Portar el taxi a la butxaca
Dissenya una aplicació per a telèfons mòbils per demanar un taxi amb comoditat des de qualsevol municipi de l'Estat espanyol
José Franco és un editor que no s'atura ni un moment per engegar nous projectes. Mai ha deixat de ser emprenedor i des de fa uns anys no ha volgut quedar enrere ni al marge de les noves tecnologies. Tal com ell explica, va ser treballant en l'edició d'una guia gastronòmica on vol que figurin uns 50.000 establiments que li va sorgir la idea de crear una aplicació per a mòbils per demanar amb comoditat un taxi. “Era un servei més per a aquests restaurants que podien oferir als seus clients i, per a ells, menys feina”, resumeix. Així és com neix l'aplicació DumdumTaxi, que ja es pot descarregar al Playstore i per a Android i aviat per a Iphone i altres dispositius com ara tauletes.
Només descarregant-la i clicant et permet localitzar la teva posició i apareix en pantalla el telèfon de l'empresa de taxis o la parada més propera on podem trobar-ne un, segons les instruccions que donem. Franco apunta que aplicacions com Gotaxi, Mytaxi o Hailo ja ofereixen aquest servei en grans ciutats com ara Barcelona i Madrid, on la concentració de taxis i usuaris és molt elevada.
A qualsevol lloc.
Per aquest emprenedor, que acorda una quota mensual a les empreses que es beneficien del servei, l'objectiu és col·laborar amb el sector i ser un nou canal per incrementar la clientela. “Aquí tenim l'ús del taxi reservat per a dies especials: és com la compra de flors, una cosa excepcional. Hi ha qui només puja al taxi per anar al teatre, a l'hospital o a un enterrament, i s'ha de mirar de canviar aquest concepte”, remarca.
La crisi econòmica, així com l'elevat preu del combustible, tampoc ha ajudat el sector, que ja fa temps que es queixa de les llargues hores d'espera a les parades. La demanda de viatges ha baixat i aquesta manca de costum d'agafar el taxi encara es nota més a les poblacions petites. “La gent que es mou en taxi als pobles s'atreveix a anar a peu d'una punta a l'altra en comptes de buscar la parada més propera. Per fer aquest trajecte la baixada de bandera els resulta massa cara i, en els moments que estem, si poden, s'ho estalvien”, assegura.
Abaratir costos.
Amb l'aplicació que ara presenta i que li ha representat un any de feina, el seu impulsor està fent un seguiment de la seva acollida a la zona del Maresme, on resideix. Reconeix que no és fàcil trobar la complicitat dels primers interessats, que són els taxistes. “S'ho miren de reüll quan estem parlant d'una eina que en ple segle XXI els pot afavorir. Ara tots anem amb el mòbil i no només per parlar, i això ja no té marxa enrere i anirà a més.” Tampoc estalvia crítiques a les poques ajudes que reben els emprenedors. “Tenim idees, però cap suport ni dels bancs ni d'experts que ens ajudin a tirar-les endavant.”
Més enllà de presentar l'aplicació als ajuntaments i els restauradors, Franco té clar que s'ha de fer una bona difusió a establiments i botigues amb cartells on apareix el codi QR amb la informació per descarregar-se l'aplicació. Només calen facilitats perquè tothom acabi demanant el taxi des de la butxaca.