Calma tot i la tensió grega
Grècia continua pesant en els mercats, però l'efecte negatiu queda diluït per la millora de les previsions de creixement i l'atur dels EUA. L'Íbex 35 repunta un 1,63% setmanal.
de les alces de la resta d'índexs europeus i
se situa a la cua per revaloració d'ençà
que va començar el gener amb un guany
del 2,86%
El febrer ha començat sense canvis respecte del gener: amb la crisi grega a sobre de la taula i els temors d'un possible contagi a altres països perifèrics frenant les decisions d'inversió. Els mercats han paït durant tota la setmana les notícies que provenen de Grècia i de les negociacions amb diferents països per reestructurar el seu deute amb sort dispar. La majoria de places borsàries veuen la crisi grega des de la distància, com és el cas de Frankfurt, París i fins i tot Londres, i les anades i vingudes dels polítics hel·lens els són, la majoria dels dies, indiferents. Però no passa el mateix amb la borsa espanyola. D'ençà que va començar l'any, el selectiu índex espanyol ha quedat despenjat de les alces generalitzades que s'estan produint a la resta de parquets europeus. Mentre que el Dax Xetra alemany cotitza en màxims històrics i guanya més d'un 10% en l'any, i el CAC-40 de París i el FTSE-100 de Londres es revaloren més d'un 4%, l'Íbex-35 suma poc més d'un 2% de revaloració en el 2015. Els experts apunten que els esdeveniments polítics a Grècia i l'elevat pes que té la banca –un dels sectors més susceptibles de contagiar-se de la crisi al país hel·lè- dins del selectiu índex estan llastrant l'evolució de l'índex en l'arrencada d'exercici. A més a més, la decisió del Banc Central Europeu (BCE) d'aquesta setmana de tancar l'aixeta del finançament al país ha congelat les aspiracions gregues i ha incrementat la prudència dels inversors.
No obstant, durant la setmana que acomiadem els valors bancaris han pogut eixugar part de les pèrdues que arrosseguen des de l'inici de l'exercici. Els resultats del BBVA han agradat als inversors (després que l'entitat ha guanyat un 25,7% més el 2014) i les seves accions s'han col·locat entre les més alcistes de la setmana, amb una alça superior al 8%. D'altra banda, la confirmació que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) assumirà la major part de les indemnitzacions per les reclamacions dels inversors que van acudir a l'oferta pública de venda (OPV) de Bankia ha permès a les accions de l'entitat disparar-se més d'un 4% en les darreres cinc sessions.
Per la seva part, el Santander ha remuntat un 2% en la setmana després d'anunciar un increment del 33% del seu benefici en el 2014, reduint així les pèrdues que l'entitat arrossegava després de sorprendre el mercat el 8 de gener passat amb una macroampliació de capital.
Per contra, els comptes presentats pel gegant
energètic Enel han decebut els inversors i han arrossegat els valors del sector. Endesa s'ha convertit en un dels fanalets vermells de la setmana, amb un retrocés superior al 2%, seguida d'Iberdrola, Enagas, Gas Natural i REE, que han restat entre un 1% i un 3% en cinc sessions.
El bon comportament del sector bancari, juntament amb la positiva evolució de valors com ara Sacyr, Gamesa, Repsol i Técnicas Reunidas, tots ells amb alces per sobre del 5% en la setmana, han ajudat l'Íbex 35 a aguantar per sobre dels 10.500 punts. Així, el selectiu s'ha acomiadat divendres en els 10.573 punts, nivell que suposa una variació setmanal de l'1,63% i que situa el guany anual en el 2,86%, gràcies també a la bona dada d'atur als EUA coneguda divendres a migdia. L'economia nord-americana ha creat més ocupació de la prevista i els inversors van reaccionar amb lleus compres que van dur una mica més amunt l'Íbex 35 abans de tancar la darrera sessió setmanal.
Factors de risc.