Gran angular

Catalans al Pacífic

Cal recordar els viatges d'exploració del navegant i cosmògraf Francesc Galí, des d'Acapulco (Mèxic) fins a les Filipines i Macau (Xina), iniciats el 1584. Galí, tot observant molt atentament els corrents marins, va concloure que l'Àsia i Amèrica no estaven unides. Segons Humbolt, l'estret dit de Bering en honor del navegant danès Jonassen Bering (descobert el 1728, 154 anys després) hauria de tenir un altre nom: estret de Galí. Els navegants catalans (i els altres, és clar) sempre han buscat dreceres

El Pacífic és la gran àrea del futur, ens diuen. Els famo­sos qua­tre dracs asiàtics de fa uns anys eren a les cos­tes del Pacífic. Però dels BRICS, ni el Bra­sil, ni Rússia, ni l'Índia, ni Sud-àfrica són al Pacífic. Només la Xina (i, si es vol, la punta russa de Sibèria). Tot i això, l'eco­no­mia del Pacífic ha d'interes­sar les eco­no­mies dinàmiques d'Europa. Com la cata­lana. Aquest interès, però, no par­teix de zero. Amb un xic de paciència, es poden anar tro­bant dife­rents pro­ves de la presència històrica de cata­lans al Pacífic.

Per exem­ple, els viat­ges d'explo­ració del nave­gant i cosmògraf Fran­cesc Galí, des d'Aca­pulco (Mèxic) fins a les Fili­pi­nes i Macau (Xina), ini­ci­ats el 1584. Se'n conei­xen detalls al lli­bre publi­cat en holandès (Ams­ter­dam, 1590), anglès (Lon­dres, 1596) i francès (París, 1610). Galí, tot obser­vant molt aten­ta­ment els cor­rents marins, va con­cloure que l'Àsia i Amèrica no esta­ven uni­des. Segons Hum­bolt, l'estret dit de Bering en honor del nave­gant danès Jonas­sen Bering (des­co­bert el 1728, 154 anys després) hau­ria de tenir un altre nom: estret de Galí. Els nave­gants cata­lans (i els altres, és clar) sem­pre han bus­cat dre­ce­res.

Les illes Fili­pi­nes, seguint les pau­tes del model de sis­tema-món tute­lat pel papat (amb els Borja) i pac­tat per Por­tu­gal, Cas­te­lla-Lleó i Cata­lu­nya-Aragó (amb Fer­ran II), s'inte­gra­rien a l'Imperi Hispànic. La presència cata­lana a les Fili­pi­nes ha tin­gut diver­sos ves­sants: 1) l'obser­vació i la pre­visió mete­o­rològica (en una regió asso­lada pels ciclons i els tifons), 2) la con­fecció d'un pri­mer atles geològic de l'arxipèlag, 3) la des­co­berta i la fixació de les prin­ci­pals llengües indígenes (que, abans, no eren escri­tes), 4) la invenció, des de 1656 i a càrrec de Pere Espa­llar­gas, de màqui­nes de filar per uti­lit­zar com a fibra tèxtil l'abacà, 5) l'impuls d'una indústria basada en l'abacà que gene­ra­ria, segons Nor­man G. Owen, “pros­pe­rity wit­hout pro­gress”, i 6) la cre­ació de la Com­pa­nyia de Tabacs de les Fili­pi­nes i la par­ti­ci­pació en la cons­trucció dels pri­mers fer­ro­car­rils.

En canvi, la presència cata­lana a Tahití fou molt episòdica. Així i tot, durant uns anys, Tahití, que els angle­sos havien deno­mi­nat el 1767 King George, i els fran­ce­sos, el 1767, Nou­ve­lle Cythère, fou l'illa d'Amat. En honor no del rei d'Espa­nya, sinó del vir­rei del Perú: Manuel d'Amat i de Junyent. Amb Domingo Boe­nec­hea i Josep Amich al cap­da­vant, Amat va orga­nit­zar, entre 1770 i 1774, cinc expe­di­ci­ons a Tahití i altres illes del Pacífic (com ara Rapa Nui, l'illa de Pas­qua), amb l'objec­tiu de con­tro­lar un ter­ri­tori que angle­sos i fran­ce­sos volien fer seu. Amich, que havia estu­diat a l'Acadèmia de Matemàtiques de Bar­ce­lona, con­fegí un informe sobre l'illa. Amb detalls com ara tro­bar “fantàsti­ques” les dan­ses dels indígenes.

Si con­si­de­rem Califòrnia com a for­mant part de l'àrea del Pacífic, és en aquesta macro­regió on la presència cata­lana ha estat més intensa i més visi­ble. Fins al punt que les llis­tes ofi­ci­als de gover­nants de Califòrnia comen­cen el 1769 amb dos dels direc­tius de l'empresa Com­pa­nyia Franca de Volun­ta­ris Urbans de Cata­lu­nya: Gas­par de Por­tolà i Pere Fages (i, més tard, Pere d'Alberni). D'altra banda, Ginebró Serra, fran­ciscà, ha estat decla­rat solem­ne­ment pare fun­da­dor de l'estat de Califòrnia.

La xarxa bàsica de les auto­pis­tes cali­for­ni­a­nes segueix el traçat dels camins de fer­ra­dura entre les mis­si­ons fran­cis­ca­nes, que foren un model de micro­ciu­tat sos­te­ni­ble, que havia de per­me­tre el pas d'una eco­no­mia de pobles caçadors a una eco­no­mia indus­trial-urbana (basada, en part, ini­ci­al­ment, en la cons­trucció de far­gues cata­la­nes, que són el punt de par­tida de la moderna indústria cali­for­ni­ana).

Menys cone­guda, fins a la divul­gació que n'ha fet Car­les Camp i la Fun­dació d'Estu­dis Històrics de Cata­lu­nya, és la tra­jectòria empre­sa­rial de Fran­cesc Marin i Grassi a Hawaii. Arri­bat a l'illa vers 1793, fou l'intro­duc­tor de nom­bro­sos con­reus euro­peus. El 1813, començà a plan­tar, amb èxit, pinyes ame­ri­ca­nes a Hawaii!

A l'illa de Pasqua

L'enginyer Antoni Pujador i Estany (Barcelona, 1948-1993), pilot d'aviació i empresari, va quedar fascinat per la cultura i els habitants de l'illa de Pasqua. I, per exemple, va promoure l'agermanament entre Hanga Roa, la seva capital, i Olot. Fou, amb el noruec Thor Heyerdhal, l'únic foraster que seria membre del Consell de Caps de Rapa Nui, amb funcions de portaveu. Durant els anys de la dictadura pinochetista se li va girar la feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.