Emprenedors

Aleix Valls

Director d'Emprenedoria i Innovació de la Mobile World Capital Barcelona

“Barcelona té elements per ser un pol d'emprenedoria, però hi falta massa crítica”

Tindrem 50 inversors internacionals de perfils molt diferents
Volem facilitar a l'inversor que ve de fora el contacte amb el nostre ecosistema
Molts projectes que neixen aquí acaben marxant quan volen créixer

El Mobile World Con­gress -que es farà del 24 al 27 de febrer- aco­llirà enguany la pri­mera edició del 4 Years From Now (4YFN), l'aposta de la Mobile World Capi­tal Bar­ce­lona per impul­sar l'empre­ne­do­ria en el sec­tor del mòbil. Tres dies de con­ferències, tallers i tro­ba­des entre inver­sors i empre­ne­dors, entre d'altres acti­vi­tats, que volen ser el punt de tro­bada de l'eco­sis­tema empre­ne­dor al vol­tant de la tec­no­lo­gia mòbil.

4 Years From Now... On hem d'estar d'aquí a qua­tre anys?
Vam optar per aquest nom perquè en el fons l'esde­ve­ni­ment busca mirar com serà el món d'aquí a qua­tre anys en base a la trans­for­mació de les tec­no­lo­gies mòbils. Volem fer aquesta reflexió però a més en el món empre­ne­dor, qua­tre anys és el temps en què una start-up gua­nya madu­resa i es plan­teja per exem­ple sor­tir a borsa, és un període crític en l'evo­lució d'una nova empresa.
El Mobile World Con­gress ja tenia una presència des­ta­cada del món empre­ne­dor. Per què calia aquest espai dife­ren­ciat?
El Mobile World Con­gress és un apa­ra­dor impres­si­o­nant per fer nego­cis en el món de les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons i cada any hi ha hagut una intensa acti­vi­tat latent d'empre­ne­dors i inver­sors que apro­fi­ten que durant uns dies ve tot­hom del sec­tor a Bar­ce­lona per tro­bar-se ni que sigui infor­mal­ment.
El que hem vol­gut fer amb 4YFN és donar forma i agre­gar acti­vi­tats que d'alguna manera ja s'esta­ven fent però sense una coor­di­nació, i por­tar-ne de noves. Volem gene­rar massa crítica i plan­te­jar l'esde­ve­ni­ment com una pla­ta­forma on els empre­ne­dors tin­guin espais de networking i que un inver­sor pugui tenir accés a tot l'eco­sis­tema empre­ne­dor en un sol matí, perquè abans tenia molt difícil conèixer dife­rents start-up on inver­tir.
L'esde­ve­ni­ment vol tenir un mar­cat caràcter inter­na­ci­o­nal.
Hem fet un esforç per anar a bus­car la com­pli­ci­tat d'eco­sis­te­mes refe­rents a Europa, perquè vin­guin i perquè por­tin start-ups amb l'objec­tiu també que els empre­ne­dors d'aquí sàpiguen què s'està fent a aquells mer­cats. Vin­dran Hèlsinki, Tel Aviv, Ham­burg, Stutt­gart, Berlín, el Pròxim Ori­ent també hi estarà repre­sen­tat, estem aca­bant de tan­car Noru­ega, i hi tin­drem també gent de Sili­con Valley; aca­bem de tan­car un acord amb el Mobile Mon­day Sili­con Valley i també tin­drem empre­ses d'allà.
Quina posició ocupa Bar­ce­lona en el mapa mun­dial de l'empre­ne­do­ria tec­nològica?
Avui en dia a Europa el lide­ratge és per a Lon­dres, en part perquè el fet de ser un cen­tre finan­cer els ha faci­li­tat estruc­tu­rar l'oferta de finançament a empre­ne­dors i, a més, tenen una regu­lació que incen­tiva per exem­ple vehi­cles d'inversió com les stock opti­ons. Després hi ha Berlín i molt a prop Hèlsinki, i Bar­ce­lona ocu­pa­ria ara mateix la quarta posició, tot i que la seva posició natu­ral hau­ria de ser la segona perquè tenim les con­di­ci­ons per ser els segons.
I què es el que ens falta per ser-ho?
Massa crítica. Tenim iden­ti­fi­cat que Bar­ce­lona és una bona ciu­tat per arren­car un negoci però cal estruc­tu­rar millor tot l'eco­sis­tema d'inversió i d'acce­le­ració perquè sigui també una bona ciu­tat per créixer. Bar­ce­lona capta molt talent de gent que arriba per estu­diar o fer un MBA, és una ciu­tat que agrada per la seva qua­li­tat de vida, perquè té talent, tenim bons engi­nyers, tenim bons pro­fes­si­o­nals, som bri­llants en dis­seny, i per tant som prou inter­na­ci­o­nals i tenim prou caldo de cul­tiu.
També tenim la cul­tura de l'empre­ne­do­ria, la part acti­tu­di­nal no és la que més ens pre­o­cupa perquè veiem que hi ha una pro­pensió a empren­dre. La nos­tra pre­o­cu­pació per situar Bar­ce­lona en la posició que li cor­res­pon és poder estruc­tu­rar tota aquesta massa crítica, que quan aquí arribi un inver­sor, com quan va a Tel Aviv, ràpida­ment, conei­xent cinc ins­ti­tu­ci­ons i agències pugui con­tac­tar amb tot l'eco­sis­tema i pugui començar a interac­tuar-hi.
La manca de massa crítica pot fer que pro­jec­tes que nei­xen aquí mar­xin a fora per créixer?
Sí, això passa, ens estem tro­bant que molta gent quan arriba un moment deter­mi­nat en la madu­resa del pro­jecte en què neces­si­ten cert suport, cert mer­cat, cert finançament o certa pro­tecció legal, mar­xen. I perquè això no passi el que neces­si­tem sobre­tot és capa­ci­tat per tro­bar finançament per aquests empre­ne­dors perquè un cop tu tens un soci local que hi con­fia és molt més fàcil tro­bar un inver­sor inter­na­ci­o­nal.
El pro­blema és que els dar­rers anys hem gene­rat mol­tes ini­ci­a­ti­ves en el món de l'empre­ne­do­ria però que hi falta coor­di­nació?
Sí, i per això si durant aquests tres dies acon­se­guim que les agen­des con­ver­gei­xin també donem la imatge por­tes enfora que a Bar­ce­lona hi ha un eco­sis­tema impor­tant i de fàcil accés, això acce­lera molt més les coses.
Quin impacte espe­ren doncs d'aquesta pri­mera edició del 4YFN?
És difícil quan­ti­fi­car-ho però ens havíem mar­cat l'objec­tiu de por­tar 50 inver­sors inter­na­ci­o­nals i de dife­rents per­fils, i els tin­drem; també ens havíem mar­cat l'objec­tiu de por­tar 100 start-up a la com­pe­tició que hem orga­nit­zat i en tenim prop de 200, d'on selec­ci­o­na­rem les 10 que es pre­sen­ta­ran durant l'esde­ve­ni­ment.
Tenim una pre­visió d'un miler d'assis­tents, volem con­so­li­dar-nos com a un punt de tro­bada de la comu­ni­tat d'empre­ne­dors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.