Borsa

La borsa toca el cel

La borsa es dispara pel creixement de l'optimisme sobre l'economia i el descens de la prima de risc. L'Íbex 35 trenca resistències i arriba als 10.290,60 punts, amb una alça del 5,03%.

L'Íbex 35 destaca
per sobre de la resta de places europees i ja és l'índex més alcista en aquest inici d'any, amb un avenç del 3,77%

Tot és opti­misme en els par­quets i, sobre­tot, a l'Estat espa­nyol. Els inver­sors han retor­nat del parèntesi nada­lenc amb les but­xa­ques ple­nes de diners i mol­tes ganes d'apos­tar pels actius de risc. Els mer­cats tenen clar que l'eco­no­mia millora i entre­ve­uen la sor­tida del túnel, la prima de risc espa­nyola ha cai­gut per sota dels 200 punts bàsics (des­cens que també ha expe­ri­men­tat aquest indi­ca­dor en els altres països perifèrics) i els inver­sors veuen en la renda vari­a­ble opor­tu­ni­tats que no volen dei­xar pas­sar per alt. I això s'està tra­duint en un domini clar de les ordres de com­pra, amb els índexs con­que­rint nivells màxims i amb l'Íbex 35 acce­le­rant-se fins a superar els 10.300, cota no vista des de l'estiu del 2011.

No obs­tant això, el con­tra­punt a aquesta eufòria impa­ra­ble dels inver­sors ha arri­bat a través de Mario Draghi, pre­si­dent del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE), que ha apa­re­gut després de la reunió men­sual per refre­dar o més aviat con­te­nir aquest opti­misme dels mer­cats. Draghi no posa en dubte que la recu­pe­ració econòmica ja és un fet, tot i que asse­nyala que encara “és feble, modesta i fràgil”. Per això ha vol­gut dei­xar clar que encara hi ha molts ris­cos (geo­polítics, econòmics i finan­cers) que ame­na­cen la bona marxa de l'eco­no­mia i que els mer­cats han de tenir molt en compte. El dis­curs del pre­si­dent del BCE va fre­nar les com­pres dijous i va retor­nar la prudència als inver­sors i el ver­mell als índexs. Però aquesta cau­tela no va durar gaire. L'última sessió set­ma­nal va tor­nar a estar domi­nada per les ordres de com­pra arreu i els prin­ci­pals índexs van repren­dre la senda alcista dels dies pre­vis.

Aquest últim impuls set­ma­nal va dur l'Íbex 35 per sobre dels 10.300 punts. Tot i no poder man­te­nir aquest nivell (va aco­mi­a­dar-se diven­dres en els 10.290,60 punts), en les últi­mes cinc ses­si­ons el selec­tiu índex espa­nyol s'ha apun­tat una reva­lo­ració del 4,8% –la ter­cera major pujada set­ma­nal en un any– i d'ençà que començà el nou exer­cici suma un 3,77%. Aquesta tra­jectòria fa que l'Íbex 35 des­ta­qui en posi­tiu sobre la resta dels seus homòlegs euro­peus i se situa ja com l'índex més alcista en el 2014, amb la qual cosa com­pleix les pre­vi­si­ons dels ana­lis­tes que veien el mer­cat bor­sari espa­nyol com un dels que més sor­pre­ses posi­ti­ves podria donar als inver­sors en el pre­sent exer­cici.

Els valors amb millor com­por­ta­ment set­ma­nal dins del selec­tiu índex han estat els ban­ca­ris i els que per­ta­nyen a la cons­trucció, afa­vo­rits per la bai­xada de la prima de risc. Les enti­tats finan­ce­res, que ja havien recu­pe­rat l'estima dels inver­sors en el decurs del pas­sat exer­cici tor­nen a cap­ti­var amb força. Banco Popu­lar ha estat el banc més alcista de la set­mana, amb una plusvàlua de més del 20% en cinc ses­si­ons. Cai­xa­bank segueix l'enti­tat que pre­si­deix Ángel Ron i suma un avenç supe­rior al 12% set­ma­nal i cotitza per sobre dels 4,2 euros per títol. Bankin­ter, Bankia i Banc Saba­dell han aca­bat la set­mana amb incre­ments al vol­tant del 10% men­tre que les alces dels grans bancs, com ara San­tan­der i BBVA, han estat de només un dígit.

Després del tras­bals que va patir Sacyr en les pri­me­res ses­si­ons del 2014, les nego­ci­a­ci­ons que s'estan duent a terme per encar­ri­lar la cons­trucció del Canal de Panamà han atret de nou els inver­sors cap al valor, i aquest ha recu­pe­rat més d'un 8%. FCC també s'ha sumat a la festa alcista i ha repun­tat poc menys d'un 8%, men­tre que Acci­ona ha estat la cons­truc­tora més reva­lo­rada amb un incre­ment supe­rior al 10%.

Sense fre.

A part de bancs i cons­truc­to­res, els inver­sors encara miren amb bons ulls alguns dels valors que van des­ta­car durant el 2013. És el cas del grup català Grífols i de l'aerolínia Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG), la car­rera alcista dels quals sem­bla no tenir fre. Grífols s'ha apun­tat un avenç de prop del 8% en les últi­mes cinc ses­si­ons i ha asso­lit un nou màxim històric per sobre dels 38 euros per títol després de rebre més reco­ma­na­ci­ons de com­pra dels grans bancs d'inversió. I pel que fa a IAG, les seves acci­ons s'han enlai­rat per sobre dels 5,2 euros, nivell mai vist i que manté intacte el recor­re­gut alcista del valor.

No n'hi per a tot­hom.

Tan­ma­teix, l'eufòria no s'ha estès per tots els com­po­nents del selec­tiu i qua­tre han sucum­bit als números ver­mells. Mit­tal Steel, col­pe­jat pels dub­tes al vol­tant de l'eco­no­mia xinesa, ha estat el valor més bai­xista, en caure gai­rebé un 4%. Per la seva part, Gas Natu­ral ha per­dut poc més d'un 2,7% men­tre que Indi­tex -que aquesta set­mana ha estat superada pel San­tan­der com a empresa de major capi­ta­lit­zació borsària- va aca­bar diven­dres amb un retrocés infe­ri­ors a l'1%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.