Octubre tempestuós
El pànic torna als parquets per la por d'una altra recessió i de la supressió dels plans d'estímul als EUA. L'Íbex 35 perd un 1,91% setmanal i es menja els guanys del 2014
dels guanys assolits
al llarg de l'exercici
La desconfiança i la por s'han instal·lat a la borsa i han fet que aquesta setmana un tsunami de vendes hagi arrossegat les principals borses cap a mínims anuals. Els inversors es comencen a creure que l'alça de les borses dels últims dos anys només ha estat un miratge. La recuperació de la renda variable havia recolzat en dos pilars bàsics: un, l'expansió econòmica; i l'altre, el suport dels programes d'estímul dels bancs centrals (sobretot, el dels EUA). Però en aquests moments tots dos pilars trontollen. Les dades macroeconòmiques a la zona euro fan pensar que al túnel de la crisi encara falten molts de quilòmetres per veure-hi la sortida.
I els bancs centrals han adoptat mesures que no acaben d'agradar als mercats. Per una banda, la Reserva Federal (Fed) fa mesos que redueix la compra de deute i ja parla obertament de la fi de la política monetària expansiva. D'altra banda, el discurs del Banc Central Europeu (BCE) de principi d'octubre va impactar negativament en les borses per la inconcreció del pla d'estímul de l'economia europea, ara que els senyals de feblesa són més evidents.
A aquests dubtes, que no són pas nous i durant les últimes setmanes ja havien sacsejat els principals mercats borsaris, se n'hi han afegit uns altres com el ressorgiment de la crisi grega –que podria no complir els compromisos adquirits amb el rescat-, el contagi del virus de l'ebola a països com Espanya i els EUA i la temporada de resultats empresarials -que en dóna una de calenta i una de freda i genera més nervis entre els inversors.
En definitiva, un còctel perillós que ha acabat per esclatar en el mes que pitjor fama té en la història de les borses i que ha arrossegat els principals índexs cap a mínims anuals. La borsa espanyola, que era una de les poques que últimament aguantava el signe positiu en el balanç anual, ha estat una de les més castigades en les darreres cinc sessions. L'Íbex 35 s'ha enfonsat un 1,91% i, tot i no ser la pitjor setmana de l'exercici, l'ànim dels inversors s'ha vist fortament colpejat per l'evolució negativa del conjunt de borses internacionals.
A més a més, el selectiu índex -que encadena quatre setmanes consecutives a la baixa- s'ha menjat la totalitat dels guanys anuals tot i que el fort repunt experimentat divendres (+2,97%) va tornar a situar l'Íbex 35 amb una lleugera plusvàlua d'ençà que va començar l'any (es revalora un 0,40% el 2014 després de caure un 8,02% al mes d'octubre).
Els inversors han estat molt selectius i han desfet posicions en aquells valors el negoci dels quals està més lligat a l'evolució del cicle econòmic. Per tant, entre les accions més castigades en l'última setmana hi ha bancs i constructores, tot i que també han patit les vendes valors com ara Telefónica, Dia, Repsol o REE.
Per contra, accions que en setmanes prèvies havien enregistrat un comportament negatiu, aquesta setmana s'han tret de sobre les pèrdues. International Airlines Group (IAG), Abengoa i Grífols s'han situat com els valors més alcistes en una setmana dominada clarament per les vendes, en què menys de deu valors han acabat amb guanys.IAG destaca amb la revaloració més abundosa (s'apuja prop d'un 7%) seguida d'Abengoa, Grífols i Acciona, totes amb alces per sobre del 3%. La resta de valors en positiu guanyen poc més d'un 1%.
Més fatídic.
És un moment delicat. Aena ultima la seva sortida a la borsa a través d'una oferta pública de venda (opv) d'accions i està previst que el proper 12 de novembre comenci a cotitzar en el parquet. Tot i que no és el millor moment de l'any, els seus responsables han assenyalat que l'operació està molt avançada (ja se n'han emès els anuncis publicitaris per a la sortida) i que la demanda és forta, fet pel qual no es plantegen parar el procés. No obstant això, hi ha altres companyies que s'havien mostrat interessades a sortir a borsa i que, en veure la mala maror que hi ha als parquets, s'estan repensant la idoneïtat de fer aquest salt o bé esperar que torni la calma. El panorama borsari és, a hores d'ara, molt complicat i el consell més estès pels experts és extremar la prudència fins que la tempesta s'escampi.