Fer brollar més crèdit
El futur del sector depèn del fet que l'activitat creditícia es redreci, però les necessitats de reservar capital i la desconfiança sobre la solvència de les empreses fan que no s'enlairi
les empreses treballar amb un nombre
més gran de bancs
Hi ha un prec general perquè es revifi el crèdit, cosa que es traduiria en dues grans bones notícies: d'una banda, ens assenyalaria que l'economia creix amb pas ferm i, d'una altra banda, que pot servir per enfortir els resultats dels bancs. Ara per ara, el cert és que els bancs es resisteixen, tot i els incentius que han rebut, per part del BCE, a prestar a l'empresa.
Del 2011 ençà, quan al novembre el BCE va comprar 40.000 milions en bons a la banca, d'oportunitats n'hi ha hagut prou, sense èxit, com es va comprovar en la subhasta del 18 de setembre, quan, dels 400.000 milions oferts, la banca només se'n va quedar 82.601 milions.
Per Jordi Solé, director de Kreedit, empresa de finançament empresarial, és clar que “el BCE ha posat en pràctica tot un seguit de mesures per estimular el crèdit, però no acaben de reeixir. Quan ha atorgat diners a la banca, sense condicions, els ha pres, però quan ho vol condicionar perquè arribi crèdit al sector privat, no és així”. Al seu parer, “si no donen crèdit no és pas per un problema de liquiditat, és perquè consideren que els projectes no són rendibles, no hi surten guanyant en la relació risc-rendiment”. Jesús Palau, professor de finances d'Esade, sobre la qüestió comenta: “Es diu que els bancs no donen crèdit perquè han de preservar capital, però el cert és que no es presta perquè no es veu clar si l'empresa pagarà, si el seu projecte és solvent.”
Rebaixes?
Esvair incerteses.
El baix preu pesa.
Les dades del Banc d'Espanya sobre l'estoc viu de crèdit semblen reflectir que es troba en situació de clara davallada: el total de crèdit a residents per finançar activitats productives era el primer trimestre del 2013 de 798.151 milions d'euros, i el primer trimestre del 2014 queia fins als 714.748 milions. Quant al crèdit concedit a la indústria, s'ha passat dels 127.110 milions als 112.762 milions. Si que podríem dir, com Jordi Solé, que “la concessió de crèdit nou creix, però això no té cap mèrit, perquè l'import continua sent inferior al que s'amortitza. El que és realment important, l'estoc de crèdit, continua baixant, i ho continuarà fent en el temps a venir”.
Obrir el ventall.