Segon mes de descensos
El fantasma de la recessió a Europa es compensa amb el PIB dels EUA i l'actuació del Banc del Japó, però les pors continuen molt presents i la borsa recula un 3,21% a l'octubre. Per Marisa Nuez
en marxa un nou pla d'estímul econòmic
ara que la FED retira
el seu programa
L'octubre ha acabat com va començar, amb molts dubtes sobre la taula i la falta de tendència dominant l'operativa borsària. Els inversors no es treuen de sobre la por d'una altra recessió a Europa i aquestes estan paralitzant les decisions fins que s'aclareixi l'escenari econòmic. Però a mesura que avancen els dies i les setmanes, aquest panorama macro no millora, ans al contrari. Les dades que es van publicant sobre la principal economia de la zona euro són decebedores i apunten a un alentiment de l'eurozona que als inversors els costa de pair. Per contra, l'economia dels EUA comença a donar senyals de solidesa i això ha compensat els nervis que hi ha al Vell Continent.
Els inversors pensen que si la locomotora nord-americana comença a rodar, acabarà estirant la resta. I, de moment, sembla que l'economia dels EUA s'expandeix a bon ritme (el PIB s'ha situat en el 3,5%, per sobre de les estimacions) i per això la Reserva Federal (FED) ha posat punt final al programa d'estímul monetari aquest dimecres.
Aquesta mesura, que ja descomptaven els mercats des de fa temps, no ha suposat cap entrebanc i les principals places borsàries s'ho han pres força bé aferrant-se a la idea que si la FED retira els estímuls és perquè tot rutlla. Aquesta creença, que confirmen altres dades conegudes als EUA, ha permès als principals índexs escalar posicions a mesura que avançava la setmana i eixugar bona part dels números vermells que arrossegaven d'ençà que va començar l'octubre.
També ha contribuït a tancar el mes amb un resultat menys decebedor l'aparició en escena del Banc del Japó, que ha sorprès els mercats amb un pla d'estímul per reactivar l'economia nipona.
Aquest nou programa ha catapultat l'índex Nikkei a màxims dels últims set anys i ha acabat per contagiar d'optimisme la resta de places borsàries. Un cop més s'evidencia que tot i els nervis pel panorama macroeconòmic els inversors no veuen del tot clar que les borses no tinguin força per recuperar-se. Qualsevol ensopegada que pateixen els índexs és aprofitada de nou pels inversors per prendre posicions en espera que la calma retorni i les alces que havien dominat la primera part de l'exercici s'imposin de nou.
El selectiu índex de la borsa espanyola també s'ha sumat a la tendència positiva del darrer tram de l'octubre i ha recuperat un 1,34% setmanal fins a situar-se en els 10.477,80 punts. Després de tancar per segona setmana consecutiva amb alces, el balanç mensual de l'Íbex 35 no és tan negatiu com a meitat de mes, en què l'índex acumulava un descens superior al 8%. Així, aquests avanços han permès a l'índex eixugar pèrdues però no han estat suficients per evitar que l'octubre hagi estat el segon mes de l'any que tanca amb descensos (-3,21%) després del juliol. No obstant això, el balanç de l'Íbex 35 el 2014 encara és positiu i l'índex escala un 5,66% d'ençà que va començar l'any.
Les estrelles de la setmana han estat Abengoa, Amadeus, IAG i Gamesa. Tots quatre valors han acabat amb increments superiors al 5%. Per contra, i tot i els bons resultats obtinguts per les entitats financeres espanyoles en les proves de resistència publicades el cap de setmana anterior, les accions dels bancs ocupen els darrers llocs de la llista. Dels deu pitjors valors, sis pertanyen a entitats bancàries, amb CaixaBank i Popular al capdavant, sacsejades en el parquet després de presentar els seus resultats.
BBVA, Bankia, Banc Sabadell i Bankinter acompanyen les entitats que presideixen Isidre Fainé i Ángel Ron en el seu particular calvari i reculen entre el 2% i el 8%. Les declaracions del president de l'Autoritat Bancària Europea (EBA), Andrea Enria, han refredat els ànims entorn del sector financer en assenyalar que els bancs no han de refiar-se dels resultats de les proves de resistència atès que encara hi ha reptes per superar.
No obstant això, el fanalet vermell d'aquesta setmana és la tecnològica Indra. Els seus resultats no han agradat gens al conjunt dels inversors i aquests no han dubtat a sortit del valor, que va acomiadar-se divendres amb un descens superior al 8%.
OPV ajornada.
Tot i que no hi ha dades definitives, s'especula amb el febrer del 2015 com la data en què Aena podria començar a cotitzar.