Gran angular

La segona vida del Fotomaton

Els deu minuts d'espera que transcorrien des de l'últim flaix de la càmera fins que la tira de fotos queia en el receptacle de l'assecador eren una invitació a fantasiar amb el que passava en les entranyes de la cabina d'on no cessaven d'emetre's sorolls mecànics. En un món analògic que exigia paciència perquè fer una foto no era sinònim de poder-la veure fins molt temps després, el fotomaton va tenir durant unes dècades –malgrat aquells interminables deu minuts d'espera- el poder màgic de la fotografia instantània.

Parelles d'enamorats i colles d'amics en van fer ús intensiu, però els principals clients dels fotomatons han estat sempre les persones que s'han de renovar el DNI o el passaport. Encara avui dia ho són, però la fotografia digital ha canviat substancialment el mercat de la fotografia instantània. D'una banda, aquest servei està a l'abast de qualsevol persona amb una càmera, un ordinador i una impressora d'una certa qualitat, i d'una altra, biblioteques, gimnasos i clubs socials han deixat de sol·licitar fotos, que fan directament amb una webcam. Fins i tot Trànsit, ja tampoc no en demana: “És una decisió que no entenem i que ens ha afectat molt”, explica Alberto Bortolussi, director tècnic de Tecnotron, l'empresa que regna al sector amb uns 2.400 fotomatons a l'Estat. L'empresa, que enguany celebra el 50è aniversari, té les oficines centrals a Madrid, una subseu a Barcelona i 22 emplaçaments tècnics més a tot Espanya. Però ara estan “fent neteja” en aquesta xarxa de màquines, retirant les que han deixat de ser rendibles. A Barcelona, on tenen la concessió de la xarxa de metro amb 72 fotomatons en llocs estratègics amb molta freqüència d'usuaris, Tecnotron està suprimint algunes màquines que feia dècades que eren al mateix lloc, deixant un rastre indeleble al terra dels passadissos del suburbà.

‘Vintage'.

Però mentre aquest mercat s'està reduint, apareixen noves oportunitats en l'àmbit de la foto de lleure. I és que el fotomaton ha despertat un nou públic a remolc de les modes que tornen a valorar els productes i les estètiques del passat: el culte vintage. El cas és que les cabines de fotos s'ofereixen ara com a part de l'oferta lúdica dels casaments, les comunions o altres esdeveniments socials. També han trobat un espai gens menyspreable en les estratègies de màrqueting d'algunes empreses de gran consum i, en concret, de les de moda o cosmètica. Bortolussi estima que aquest negoci pot representar ja un 30% del total de la companyia, però també ha resultat molt castigat per la crisi: “Rebem moltes sol·licituds d'informació però poques s'acaben concretant”, assegura.

Photobooth.

No és estrany, perquè la competència és ferotge. Al voltant d'aquest nou negoci han començat a proliferar empreses que s'hi dediquen en exclusiva amb unes màquines adaptades a aquesta finalitat més social. Un d'aquests negocis és Photboth Espanya, marca nascuda a Mèxic el 2004 i que va desembarcar a Barcelona el 2011. “Aquell any eren tres empreses les que ens hi dedicàvem, ara som 22”, es queixa Eduardo de la Vega Duque, soci fundador de Photoboth. Aquesta empresa desplaça màquines a qualsevol part de la península, illes i França. Pensen uns cent quilos -3,5 vegades menys que una de convencional- i permeten fer fotos de grups de fins a 22 membres. Llogar una cabina durant quatre hores costava uns 800 euros, però des de aquest any són 600 euros, per la competència: “Ja no podem baixar més el preus si no volem rebaixar els nostres estàndards de qualitat, abans preferim renunciar al nostre somni de créixer a Europa des d'Espanya”, diu De la Vega.

Els principals clients de Photobooth són els organitzadors de casaments i festes. D'aquest tipus d'esdeveniments se'n fan el doble que d'actes de màrqueting. No obstant això, es factura un 40% més amb els segons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.