Focus

Ofertes sense candidats

Algunes empreses tenen dificultats per cobrir determinades places. Un fet que pot anar a més i obligar a importar talent forà

Els experts veuen poca correlació entre la formació i les sortides laborals
Ens podem trobar que, havent-hi atur estructural, haguem d'importar mà d'obra

Fa uns anys, el gerent de l'empresa Recam Laser, Pere Barrios, va fer un viatge per Romania per buscar els soldadors que al mercat català i espanyol no trobava. Se'n va tornar amb cinc persones per treballar a la planta de Caldes de Montbui. I no són les úniques que ha hagut de buscar a l'estranger. “Els pocs que hi ha a Catalunya ja treballen. Hi ha més demanda que oferta”, lamenta.

En el cas d'Altcam Automotive, també han hagut de creuar fronteres per trobar els candidats idonis per a alguns llocs de treball. El president de la companyia tarragonina, Jordi Gatell, assegura que a la demarcació hi ha una “gran mancança” d'enginyers tècnics i que sovint també té problemes per trobar-ne a Barcelona. Per la qual cosa, continua, ha hagut de buscar professionals al País Basc, Madrid o Galícia.

Les empreses industrials no són les úniques que sovint tenen dificultats per trobar els candidats que busquen. “Costa molt trobar gent. Els bons estan agafats i ben agafats, i hem de portar gent de fora perquè aquí no se'n troba.” Qui parla així és Albert Rodes, director general de Flumotion, una empresa que ofereix solucions de streaming en directe.

Són tres exemples d'un fenomen que ja es comença a donar i que, segons els experts en mercat laboral, pot anar a més en els pròxims anys i acabar esdevenint un problema. “A Catalunya i a l'Estat espanyol, la formació és bona. El que no ho és gens és la correlació d'aquesta formació amb les sortides laborals que es poden trobar al mercat”, afirma el director de Hays Response, Salvador Sicart. “Això fa que hi hagi gent molt ben formada, però que, a la vegada, hi hagi escassetat de determinats perfils qualificats i especialitzats”, afegeix Sicart. El directiu de Hays explica que, en alguns casos, hi ha vertaderes guerres de preu per determinats candidats.

Aquesta multinacional ha elaborat un informe, en col·laboració amb Oxford Economics, que analitza l'estat dels mercats laborals a tot el món. L'informe constata que Catalunya té una gran dificultat per cobrir alguns llocs a les indústries d'alta qualificació, fet que provoca que aquests professionals, com que són escassos, tinguin un gran poder de negociació i els salaris en aquest segment han augmentat.

Amenaça.

Segons l'estudi, l'Estat espanyol és un dels països on més tensions hi ha en aquest sentit, només per darrere de Suècia i Hongria. Remarca, però, que la “crisi de talent” es dóna a escala mundial. I conclou que, si continua creixent aquesta bretxa entre les aptituds d'aquells que busquen feina i el que demanden les empreses, la sortida de la crisi pot veure's compromesa.

Les conclusions de l'Índex Laboral ManpowerGroup en relació al mercat espanyol i català no disten molt de les d'aquest estudi internacional. Segons diu, s'han produït canvis en la dinàmica de l'ocupació catalana per la tipologia dels llocs de treball amb un important avenç de la demanda de treballadors qualificats. L'autor de l'índex, el catedràtic de la UAB Josep Oliver, ho remarcava a la presentació: “El personal qualificat lidera la recuperació. Els nous llocs de treball creats tenen una qualificació mitjana o alta.”

El director d'operacions de Manpower, Carles Pitart, indica que, a partir de les demandes que els arriben de les empreses, s'han adonat que els perfils s'han tecnificat molt. És a dir, que, per a un mateix lloc de treball, les empreses demanden ara una major qualificació i especialització. A banda que, segons les companyies de selecció, les empreses que estan tirant més del carro són aquelles que han fet un pas endavant en internacionalització, innovació o especialització.

Immigració.

Segons Oliver, la conseqüència última serà que les empreses catalanes es veuran obligades a buscar mà d'obra qualificada a l'exterior. En aquest sentit, apunta a una arribada d'immigració que, si ara es dóna de forma molt puntual, pot ser rellevant en un termini d'uns sis o set anys. Això sí, si arriba, aquesta onada migratòria tindrà unes característiques diferents a les que han tingut les que ha rebut l'Estat espanyol fins ara. Bàsicament, perquè serà una mà d'obra molt qualificada i tecnificada.

El problema greu, segons tots els experts, és que aquesta mancança de determinats perfils i la consegüent i probable necessitat d'importació de mà d'obra estrangera coincidirà amb un estancament de l'atur estructural a Catalunya i a l'Estat espanyol. “Ens podríem trobar amb un atur estructural, amb gent que quedarà marginada de la recuperació, i a la vegada una necessitat que arribi immigració. Per això, fan una advertència a l'administració, les institucions educatives i els agents socials perquè treballin per adequar la formació a les demandes del mercat de treball.

Els professionals que s'han de buscar a fora

Les empreses busquen perfils cada cop més especialitzats. I sovint no els troben a Catalunya. Entre els més buscats, hi ha, per exemple, els enginyers industrials. Segons Jordi Gatell, d'Altcam Automotive, l'empresa ha hagut de contractar en altres llocs de l'Estat espanyol perquè aquí no han trobat professionals especialitzats. Una cosa similar passa amb la gent dedicada a les TIC. Com que ha augmentat el nombre d'empreses del sector al voltant de Barcelona, no hi ha treballadors per cobrir les places. I, sense haver d'anar a professionals amb formació universitària, segons Pere Barrios, de Recam Laser, Catalunya també té pocs soldadors, per exemple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.