Opinió

Les empreses no respecten la llei contra la morositat

Cal tenir present que, a més, no són les petites i mitjanes empreses i les microempreses les que més tard paguen, sinó les grans empreses i les companyies cotitzades

A finals de 2014 es compliran deu anys de la promulgació de la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials. Cal fer notar que la Llei 3/2004 és el resultat de la transposició de la Directiva 2000/35/CE. Malgrat les successives reformes per reforçar la implementació de la legislació antimorositat, Espanya segueix sofrint un problema crònic i els terminis mitjans de pagament en lloc de disminuir han augmentat fins als 95 dies segons dades d'un estudi sobre la Situació dels terminis de pagament en el B2B presentat recentment per Iberinform i Crédito y Caución en el marc de l'Observatori de Risc de Crèdit que impulsen amb el IE Business School. Actualment el termini màxim de pagament per a les operacions comercials és de 60 dies des del lliurament dels béns. Així mateix, el Baròmetre de Pràctiques de Pagament de Crédito y Caución va revelar que el 43,4% del valor total de les vendes a crèdit no es paguen al seu venciment i que les pèrdues per incobrables representen el 2,6% de les vendes (mentre que a Europa és de l'1,7%).

Aquest termini de pagament de 95 dies facilitat per Crédito y Caución coincideix plenament amb les dades publicades en l'estudi sobre Comportament de pagaments d'empreses a Espanya, realitzat en el tercer trimestre de 2014 per Informa D&B, companyia del Grup CESCE. Segons aquest estudi el termini mitjà de pagament real de les empreses és de 94,75 dies; i per més inri ha augmentat 3,45 dies respecte al segon trimestre de l'any. A més l'Estat español surt molt mal parat en l'informe de l'Índex de Risc 2014 desenvolupat per Intrum Justitia, ja que per a Espanya el rating d'impagament va ser de 176; qualificació que la col·loca en la categoria de megamorosos.

A més, no són les pimes i microempreses les que més tard paguen, sinó les grans empreses i les companyies cotitzades. En suport d'aquesta afirmació les dades publicades per la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMCM) va revelar que el termini mitjà de pagament de les societats no financeres del selectiu ascendeix a 169 dies, gairebé el triple del termini màxim que marca la llei. Aquest informe va fer palès que les empreses del sector de la construcció i immobiliari són les que registren el major retard en l'abonament de les seves factures. El termini de pagament mitjà dels senyors del maó arriba als 288 dies, seguit pel sector de serveis i comerç, el termini del qual de pagament és de 253 dies, l'industrial, amb 230 dies, i el d'energia amb 108.

Aquestes elevades xifres referents als terminis de pagament que presenten les societats cotitzades, contrasten amb els períodes mitjans de cobrament que aquestes empreses amb valors admesos en borsa mostren en els seus estats financers, ja que es tracta de períodes de pagament notablement menors. Per això no val la tradicional excusa que han de pagar tard perquè cobren molt tard dels seus clients. Les grans cotitzades cobren en mitjana a sols 78 dies, els senyors del totxo, a 125, el sector industrial cobra a 112 i el sector de serveis i comerç fa caixa en 74. Aquestes informacions evidencien que moltes d'aquestes companyies cotitzades es financen a costa dels seus propis proveïdors, en la seva majoria pimes i microempreses. A més, el 2013, els balanços de la CNMV van posar de manifest que les empreses del selectiu van pagar més de 47.300 milions d'euros sobrepassant els 60 dies legals.

Un model diametralment oposat és el de França, on es va aprovar recentment la Loi n° 2014-344 du 17 mars 2014 per aconseguir un major compliment dels terminis de pagament de 60 dies introduïts en el 2009 per la Loi de Modernisation de l'Économie. Aquesta llei ha establert noves sancions administratives en cas que un comprador no respecti els ajornaments de pagament. L'incompliment pot ser sancionat amb una sanció administrativa de fins a 375.000 € per a les societats i de 75.000 € per a les persones físiques. L'import de la sanció serà el doble en cas de reincidència en l'incompliment. Els resultats han estat molt positius, ja que abans de la promulgació de la LME, a França, el termini mitjà de pagament per a les operacions comercials estava en 67 dies i actualment el termini mitjà és de 44 dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.