Bons averanys per fixar una estratègia
Bones oportunitats en empreses cícliques, tant a les barates borses europees com als EUA, on hi ha recorregut de revaloració
En un context de bona perspectiva del mercat, l'estratègia de l'inversor pot ser tastar les oportunitats a tots els mercats de renda variable, tot comptant que els valors més lligats al cicle econòmic poden oferir grates sorpreses.
Per Victoria Torre, de Selfbank, “per la valoració de les companyies, cal apostar per les borses europees, amb l'Ibex 35 inclòs, i no oblidar l'aposta segura de la borsa dels EUA, una economia que es recupera”. Per sectors, mostra la seva predilecció pel sector de telecomunicacions, sense oblidar els cíclics. Quant a valors concrets, OHL mostraria la confiança en una concessionària que es mou prou bé als mercats internacionals, així com Técnicas Reunidas. Jazztel seria l'exemple de valor lligat al cicle, mentre que Dia seria el valor defensiu que no pot mancar en la tria.
Jaume Puig, director de GVC Gaesco, insisteix que la segona meitat del 2013 segueix sent propícia als valors cíclics, de sectors com el financer, automobilístic o tecnològic: “Cal seguir confiant en les empreses cícliques, més que no pas en les defensives, que tindran el seu moment.”
Albert Grau, d'Argenta Patrimonios, té fe que l'inversor pot fer negoci a Europa: “L'Eurostoxx 50 està realment a un preu molt bo, amb empreses prou sòlides.” Quant als sectors, també mostra les seves preferències per les tecnològiques i biotecnològiques i per “les energies renovables, això fora del mercat borsari espanyol, on no tenen recorregut”. A l'hora d'esmentar valors, fa referència a Telefónica, “pel preu al qual es troba”, i automobilístiques com Daimler Benz o BMW, que “han assolit bones vendes en mercats emergents, on han sabut crear marca”.
No ens hem d'espantar pels preus dels valors de Wall Street, que “no han pujat tant com es diu tot i estar en màxims, i encara es poden considerar bones oportunitats d'inversió”, com assenyala el director de Renta 4 a Catalunya, Xavier Teixidó, que també recomana fer confiança a l'Eurostoxx 50, “amb molt de recorregut”. Economies com l'espanyola i la italiana poden repuntar, i l'inversor n'ha de prendre nota. En el cas de l'Ibex 35, “amb el benentès que és el quart índex que està més lluny dels seus màxims històrics, si es fan les coses bé, és possible guanyar-hi diners”. Quant als valors recomanats, a la cistella hi posa BBVA, Arcelor Mittal, Repsol i Amadeus.
Aprofitar l'avinentesa del cicle seria l'estratègia de Dídac Pérez. Així, en el cas de la borsa nord-americana, assenyala un valor com Western Digital, fabricant de discos durs, que pot beneficiar-se de l'onada de renovar el parc de servidors, o Lowe's, que, orientada a les reformes de la llar, està amatent a pujar sobre la recuperació de l'immobiliari als EUA. A Europa, cal mirar els noms d'empreses que es mouen pel mercat global, com Ahold, firma holandesa de distribució que creix als EUA, o Air Liquide, francesa que envasa gasos i que vol ser un jugador important en la revolució de l'hidrogen. La vinícola espanyola Barón de Ley també hi seria, amb un 43% de vendes als mercats estrangers.
Descomptes als emergents
Les noves grans oportunitats cal anar a cercar-les als mercats emergents, on les valoracions són prou engrescadores per a l'inversor. Hi trobem valors com la ucraïnesa MHP, un potent fabricant de productes d'aviram que ara té el permís d'exportar a la UE. El fabricant xinès de components acústics per a productes digitals AAC Technologies és interessant perquè opera en un règim d'oligopoli. En mercats emergents també hi podem invertir a través de companyies de països desenvolupats que facturen molt en aquests àmbits, com ara Tupperware o Yum Brands!, propietària de cadenes de restauració.