Primera relliscada estival
Dubtes sobre l'economia, menys previsions de beneficis i agitació al voltant del sector bancari de la mà de Banco Espirito Santo ensorren els mercats. L'Íbex-35 retalla un 4,3%.
que acaba el divendres amb guanys
El rum rum que perseguia els inversors des de feia setmanes ha acabat per esclatar i s'ha endut avall bona part dels guanys assolits pels índexs el 2014. Una sèrie de dades macroeconòmiques procedents de diferents països de la zona euro (entre ells Itàlia, Alemanya i França) evidencien que la recuperació econòmica no és tan sòlida com s'havien afanyat a descomptar les borses en els darrers mesos.
A més a més, els profit warnings (revisions a la baixa dels beneficis estimats) que han realitzat algunes empreses, com ara Air France o la tecnològica coreana Samsung, i els dubtes al voltant de l'entitat financera portuguesa Banco Espirito Santo, han despertat fantasmes adormits en la ment -fins ara optimista- dels inversors.
I tot això ha tingut un reflex immediat en les borses, que han acabat per contagiar-se de les turbulències i han tancat una de les pitjors setmanes en mesos.
En aquest context d'incertesa tant macro com microeconòmica i colpejat pels seus propis problemes interns (l'escàndol de la tecnològica Gowex), el selectiu índex espanyol ha perdut en cinc sessions un 4,27% fins tancar divendres en els 10.538,80 punts. Lluny queda ja el nivell psicològic dels 11.000 punts reconquerit l'1de juliol i els més del 12% de plusvàlua anual que s'havia ficat l'Íbex-35 a la butxaca i que l'havia situat entre els índexs més rendibles de 2014. Així doncs, i tot i mantenir el signe positiu en l'exercici, els guanys de l'Íbex-35 en l'any s'han reduït fins al 6,27% després de l'ensopegada d'aquesta setmana -la pitjor des del principi del mes d'abril.
Durant els darrers dies les ombres ho han cobert tot i fins i tot els inversors han passat per alt els bons auguris del Fons Monetari Internacional (FMI) sobre l'economia espanyola. L'entitat que dirigeix Christine Lagarde ha elevat el creixement previst tant per a aquest exercici com per al pròxim. Però aquestes bones perspectives macroeconòmiques no han frenat la sagnia venedora dels darrers dies.
En aquesta ocasió els inversors només han tingut ulls per a les notícies negatives i d'aquestes n'hi ha hagut unes quantes en la setmana. Ja durant el cap de setmana previ tot feia presagiar un començament de setmana turbulent un cop el president de la tecnològica del Mercat Alternatiu Borsari (MAB) Gowex confirmava que els comptes de l'empresa dels darrers anys havien estat falsejats, donant la raó a la firma Gotham City que havia destapat el frau la setmana precedent.
Gowex arrossega el MAB.
No obstant això, la penalització no ha estat exclusiva del MAB i els valors que formen l'Íbex-35 han patit de valent durant els darrers dies. De tal manera que només un dels seus valors (Enagás) ha aconseguit esquivar el signe negatiu i tancar el divendres amb guanys. Els trenta-quatre restants s'han acomiadat dels inversors en terreny negatiu, destacant entre tots ells Gamesa, International Airlines Group (IAG), Acciona, Indra o Sacyr amb descensos superiors al 7% en cinc sessions. El càstig a l'aerolínia IAG es manté una setmana més però en aquesta ocasió l'excusa ha estat el profit warnings de la seva competidora Air France. Alguns experts consideren que la davallada experimentada per les accions d'IAG ja és excessiva i la seva cotització hauria d'enlairar-se novament ara que el valor és un dels que pitjor evolució enregistren d'ençà que començà el 2014. L'enrenou protagonitzat per Gowex també ha passat factura al hòlding dels mercats Bolsas y Mercados Españoles (BME), les accions del qual han allunyat dels seus màxims per ficar-se entre els valors més baixistes de la setmana.
Escac a la banca.