Augmenta el nombre d'empreses creades
Poc a poc van sorgint dades positives en diferents àmbits de l'economia. Està clar que encara hi ha moltes coses que no funcionen bé, però això no ens ha de fer perdre de vista la part plena de l'ampolla. D'acord amb dades dels Registres Mercantils, a Catalunya l'any 2013 ha augmentat un 14,7% el nombre d'empreses creades. És una bona dada. En el mateix període a l'Estat espanyol l'augment ha estat del 9,3%. En molts casos es tracta d'auto ocupació, ja que són persones que s'han quedat sense feina i sovint l'única possibilitat de tornar a treballar és crear la pròpia empresa. Com deia Luciano Benetton: “La crisi és el millor moment per emprendre.” Però no és gens fàcil crear una empresa, sobretot per l'excés de tràmits burocràtics i la manca de finançament. D'acord amb dades de 2012 del Global Enterprise Monitor referides a Catalunya, s'estima que el 5,8% de les persones entre 18 i 64 anys té intenció de crear una empresa algun dia. Dels qui realment s'ho proposen i inicien els primers passos, el 56% aconsegueixen que l'empresa iniciï les seves activitats. Per altra banda, en un informe de la Fundació Mapfre es calcula que el 51% de les empreses creades desapareixen en els primers cinc anys de vida. Relacionant les estadístiques esmentades podem concloure que de cada 100 persones poc més d'una aconsegueix crear una empresa que funcioni almenys cinc anys. No és una dada per tirar coets. Per això cal posar els mitjans perquè es creïn més empreses, i aconseguir que les que neixen visquin més anys. És bàsic seguir fomentant l'emprenedoria i la formació dels emprenedors en temes com la innovació, l'excel·lència, el màrqueting, les finances i la gestió de persones. Es tracta que les persones que tenen l'actitud per emprendre tinguin una bona base en temes tan fonamentals com els esmentats. Però, a més, cal que l'Administració ho posi més fàcil reduint els tràmits necessaris per a la creació i expansió d'una empresa, i també els terminis de tramitació i els costos que suposen. Totes les estadístiques internacionals disponibles evidencien que al nostre país tenim un problema greu en aquest terreny.
I un altre àmbit en què els emprenedors ho tenen molt complicat és en el finançament. L'aixeta dels bancs acostuma a estar tancada per als emprenedors perquè no tenen una història que demostri que el seu projecte és reeixit, i en la majoria dels casos no disposen ni d'avals ni d'immobles per donar en garantia. D'acord amb dades de la Unió Europea, el 70% de les persones que creen una empresa no disposen per si mateixos dels recursos financers per dur-ho a terme.
En resum, està repuntant la creació d'empreses i això és engrescador, però encara necessitem que se'n creïn més. Per això, les administracions i el sistema financer no ho han de posar tan difícil als que es llancen a l'aventura d'emprendre.