Borsa

Primera relliscada estival

Dubtes sobre l'economia, menys previsions de beneficis i agitació al voltant del sector bancari de la mà de Banco Espirito Santo ensorren els mercats. L'Íbex-35 retalla un 4,3%.

Enagás esquiva el vermell en el balanç setmanal i és l'únic valor de l'Íbex-35
que acaba el divendres amb guanys

El rum rum que per­se­guia els inver­sors des de feia set­ma­nes ha aca­bat per escla­tar i s'ha endut avall bona part dels guanys asso­lits pels índexs el 2014. Una sèrie de dades macro­e­conòmiques pro­ce­dents de dife­rents països de la zona euro (entre ells Itàlia, Ale­ma­nya i França) evi­den­cien que la recu­pe­ració econòmica no és tan sòlida com s'havien afa­nyat a des­comp­tar les bor­ses en els dar­rers mesos.

A més a més, els pro­fit war­nings (revi­si­ons a la baixa dels bene­fi­cis esti­mats) que han rea­lit­zat algu­nes empre­ses, com ara Air France o la tec­nològica core­ana Sam­sung, i els dub­tes al vol­tant de l'enti­tat finan­cera por­tu­guesa Banco Espi­rito Santo, han des­per­tat fan­tas­mes ador­mits en la ment -fins ara opti­mista- dels inver­sors.

I tot això ha tin­gut un reflex imme­diat en les bor­ses, que han aca­bat per con­ta­giar-se de les tur­bulències i han tan­cat una de les pit­jors set­ma­nes en mesos.

En aquest con­text d'incer­tesa tant macro com micro­e­conòmica i col­pe­jat pels seus pro­pis pro­ble­mes interns (l'escàndol de la tec­nològica Gowex), el selec­tiu índex espa­nyol ha per­dut en cinc ses­si­ons un 4,27% fins tan­car diven­dres en els 10.538,80 punts. Lluny queda ja el nivell psi­cològic dels 11.000 punts recon­que­rit l'1de juliol i els més del 12% de plusvàlua anual que s'havia ficat l'Íbex-35 a la but­xaca i que l'havia situat entre els índexs més ren­di­bles de 2014. Així doncs, i tot i man­te­nir el signe posi­tiu en l'exer­cici, els guanys de l'Íbex-35 en l'any s'han reduït fins al 6,27% després de l'enso­pe­gada d'aquesta set­mana -la pit­jor des del prin­cipi del mes d'abril.

Durant els dar­rers dies les ombres ho han cobert tot i fins i tot els inver­sors han pas­sat per alt els bons augu­ris del Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI) sobre l'eco­no­mia espa­nyola. L'enti­tat que diri­geix Chris­tine Lagarde ha ele­vat el crei­xe­ment pre­vist tant per a aquest exer­cici com per al pròxim. Però aques­tes bones pers­pec­ti­ves macro­e­conòmiques no han fre­nat la sag­nia vene­dora dels dar­rers dies.

En aquesta ocasió els inver­sors només han tin­gut ulls per a les notícies nega­ti­ves i d'aques­tes n'hi ha hagut unes quan­tes en la set­mana. Ja durant el cap de set­mana previ tot feia pre­sa­giar un començament de set­mana tur­bu­lent un cop el pre­si­dent de la tec­nològica del Mer­cat Alter­na­tiu Bor­sari (MAB) Gowex con­fir­mava que els comp­tes de l'empresa dels dar­rers anys havien estat fal­se­jats, donant la raó a la firma Got­ham City que havia des­ta­pat el frau la set­mana pre­ce­dent.

Gowex arros­sega el MAB.

La borsa va ence­tar el dilluns amb for­tes cai­gu­des que s'han man­tin­gut en el decurs de la set­mana però han estat els valors que for­men part del MAB els que han rebut el càstig més con­tun­dent. Per evi­tar l'efecte con­tagi, qua­tre de les empre­ses que cotit­zen en aquest mer­cat (Car­bu­res, Iber­com, Eurona i Ebi­oss) han sol·lici­tat aban­do­nar el MAB per entrar al mer­cat con­tinu men­tre l'enga­nyifa de Gowex con­ti­nua fent soroll en el par­quet.

No obs­tant això, la pena­lit­zació no ha estat exclu­siva del MAB i els valors que for­men l'Íbex-35 han patit de valent durant els dar­rers dies. De tal manera que només un dels seus valors (Enagás) ha acon­se­guit esqui­var el signe nega­tiu i tan­car el diven­dres amb guanys. Els trenta-qua­tre res­tants s'han aco­mi­a­dat dels inver­sors en ter­reny nega­tiu, des­ta­cant entre tots ells Gamesa, Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG), Acci­ona, Indra o Sacyr amb des­cen­sos supe­ri­ors al 7% en cinc ses­si­ons. El càstig a l'aerolínia IAG es manté una set­mana més però en aquesta ocasió l'excusa ha estat el pro­fit war­nings de la seva com­pe­ti­dora Air France. Alguns experts con­si­de­ren que la dava­llada expe­ri­men­tada per les acci­ons d'IAG ja és exces­siva i la seva cotit­zació hau­ria d'enlai­rar-se nova­ment ara que el valor és un dels que pit­jor evo­lució enre­gis­tren d'ençà que començà el 2014. L'enre­nou pro­ta­go­nit­zat per Gowex també ha pas­sat fac­tura al hòlding dels mer­cats Bol­sas y Mer­ca­dos Españoles (BME), les acci­ons del qual han allu­nyat dels seus màxims per ficar-se entre els valors més bai­xis­tes de la set­mana.

Escac a la banca.

Per la seva part, les incer­te­ses que pla­nen sobre Banco Espi­rito Santo -que va ser suspès de nego­ci­ació pels pro­ble­mes d'un dels seus prin­ci­pals acci­o­nis­tes- ha arros­se­gat el sec­tor ban­cari a Europa. Els fan­tas­mes sobre la solvència de la banca han tor­nat a pri­mera plana i les acci­ons de San­tan­der, BBVA, Popu­lar, Banc Saba­dell i Cai­xa­bank han aca­bat la set­mana en nega­tiu tot i el rebot expe­ri­men­tat per aquests valors en la dar­rera sessió -que no ha estat sufi­ci­ent per esbor­rar les pèrdues set­ma­nals, que oscil·len entre el 4% i el 8%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.