà se situa entre els 60.000 i els 120.000 euros, on s'ubi­quen el 35% de les mar­ques. Quant als sec­tors, el de bellesa i estètica, així com nego­cis més con­jun­tu­rals com els de com­pra­venda d'or, són alguns dels que crei­xen en esta­bli­ments segons les dades de l'AEF.

En tot cas per impul­sar l'expansió del model de franquícies tant Vall­hon­rat com Tormo coin­ci­dei­xen a des­ta­car la importància del paper de les admi­nis­tra­ci­ons. “Aques­tes estan poten­ci­ant cada vegada més el dis­curs en favor de l'empre­ne­do­ria, però en gene­ral encara hi ha la tendència a no incloure la franquícia dins l'empre­ne­do­ria”, des­taca el pre­si­dent de l'AEF. En aquest sen­tit Edu­ardo Tormo recorda que prop del 80% de la gent que es plan­teja fer-se empre­ne­dor es plan­te­gen en algun moment el model de franquícia “ja sigui algú que està a l'atur, algú que vol can­viar de feina o sim­ple­ment aquell que vol fer una inversió”. Per això el soci de Tormo Franc­hise Con­sul­ting demana mesu­res con­cre­tes de suport a la franquícia. “A Mèxic, per exem­ple, hi ha un Pla Naci­o­nal de la Franquícia que posa a dis­po­sició dels nous empre­sa­ris crèdits tous”, explica.


En pri­mera per­sona

Antonio Báñez

“Sortia de la construcció i volia fer el pas amb algú”

Antonio Báñez va obrir, amb el seu cunyat, Juan Antonio Sierra, un local de la franquícia Panaria a principis de maig al carrer Muntaner de Barcelona. Amb una inversió inicial al voltant dels 120.000 euros reconeix que no ha estat fàcil, especialment disposar del suport de les entitats financeres. “S'ho miren tot i et posen mil condicions.”

Per a l'Antonio -que a igual que el seu cunyat sortia del sector de la construcció- l'aposta per fer el salt cap a l'emprenedoria a través de la franquícia va venir “perquè tenia clar que volia fer alguna cosa però estava una mica perdut i una franquícia em permetia començar acompanyat, tenir un assessorament i suport en temes com els proveïdors, per exemple”. En dos mesos justos d'activitat l'establiment -que obre tots els dies de la setmana- ja dóna feina a set persones.

El primer balanç com a empresari, explica aquest emprenedor, és positiu “tot i que no està resultant gens fàcil; ens havíem marcat unes expectatives i de moment estem una mica per sota”.

Joan Tena

“A pesar de la crisi volia fer aquest pas professional”

Joan Tena va fer el pas a l'emprenedoria fa tres anys agafant les regnes d'una petita botiga i taller de components electrònics. Ho va fer sense deixar la seva feina en una empresa de manteniment. “Tenia clar que volia fer el pas per una qüestió personal i professional, però justament per la crisi vaig preferir compaginar-ho amb la meva feina de sempre”, explica. Aquella primera experiència com a empresari va ser prou positiva i fa quatre mesos en Joan va fer un pas més i va obrir una franquícia de la marca d'accessoris i recanvis de petits electrodomèstics Fersay. El salt va suposar una inversió superior als 30.000 euros que ha cobert bàsicament amb un crèdit ICO de 20.000 euros. A diferència del que expliquen altres emprenedors, per a en Joan “va ser relativament fàcil i ràpid aconseguir aquest finançament tot i que et demanaven molts papers”. A la franquícia hi treballen 5 persones -3 de les quals ja formaven l'equip de la primera botiga-, i amb la crisi, per enguany en Joan es conforma a no haver de posar-hi més diners.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.