Emprenedors

Tecnologia per aprendre

Infantium desenvolupa una plataforma tecnològica per treballar les capacitats cognitives de nens fins a 6 anys

Avui no és estrany veure un nen de tres anys mani­pu­lant una tau­leta, bus­cant allò que li interessa i des­plaçant amb el dit les pan­ta­lles. Són el que s'ano­mena nadius digi­tals, i és pre­ci­sa­ment aquesta habi­li­tat natu­ral la que cons­ti­tu­eix la base del pro­jecte Infan­tium.

Vin­cu­lat al grup de recerca en neu­rociència del Parc de Recerca de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona, Infan­tium -lide­rat per Karen Martínez i Daniel González- pro­posa una pla­ta­forma de tec­no­lo­gia cog­ni­tiva que per­met desen­vo­lu­par jocs i acti­vi­tats per­so­na­lit­za­des per a cada nen basant-se en les seves habi­li­tats i apti­tuds. “Amb cinc anys, el 85% de la nos­tra estruc­tura cere­bral ja està cre­ada”, des­taca Martínez.

Per això Infan­tium se cen­tra en aquesta pri­mera etapa, dels 0 als 6 anys, “pen­sada com una eina com­ple­mentària, que pot ser útil no només a les esco­les infan­tils sinó també per als pares, ja que en molts països els nens s'edu­quen a casa en aques­tes edats”, des­taca l'empre­ne­dora.

Tot i que els dos socis d'aquesta nova empresa van començar a tre­ba­llar en el pro­jecte el 2011, la com­pa­nyia no es va cons­ti­tuir fins al 2012 i en bona part gràcies a l'impuls que va supo­sar gua­nyar el setè cam­pus See­drocket -xarxa d'inver­sors pri­vats cen­trada en el sec­tor tec­nològic.

Des d'ales­ho­res els reco­nei­xe­ments han estat cons­tants i, a banda de tenir com a men­tor cons­tant Car­les Grau (direc­tor de sec­tor públic de Micro­soft Ibérica), la firma va ser una de les dotze fina­lis­tes d'entre més de 300 apli­ca­ci­ons pre­sen­ta­des al Tech All Stars -com­pe­tició orga­nit­zada per la Comissió Euro­pea- el juny pas­sat, i ha estat selec­ci­o­nada també pel MIT de Mas­sac­hu­setts com una de les noves empre­ses més inno­va­do­res de l'Estat espa­nyol. “Ara de fet estem estu­di­ant si fem un acord amb ells per fer més recerca”, explica Karen Martínez. Amb qui sí que ja tenen un acord és amb la Uni­ver­si­tat de Lon­dres, també per a recerca, i alhora han tan­cat ja acords amb una tren­tena de socis estratègics, com ara Ran­dom, per a la cre­ació de con­tin­guts. “Nosal­tres ens cen­trem en la part tec­nològica, esta­blim indi­ca­dors que ens per­me­ten fer una foto­gra­fia del cer­vell i a par­tir d'aquí deli­mi­tar els punts forts i els punts febles de cada nen per tal de poder dibui­xar un iti­ne­rari per­so­na­lit­zat”, explica l'empre­ne­dora. A més la firma està aca­bant de fer el pro­to­tip d'un braçalet que ser­virà, explica Martínez, “per cali­brar la moti­vació dels nens a l'hora d'apren­dre”.

Canvi de model.

Martínez reco­neix que el sis­tema que pro­posa Infan­tium és tren­ca­dor per a models edu­ca­tius “que encara es basen exclu­si­va­ment en el lli­bre de text igual per a tot­hom”, però la res­posta està sent molt bona en soci­e­tats més ober­tes. “Tot i que aquí tenim un acord amb l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona per començar a des­ple­gar la pla­ta­forma a les esco­les, aquí ens tro­bem de tot, des d'esco­les molt inno­va­do­res i ober­tes com el Col·legi Mont­ser­rat, però també cen­tres que es tan­quen a apro­fi­tar la tec­no­lo­gia i a obrir nous models d'apre­nen­tatge”, des­taca Martínez.

Però els empre­ne­dors d'Infan­tium tenen la mirada molt fixada en el mer­cat inter­na­ci­o­nal i ja han arri­bat a acords per fer pro­ves pilot amb esco­les de Xile i Colòmbia. “El nos­tre pro­ducte és molt expor­ta­ble perquè les edats a què ens diri­gim solen tenir objec­tius d'apre­nen­tatge com­par­tits a la majo­ria dels països del món.”

Després de més de dos anys desen­vo­lu­pant la pla­ta­forma, ara l'empresa afronta el seu test en el mer­cat i estarà pre­sent a les tau­le­tes fami­li­ars que Telefónica llançarà pro­pe­ra­ment. No és el pri­mer acord de col·labo­ració amb l'ope­ra­dora. Els empre­ne­dors d'Infan­tium han estat prop d'un any ins­tal·lats a les ofi­ci­nes de Wayra, l'acce­le­ra­dora de Telefónica, a Bar­ce­lona, i ara bus­quen nova ubi­cació, “pre­fe­rent­ment a Bar­ce­lona”. I és que les temp­ta­ci­ons de mar­xar fora són grans, però l'equip d'Infan­tium, for­mat ja per 7 per­so­nes, pre­fe­reix créixer aquí.

Una altra cosa és la recerca d'inver­sors, “que segu­ra­ment seran inter­na­ci­o­nals perquè en pro­jec­tes tan lli­gats amb la recerca i amb l'edu­cació aquí costa tro­bar-ne”, lamenta Martínez. La nova empresa ha obert una tanda de finançament amb què espera aixe­car 2 mili­ons d'euros. No serà la pri­mera tanda que com­pleta, ja que en aquests tres anys de vida ha rebut ja la injecció de prop de 200.000 euros d'inver­sors pri­vats.

Per a aquest 2014, el pri­mer amb el pro­ducte ja al mer­cat, Infan­tium pre­veu fac­tu­rar 1 milió d'euros, tot i que el ritme de comer­ci­a­lit­zació i d'expansió inter­na­ci­o­nal dependrà en bona part de la capa­ci­tat que tin­gui la firma per cap­tar nou finançament. El que està ja en marxa és l'ampli­ació de la plan­ti­lla amb tres per­so­nes més, “tot i que no ens resulta fàcil tro­bar per­fils tècnics molt espe­ci­a­lit­zats”, diu Martínez.

Premiats al 4YFN del MWC

En els tres anys que fa que els socis d'Infantium estan treballant en aquest projecte de plataforma educativa, els premis i els reconeixements tant nacionals com internacionals han estat una constant.

El darrer va ser precisament durant la celebració del darrer congrés de mòbils. La firma va ser reconeguda amb el segon premi en la Mobile Startup Competition que va organitzar el fòrum 4 Years From Now, un espai especialment dedicat als emprenedors dins la fira internacional de mòbils. La companyia catalana va competir amb més de 200 noves empreses de més de 50 països, en una competició que va guanyar la israeliana Cellbuddy.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.