Borsa

La borsa és conservadora

Els inversors celebren que s'hagin esvaït dues incògnites que els preocupaven: tipus baixos als EUA per un temps i victòria del no a Escòcia. L'Íbex rebota un 1,04%.

Es concreta la concentració en el sector de les ‘telecos' amb la compra de Jazztel per Orange, després de mesos d'especulacions

A les bor­ses no els agra­den els can­vis. Els pri­mers dies de la set­mana van estar domi­nats per la prudència, ja que a sobre de la taula hi havia dues incògni­tes que pre­o­cu­pa­ven els inver­sors i que en el decurs de la set­mana havien de des­a­parèixer. El millor, doncs, era espe­rar per veure com avançaven els esde­ve­ni­ments sense pren­dre mal. Per això els pri­mers movi­ments van ser mínims i amb les ven­des domi­nant l'ope­ra­tiva borsària.

Però la reunió de la Reserva Fede­ral (FED) va ser la pri­mera cita que va cal­mar els ner­vis. La FED con­ti­nua sent par­tidària de man­te­nir els tipus d'interès en nivells bai­xos durant un temps con­si­de­ra­ble, mal­grat que la millora expe­ri­men­tada en les dar­re­res dades macro­e­conòmiques havien fet pen­sar als inver­sors que la política monetària expan­siva tenia els dies comp­tats. Això va acos­tar els guanys a Wall Street i les bor­ses del Vell Con­ti­nent van dei­xar-se arros­se­gar per l'opti­misme, mal­grat que el referèndum a Escòcia encara s'havia de cele­brar. No obs­tant, l'expec­ta­tiva que gua­nya­ria el no va apor­tar més ben­zina als par­quets, con­fi­ats que tot con­tinués igual. Dit i fet. Diven­dres les bor­ses es des­per­ta­ven amb la victòria del no i les com­pres van ser pre­sents des del minut u. Entre les decla­ra­ci­ons d'uns i dels altres -detrac­tors i favo­ra­bles a la inde­pendència d'Escòcia- un cop se sabia el resul­tat, les bor­ses van reac­ci­o­nar esca­lant posi­ci­ons, i entre les més posi­ti­ves va des­ta­car la borsa del mer­cat espa­nyol.

Això va dur l'Íbex 35 a vore­jar els 11.200 punts en la sessió de diven­dres —havia per­dut els 11.000 deu dies abans—, tot i que final­ment el selec­tiu ha aca­bat la set­mana en els 11.001,90 punts, ja que l'eufòria ini­cial es va anar mode­rant a mesura que avançaven les hores. No obs­tant això, el resul­tat set­ma­nal és posi­tiu, atès que l'Íbex 35 ha rebo­tat un 1,04% en cinc ses­si­ons i deixa una plusvàlua del 10,94% el 2014.

Opa sobre Jazz­tel.

Després d'anys i anys de rumors sobre les acci­ons de Jazz­tel, per fi s'ha mate­ri­a­lit­zat la desit­jada oferta pública d'adqui­sició (opa) sobre aquesta teleco. Els movi­ments que dar­re­ra­ment s'havien produït dins el sec­tor (amb la com­pra d'Ono per Voda­fone fa un parell de mesos) i les con­ver­ses de Jazz­tel per adqui­rir Yoigo han obli­gat la fran­cesa Orange a moure fitxa abans que fos massa tard. Així, Orange ha llançat una opa sobre les acci­ons de Jazz­tel a un preu de 13 euros per títol. Abans de fer-se pública l'oferta, els títols de Jazz­tel pro­ta­go­nit­za­ven en el par­quet una espec­ta­cu­lar remun­tada (va arri­bar a pujar un 17,5%), fins que la Comisión Naci­o­nal del Mer­cado de Valo­res (CNMV) va sus­pen­dre la nego­ci­ació dels títols. Ara l'orga­nisme regu­la­dor inves­tiga si aquesta apre­ci­ació del valor té a veure amb l'ús d'infor­mació pri­vi­le­gi­ada. Al marge d'això, aquesta com­pra ha pro­vo­cat que les acci­ons de Jazz­tel hagin aca­bat la set­mana sent el valor més alcista dins l'Íbex 35, amb un avanç pro­per al 20% en cinc ses­si­ons i acos­tant-se al preu de l'oferta d'Orange (van tan­car diven­dres en els 12,75 euros).

Els movi­ments dins del sec­tor de les tele­cos no aca­ben amb aquesta opa, sinó que Telefónica també s'està movent i ha arri­bat a un acord amb Vivendi per com­prar la bra­si­lera GVT i així reforçar-se en el mer­cat sud-ame­ricà. Les acci­ons de la teleco que pre­si­deix César Ali­erta han cele­brat aquests acords i s'han enlai­rat gai­rebé un 3%, i han superant de nou els 12 euros per títol i con­tribuït així a l'apre­ci­ació de l'Íbex 35 en la set­mana.

Màxims de Cai­xa­bank

.
D'altra banda, cal des­ta­car l'esca­lada de les acci­ons de Cai­xa­bank, que han pujat més d'un 3% en cinc ses­si­ons, i que han col·locat el valor en els màxims històrics, vore­jant els 5 euros per títol. Aquesta remun­tada fa que els títols de l'enti­tat pre­si­dida per Isi­dre Fainé hagin acu­mu­lat uns guanys que superen el 30% d'ençà que va començar el 2014.

Tot i que la set­mana ha aca­bat apor­tant un balanç posi­tiu, dins el selec­tiu hi ha un gra­pat de valors que no s'han pogut sumar a la festa. Les acci­ons de Gamesa tor­nen a estar per segona set­mana con­se­cu­tiva encapçalant la llista dels més depre­ci­ats, després de caure més d'un 3% (retrocés que se suma al des­cens del 5,97% de la set­mana pre­ce­dent).

Per la seva part, les acci­ons de Medi­a­set han
estat col­pe­ja­des per la presa de bene­fi­cis després que la set­mana ante­rior fos­sin el valor més alcista de l'Íbex 35 i s'han depre­ciat poc menys d'un 2% en cinc jor­na­des. Les xifres d'Indi­tex tam­poc han aca­bat d'agra­dar als inver­sors i
les seves acci­ons han regis­trat un des­cens de més del 2%, tot i mos­trar uns
guanys per sobre de les esti­ma­ci­ons dels ana­lis­tes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.