Emprenedors

Ciutat emprenedora

Cardona aposta per fomentar aquesta cultura entre els joves com a via per generar oportunitats i frenar la diàspora agreujada des del tancament de les mines

La retenció del talent local no vindrà de la implantació d'una gran empresa

D'entre les 85 empre­ses ins­cri­tes a la ciu­tat de Car­dona segons el regis­tre mer­can­til, no n'hi ha cap que superi els 50 tre­ba­lla­dors, llin­dar per poder par­lar de mit­jana empresa. Un tei­xit indus­trial petit i ato­mit­zat que encara és herència de l'enorme buit dei­xat a l'eco­no­mia local pel tan­ca­ment de la mina d'extracció de potassa el 1990. És una de les rea­li­tats que s'apun­ten en l'estudi de pros­pec­tiva rea­lit­zat per Goral Ini­ci­a­ti­ves Car­do­ni­nes.

Aquesta orga­nit­zació la van crear el juliol del 2011 un grup de pro­fes­si­o­nals ori­gi­na­ris de la capi­tal del Bages. L'objec­tiu, donar la volta a una rea­li­tat poc enco­rat­ja­dora per al futur econòmic, demogràfic i social de la ciu­tat a través del foment de l'empre­ne­do­ria, “perquè no podem espe­rar que la retenció del talent local vindrà de la implan­tació d'una gran empresa, cal que els joves car­do­nins optin per crear els seus pro­pis nego­cis”, explica el secre­tari gene­ral de l'Amec i un dels pro­mo­tors de Goral.

Goral va pre­sen­tar recent­ment el Lli­bre Blanc de l'Empre­ne­do­ria a Car­dona, un dels com­pro­mi­sos que va assu­mir quan es va crear. Aquest docu­ment posa de mani­fest una rea­li­tat pre­o­cu­pant, que recull la pro­gres­siva pèrdua de població que ha patit la ciu­tat en els dar­rers anys. Des del 1998 Car­dona ha per­dut l'11,46% de la seva població fins arriar als 5.100 veïns de l'actu­a­li­tat (en el mateix període Cata­lu­nya ha gua­nyat un 22, 75% de població). “Estem arri­bant al llin­dar enquè es podrien començar a per­dre ser­veis bàsics com ara el CAP”, des­taca Tris­tany.

El Lli­bre Blanc -apa­dri­nat, per cert, pel cardiòleg Valentí Fus­ter- inclou una enquesta feta a joves car­do­nins d'entre 21 i 31 anys, els quals iden­ti­fica com a pri­mers bene­fi­ci­a­ris d'un pla de foment de l'empre­ne­do­ria. El 71,9% dels joves que van par­ti­ci­par en l'estudi van decla­rar que es con­si­de­ra­ven a si matei­xos com a empre­ne­dors i el 47,1% d'aquests pen­sava en un tipus de negoci local.

L'estudi també posa de mani­fest, però, que un dels prin­ci­pals fac­tors per fre­nar aquesta ini­ci­a­tiva empre­ne­dora és “la por al fracàs” i és per això que el pla d'acció ela­bo­rat per Goral ha vol­gut posar l'accent pre­ci­sa­ment en aquest punt. “Perquè l'única manera de donar la volta a això és crear un eco­sis­tema favo­ra­ble a l'empre­ne­do­ria i acon­se­guir que la gent ho vegi com una opció fami­liar”, explica Tris­tany.

I aquí és on entra la tasca que des de fa dos anys va ende­gar Goral a les dues esco­les i a l'ins­ti­tut de Car­dona, per tal que tant nens com joves tin­gues­sin un pri­mer con­tacte amb l'empre­ne­do­ria gene­rant els seus pro­pis pro­jec­tes. “En aquests dos anys ja hem notat una evo­lució posi­tiva impor­tant, perquè si bé al prin­cipi va cos­tar fer que els alum­nes s'impli­ques­sin en la ini­ci­a­tiva, en aquesta segona edició tots esta­ven molt moti­vats.”

A més, enguany l'orga­nit­zació ha inclòs un con­curs entre els alum­nes, que va por­tar els gua­nya­dors de les cate­go­ries d'alum­nes més grans a visi­tar pimes rela­ci­o­na­des amb els pro­duc­tes que havien desen­vo­lu­pat en els seus pro­jec­tes.

Així els estu­di­ants van visi­tar les empre­ses Ainea, espe­ci­a­lit­zada en la fabri­cació de sabons natu­rals i ubi­cada a Teià, la firma de gas­tro­no­mia Espais Jubany (Call­de­te­nes, a la Plana de Vic) i la giro­nina Frit Ravich, pro­duc­tora de pata­tes xip. A més un grup d'estu­di­ants va poder par­ti­ci­par al Fòrum Impulsa que orga­nitza la Fun­dació Príncep de Girona.

No un viver més.

Els pro­mo­tors de Goral, explica Tris­tany, es van plan­te­jar des de l'inici que la seva ini­ci­a­tiva “no havia de ser un altre viver de suport als nous empre­ne­dors sinó quel­com que incidís més en les arrels, en l'aspecte cul­tu­ral”.

Però el pla d'acció de Goral no es queda només en la intro­ducció a les esco­les d'aquest espe­rit empre­ne­dors sinó que els seus impul­sors tre­ba­llen ara en altres ini­ci­a­ti­ves, com la cre­ació d'una xarxa de men­tors per donar suport a aquests joves un cop fina­lit­zin la seva etapa d'estu­dis i es plan­te­gin empren­dre. A més, Goral té pre­vist tan­car aviat un con­veni amb Micro­bank per faci­li­tar l'accés a finançament per a aquests futurs empre­ne­dors.

A més en les pròximes set­ma­nes Goral té pre­vist ela­bo­rar un mani­fest per tal de decla­rar Car­dona com a ciu­tat empre­ne­dora “i crear una deter­mi­nada marca que ens per­meti aglu­ti­nar altres ini­ci­a­ti­ves rela­ci­o­na­des amb l'empre­ne­do­ria”. “Aco­llir la Fira del Jove Empre­ne­dor de la Cata­lu­nya Cen­tral ens dóna ja un cert posi­ci­o­na­ment que ara podem apro­fi­tar per cap­tar altres ini­ci­a­ti­ves”, des­taca Joan Tris­tany. A més, Goral també pre­veu expor­tar la seva ini­ci­a­tiva de foment de l'empre­ne­do­ria. “Ja estem tre­ba­llant amb altres ciu­tats, com Sol­sona i Sant Vicenç de Cas­te­llet.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.