Draghi anima el nou curs
Una sobtada rebaixa dels tipus d'interès retorna l'optimisme a uns mercats que s'estaven recuperant de la correcció patida a l'agost. L'Íbex 35 arriba als 11.148, 90 punts.
a situar l'Íbex 35 com
el segon millor índex
de l'exercici 2014
Lluny queden les turbulències borsàries de l'agost que havien portat els principals parquets a patir una forta correcció. L'augment de les tensions geopolítiques –principalment focalitzades a Ucraïna- i el deteriorament de l'economia de la zona euro van passar factura aquest estiu als principals índexs. Aquesta davallada, que va portar l'Íbex 35 a caure a mínims per sota els 10.000 punts durant les primeres setmanes d'agost, feia presagiar un altre mes negatiu en el 2014 després que al juliol es trenqués la positiva ratxa de set mesos amb guanys mensuals. Però, a mesura que avançava l'agost, els inversors van anar retornant als parquets aprofitant la manca d'alternatives a les quals destinar els estalvis i els baixos preus que havien assolit les accions, en espera que l'ensopegada fos temporal.
Dit i fet. Un cop ha arribat el setembre, i amb ell l'inici del nou curs, el Banc Central Europeu (BCE) ha entrat en escena per fer més suportable la tornada a la rutina amb una actuació sorpresa. Dijous passat el consell de govern del BCE es va reunir, però els mercats no esperaven cap moviment de rellevància. Només promeses d'actuació per estimular l'economia i poca cosa més. Per això la decisió de rebaixar fins al 0,05% el preu del diner (que ja s'havia retallat el 8 de juny) va sorprendre tothom. A aquesta mesura el president del BCE, Mario Draghi, hi va afegir la compra de deute i l'augment de la penalització als bancs pels diners dipositats a l'entitat. Tot per fer que el diner arribi a l'economia, s'incrementi la liquiditat i, amb ella, el consum, i que el fantasma de la deflació i l'estancament econòmic desapareguin de l'escena. I és que el BCE s'ensuma un deteriorament de l'economia en les darreres setmanes i el vol frenar abans no sigui massa tard.
Aquesta bateria de mesures anunciada pel BCE i la treva en el conflicte entre Ucraïna i Rússia -actualment en negociacions- han despertat l'optimisme dels mercats en la primera setmana de setembre i els índexs s'han apuntat importants guanys.
Entre els millors.
La setmana que acomiadem ha engrescat els inversors, atès que la pràctica totalitat de valors del selectiu han finalitzat divendres amb guanys. L'excepció del bon to generalitzat ha estat Grífols, que s'ha depreciat al voltant d'un 1%. Els sectors més beneficiats per la decisió del BCE han estat banca i construcció. OHL, Acciona, Sacyr i FCC s'han apreciat més d'un 4% en la setmana.
Per la seva part, Bankinter, Caixabank, BBVA, Banc Sabadell també s'han guanyat el favor dels inversors i s'han apuntat guanys setmanals per sobre del 4%.Tot i no pertànyer a cap dels esmentats sectors, les accions de Mediaset (Telecinco) s'han ficat entre les més alcistes de la setmana en apuntar-se un guany de més del 6,5% (similar a la que sumen OHL, Bankinter i Caixabank) cotitzant la millora del mercat publicitari.
Jazztel s'escalfa.
La setmana vinent vindrà marcada per la ressaca de les mesures d'estímul econòmic endegades pel BCE i per la manera com els mercats paeixen que l'actuació del banc central respon al fet que l'economia no s'ha reactivat tot i les mesures aplicades anteriorment per l'entitat.
A més, la setmana vindrà farcida d'indicadors macroeconòmics que serviran per veure l'estat de l'economia europea i nord-americana, ara que l'alça dels tipus a l'altra banda de l'Atlàntic és més a prop i que l'evolució del mercat laboral ha decebut a finals d'aquesta setmana.