Borsa

Temps per reflexionar

La tendència a l'alça de les borses es manté, però amb la mirada posada en els diferents conflictes oberts i en la marxa econòmica. L'Íbex-35 suma un 0,37% setmanal.

La crisi a l'Argentina, que anuncia suspensió de pagaments a final de mes, passa desapercebuda en els valors amb interessos
en aquest país

L'ape­tit per la renda vari­a­ble con­ti­nua crei­xent. La manca d'inver­si­ons alter­na­ti­ves que donin ren­di­bi­li­tats atrac­ti­ves està empe­nyent els inver­sors a man­te­nir les posi­ci­ons en la borsa i a apro­fi­tar els des­cen­sos per obte­nir opor­tu­ni­tats a millor preu. Ni els dub­tes que sobre­vo­len els par­quets ni el ver­ti­gen pels nivells asso­lits per un bon gra­pat d'índexs han acon­se­guit inver­tir aquesta tendència alcista de les bor­ses, que a poc a poquet van esca­lant posi­ci­ons set­mana rere set­mana.

No obs­tant això, els inver­sors man­te­nen els ulls ben oberts davant les dife­rents incer­te­ses que els envol­ten i que poden aca­bar per col­pe­jar els mer­cats bor­sa­ris en el curt i mitjà ter­mini. I és que no són pocs els con­flic­tes que pla­nen pels par­quets i que han incre­men­tat la prudència dels inver­sors els dar­rers dies.

Per una banda, la tensa situ­ació a l'Iraq s'ha tras­lla­dat ja al preu del petroli, que cotitza en màxims dels dar­rers nou mesos, i ha revi­fat els temors sobre el perill que aquest enca­ri­ment de l'or negre pot tenir en la feble recu­pe­ració de l'eco­no­mia mun­dial. El bar­ril de petroli Brent (el de referència a Europa) cotitza als vol­tants dels 114 dòlars però els experts han fixat en els 130 dòlars el preu a par­tir del qual l'impacte sobre l'eco­no­mia pot ser més perillós. Així que el ner­vi­o­sisme sobre aquest tema està, de moment, con­tro­lat.

D'altra banda, els con­flic­tes a Ucraïna con­ti­nuen sense solu­ci­o­nar-se i tot i que han pas­sat a segon pla per als inver­sors, aquests con­ti­nuen mirant de reüll cap a aquesta zona no fos que qual­se­vol mani­o­bra del govern rus acabi per sac­se­jar les bor­ses euro­pees.

A més a més, la crisi a l'Argen­tina, que a prin­ci­pis de set­mana va anun­ciar una pos­si­ble sus­pensió de paga­ments a final de mes, ha posat en alerta els inver­sors que temen que els pro­ble­mes a Lla­ti­noamèrica aca­bin per con­ta­giar les grans mul­ti­na­ci­o­nals espa­nyo­les amb interes­sos a la regió sud-ame­ri­cana, com va pas­sar en ante­ri­ors cri­sis com la del cor­ra­lito de l'any 2001.

Cin­quena set­mana.

Però tot i aques­tes incer­te­ses, el cert és que els inver­sors con­ti­nuen con­fi­ant en la recu­pe­ració dels mer­cats i que els índexs man­tin­dran les alces tot i l'enre­nou que els envolta.

Així, en les dar­re­res ses­si­ons el prin­ci­pal índex de la borsa espa­nyola ha avançat un 0,37%, enca­de­nant la cin­quena set­mana con­se­cu­tiva a l'alça, i s'ha situat en els 11.155,1 punts, nivells no vis­tos des de l'abril de l'any 2010. L'opti­misme dels inver­sors pel mis­satge de la Reserva Fede­ral (FED) dels EUA, que ha fet des­a­parèixer els temors a alces de tipus d'interès abans del pre­vist a més de con­fiar en la recu­pe­ració de l'eco­no­mia nord-ame­ri­cana, han con­tra­res­tat el ner­vi­o­sisme per l'esclat dels altres con­flic­tes. Amb aquest avançament, l'Íbex-35 suma ja una plusvàlua del 12,49% d'ençà que començà l'exer­cici, defen­sant la seva hege­mo­nia entre la resta d'índexs euro­peus durant el semes­tre jun­ta­ment amb el selec­tiu italià.

Les acci­ons que han enre­gis­trat un millor com­por­ta­ment durant la set­mana que aco­mi­a­dem són les rela­ci­o­na­des amb la cons­trucció i el gas. OHL, Enagás (que cotitza en màxims històrics) i Gas Natu­ral s'han reva­lo­rat entre un 5% i un 6% en cinc ses­si­ons. Altres cons­truc­to­res com FCC, Acci­ona o Fer­ro­vial també s'han situat entre els deu valors més alcis­tes de la set­mana jun­ta­ment amb Jazz­tel, que ha eixu­gat part de les pèrdues enre­gis­tra­des en la set­mana pre­ce­dent, i Gamesa.

Map­fre ha estat el valor més bai­xista de l'Íbex-35, seguit de molt a prop per Medi­a­set (Tele­cinco), que té els drets d'emissió del Mun­dial de Fut­bol de Bra­sil i que amb l'eli­mi­nació d'Espa­nya podria patir un des­cens en els ingres­sos per publi­ci­tat.

D'altra banda, el càstig a les acci­ons de Bol­sas y Mer­ca­dos Españoles (BME) con­ti­nua una set­mana més i s'amplia la dava­llada del valor atès que en deu dies ha recu­lat prop d'un 5%. Per con­tra, Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG), sac­se­jada fa uns dies per l'impacte que l'enca­ri­ment del preu del petroli tindrà en els seus resul­tats, ha acon­se­guit eixu­gar part de les pèrdues i el des­cens set­ma­nal no arriba al punt per­cen­tual.

Pel que fa a l'evo­lució dels grans valors de la borsa espa­nyola amb nego­cis a l'Argen­tina, cal des­ta­car que l'impacte en la borsa ha estat mínim. Si bé a prin­ci­pis de set­mana els grans bancs van patir una lleu sac­se­jada, en les jor­na­des poste­ri­ors van anar recu­pe­rant tot el per­dut i han aca­bat la set­mana amb mode­ra­des oscil·laci­ons. La crisi a l'Argen­tina no només no ha afec­tat l'ope­ra­dora Telefónica sinó que les seves acci­ons cotit­zen en màxims dels dar­rers dos anys i mig, molt a prop dels 13 euros per títol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.