Opinió

El TAV i el bé comú

L'Estat espa­nyol dis­posa de la segona xarxa de trens d'alta velo­ci­tat més impor­tant del món, la qual només és superada per la Xina. No hi ha cap dubte que aquesta ha estat una aposta molt forta al llarg de les dar­re­res dècades, ja que s'hi ha inver­tit més de 50.000 mili­ons d'euros. El 2015 con­ti­nuarà la inversió i es posa­ran en fun­ci­o­na­ment mil quilòmetres més. En total, la xarxa tindrà 4.000 quilòmetres.

En moments de baixa acti­vi­tat econòmica i molt atur es poden defen­sar les inver­si­ons en infra­es­truc­tu­res, però també es poden fer altres con­si­de­ra­ci­ons.

En pri­mer lloc, podem recor­dar que, quan s'aposta per unes inver­si­ons, se'n dei­xen de banda d'altres que pot­ser ser ien més bene­fi­ci­o­ses per al con­junt de la població. Per exem­ple, el TAV té 25 mili­ons de viat­gers l'any. Aquesta és una xifra molt baixa, ja que els espa­nyols aga­fen un TAV cada dos anys. En altres països, la uti­lit­zació és més ele­vada. Els japo­ne­sos, per exem­ple, uti­lit­zen el tren d'alta velo­ci­tat 2,2 cops per any. El baix ús del TAV con­trasta amb Roda­lies, que té 450 mili­ons de viat­gers l'any. Però, tot i els pro­ble­mes que hi ha a la xarxa de Roda­lies, el 2015 només s'hi inver­ti­ran 153 mili­ons d'euros, men­tre que en el TAV la inversió serà de 3.561 mili­ons d'euros. Una altra opció que es va ajor­nant és la del cor­re­dor medi­ter­rani, que seria molt bene­ficiós per a la com­pe­ti­ti­vi­tat i que, a més, té el suport i el finançament de la UE.

Una segona con­si­de­ració té a veure amb l'aposta pel sis­tema radial, ja que està pen­sat per millo­rar la comu­ni­cació del màxim de ciu­tats amb Madrid. És una política que té con­seqüències clares en l'eco­no­mia regi­o­nal. Per exem­ple, entre València i Madrid hi ha la mateixa distància que entre València i Bar­ce­lona, és a dir, 350 kilòmetres. Però es pot anar a Madrid des de València en TAV en 98 minuts. En canvi, pel tra­jecte València-Bar­ce­lona calen 210 minuts amb l'Euro­med. En ter­cer lloc, tenim el pro­blema de la sos­te­ni­bi­li­tat econòmica de la inversió pública. Els quilòmetres de TAV espa­nyols dupli­quen el de l'Estat francès i tri­pli­quen els d'Ale­ma­nya. Però men­tre que el TAV té al'Estat espa­nyol uns 25 mili­ons de viat­gers l'any, a l'Estat francès i a Ale­ma­nya tenen 122 i 160 mili­ons de viat­gers l'any, res­pec­ti­va­ment. El baix ús qüesti­ona la ren­di­bi­li­tat social de la inversió i en difi­culta la sos­te­ni­bi­li­tat econòmica, ja que genera dèficits. Com que el dèficit aug­menta el deute públic, obliga a pren­dre altres mesu­res, com reta­llar des­pe­ses públi­ques, entre les quals, la des­pesa social, i apu­jar els impos­tos.

En defi­ni­tiva, l'aposta pel TAV difi­culta l'objec­tiu d'equi­li­bri pres­su­pos­tari i relega altres opci­ons que podrien tenir més ren­di­bi­li­tat social i econòmica. Alguns pensàvem que la crisi econòmica ser­vi­ria per a repen­sar les polítiques públi­ques, però el tema del TAV fa evi­dent no hem après la lliçó i que l'objec­tiu de pri­o­rit­zar el bé comú con­ti­nua pen­dent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.