Gran angular

Estiu de mal temps a Europa i en la seva economia

Políticament, l'afer ucraïnès és per a Europa una feridora constatació de la seva irrellevància com a ens polític en l'esfera internacional, i consegüentment, també en el tauler econòmic global. Un acostament a Ucraïna naïf i mal calculat ha degenerat en la perillosa crisi actual i en unes sancions que estan fent mal a la convalescent -i ara en recaiguda- economia europea. A més, els conflictes a Israel-Palestina, Líbia, Síria-Líban, Iraq, etc., són un altre exemple que no hi ha una política exterior comuna

Pot­ser hem estat massa ocu­pats amb l'afer Pujol i amb tots els deri­vats del 9-N per haver-nos ado­nat de les bor­ras­ques que, insis­tent­ment, han pla­nat sobre Europa aquest estiu. Pot tenir certa jus­ti­fi­cació que l'impacte de les con­fes­si­ons d'una per­so­na­li­tat tan relle­vant –o de les pot­ser sobre­es­ti­ma­des expec­ta­ti­ves del que pot pas­sar i pas­sar-nos a par­tir del supo­sa­da­ment màgic 9 de novem­bre– ama­guin les tem­pes­tes efec­ti­ves cai­gu­des últi­ma­ment sobre la nos­tra eco­no­mia, l'euro­pea; però l'escàs interès i debat que han atret és, com a mínim, para­do­xal.

En el futur serem una auto­no­mia espre­muda, una regió solidària o un estat sobirà com els altres, que és ben poc -el que sigui-, però el que segur que serem i con­ti­nu­a­rem sent és una petita part d'Europa, més relle­vant o més irre­lle­vant, però pro­fun­da­ment immersa en aquesta vella part del món. Si accep­tem això, i prou que veig que en el país hi ha un cert cor­rent “tant­se­men­fo­tista” en relació amb la UE i encara més amb relació a la Unió Monetària, també hem d'accep­tar que el que ha pas­sat aquest estiu a Europa ha estat més impor­tant per a les nos­tres pers­pec­ti­ves de benes­tar i pros­pe­ri­tat que els nos­tres petits afers interns.

Política­ment, l'afer ucraïnès és per a Europa una feri­dora cons­ta­tació de la seva irre­llevància com a ens polític en l'esfera inter­na­ci­o­nal, i con­següent­ment, també en el tau­ler econòmic glo­bal. Un acos­ta­ment a Ucraïna naïf i mal cal­cu­lat ha dege­ne­rat en la peri­llosa crisi actual i en unes san­ci­ons que estan fent mal a la con­va­les­cent -i ara en recai­guda- eco­no­mia euro­pea. A més, els con­flic­tes a Israel-Pales­tina, Líbia, Síria-Líban, Iraq, etc., són un altre exem­ple que no hi ha una política exte­rior comuna, un reflex més de la manca d'ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zació política que hi ha a Europa. I tot això, recent­ment sor­tits del trist paper d'estrassa que el con­ti­nent ha fet en la que hau­ria de ser la seva màxima expressió democràtica: les elec­ci­ons euro­pees; una par­ti­ci­pació ver­go­nyosa i uns resul­tats clara­ment des­crip­tius de l'estat d'ànim dels ciu­ta­dans, que només han tin­gut un efecte: dila­ci­ons incom­pren­si­bles per al nome­na­ment d'uns alts càrrecs euro­peus de sèrie B.

Paral·lela­ment a aquests fra­cas­sos polítics, les noves dades econòmiques cone­gu­des aques­tes últi­mes set­ma­nes reflec­tei­xen que les tres prin­ci­pals eco­no­mies de la zona euro (Ale­ma­nya, França i Itàlia), en con­junt 2/3 del PIB, s'han tor­nat a estan­car i han difi­cul­tat la nos­tra tendríssima recu­pe­ració. Tot això, amb for­tes pres­si­ons defla­ci­o­nis­tes deri­va­des del, per altra banda, neces­sari desen­deu­ta­ment i, per tant, insi­nu­ant una peri­llosa japo­nit­zació. Aques­tes dades han des­per­tat l'estèril i usu­al­ment par­ti­dista debat sobre l'aus­te­ri­tat que s'assi­mila a una impo­sició ale­ma­nya. Estèril, pri­mer perquè par­lem d'una aus­te­ri­tat ben rela­tiva (en con­junt, els governs dels països de l'euro encara gas­ten un 15% més del que ingres­sen) i, segon, perquè en el bro­git d'aquesta sim­pli­fi­cació s'obli­den els dèficits estruc­tu­rals de què som objecte i que no se solu­ci­o­nen amb purs estímuls a la demanda.

París i Roma.

La part posi­tiva d'un estiu que no ho ha estat gens són els guanys obtin­guts pel mino­ri­tari bàndol dels que volen actuar i obli­dar la tra­di­ci­o­nal i majo­ritària com­plaença de què, per exem­ple, Rajoy és un emèrit repre­sen­tant. Per tant, una part molt impor­tant de l'ave­nir euro­peu es juga a París i Roma, on els pri­mers minis­tres res­pec­tius, Valls i Renzi, hau­rien de der­ro­tar la reacció de dreta i esquerra i impo­sar la seva impres­cin­di­ble política refor­mista.

També a final d'agost el pre­si­dent del BCE ens va donar una altra prova de ser dels pocs líders con­ti­nen­tals amb una nota­ble luci­desa. Tot rei­te­rant que estava dis­po­sat a imple­men­tar les mesu­res monetàries no con­ven­ci­o­nals de com­pres d'actius –una expansió monetària en defi­ni­tiva i que acaba de con­fir­mar aquest dijous afe­gint-hi la rebaixa de tipus al 0,05%-, pro­pug­nava que cal­dria com­ple­men­tar-la amb una expansió fis­cal dels països com Ale­ma­nya, que encara se la poden per­me­tre sense sacri­fi­car l'equi­li­bri dels comp­tes públics i amb un ambiciós pla de refor­mes en els perifèrics ampli­ats (PIGS més França), espe­ci­al­ment con­tra l'atur.

Poc crei­xe­ment euro­peu.

Per tor­nar a la part política de la crisi euro­pea, vull citar un didàctic i excel·lent tre­ball recent de l'eco­no­mista en cap de Cai­xa­Bank, Jordi Gual, en els seus Docu­ments d'eco­no­mia: Per què Europa genera poc crei­xe­ment i ocu­pació?

Gual observa que el menor crei­xe­ment euro­peu per­ma­nent en relació amb els Estats Units es fona­menta en menys ocu­pació i menys pro­duc­ti­vi­tat. Es tre­ba­lla menys, tot i sent menys pro­duc­tius com a para­doxa del con­ti­nent. I que aquesta menor eficiència de l'eco­no­mia euro­pea no es basa ni en el nos­tre model soci­o­e­conòmic (més incli­nat a pres­ta­ci­ons soci­als) ni en l'euro i les seves reper­cus­si­ons, sinó en la “frag­men­tació” econòmica deri­vada de la política. És a dir, ens manca, tant en eco­no­mia com en política, més inte­gració per ser més com­pe­ti­tius. Exac­ta­ment al con­trari dels vents que bufen en una gran part d'Europa i pot­ser també a casa nos­tra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.