Borsa

Treva en tots els fronts

Repunt a l'abric dels avenços en les negociacions amb Grècia i amb Rússia, i per les dades del PIB de la zona euro. L'Íbex 35 conquereix els 10.700 punts i guanya un 1,6%.

Aena es dispara
un 20,68% el dia del
seu debut borsari tot i fixar el preu de sortida en el màxim del límit, en els 58 euros per acció

L'inici de la setmana va resultar difícil de pair en els parquets i les vendes van dominar l'operació borsària des de bon començament. L'estira-i-arronsa entre els polítics grecs i els europeus per tal d'arribar a un acord sobre el deute del país hel·lè i evitar que surti de la zona euro van fer que els inversors extremessin la prudència durant les primeres jornades. El temor a que l'enrocament de Grècia tingui impacte en la feble recuperació econòmica de la zona euro va frenar les compres, però a mesura que avançava la setmana aquests dubtes es van anar esvaint.

La locomotora alemanya ha sorprès els mercats, ja que va créixer més del doble del previst en l'últim trimestre del 2014. I aquesta recuperació, juntament amb l'espanyola, ha contribuït que l'economia de la zona euro hagi crescut un 0,3% en el darrer trimestre del 2014. Aquesta expansió, més positiva del que havien estimat els mercats, ha expulsat un dels focus d'incertesa dels parquets i ha permès que les principals borses hagin tancat la setmana amb alces.

La rebaixa de la tensió en el conflicte ucraïnès, després que s'hagi arribat a un pacte amb el president de Rússia, Vladimir Putin, per frenar les actuacions bèl·liques, també ha ajudat a contenir els nervis dels inversors a l'últim tram de la setmana.

L'Íbex 35 s'ha contagiat de l'optimisme generalitzat i ha acabat la setmana amb números verds. L'índex selectiu s'ha enfilat per sobre els 10.700 punts i ha tancat la setmana amb una escalada de l'1,57%. Aquest bon to que ha mostrat l'índex el situa amb un guany del 4,47% d'ençà que començà l'any, malgrat la trajectòria erràtica que el selectiu manté en aquest exercici. Cal destacar que durant la setmana el guany anual de l'índex es va situar per sota del punt percentual, mentre que la resta dels seus homòlegs europeus guanyen més d'un 8% de mitjana en el mateix període. Però el bon to de la borsa en l'última sessió setmanal va catapultar l'Íbex 35 per sobre el nivell psicològic dels 10.700 punts.

Llast, pels emergents.

Els experts expliquen que l'exposició de moltes de les empreses espanyoles als mercats emergents sud-americans (sobretot del Brasil) estan frenant l'evolució de l'índex en aquests primers mesos del 2015. A més a més, els valors bancaris –amb molt de pes dins del selectiu– també estan llastrant la marxa del selectiu Íbex 35.

La imminent sortida a borsa de la filial d'ACS, Saeta, ha fet que es dispari la cotització de la constructora i l'ha situada com un dels valors més alcistes de la setmana. Les accions d'ACS s'han enlairat més d'un 6%, revaloració semblant a l'enregistrada pel grup de l'acer Mittal Steel. Bankinter i Popular s'han tret de sobre els recels dels inversors en relació amb el sector bancari i s'han col·locat entre les accions més revalorades de la setmana, amb alces superiors al 3%. La resta de valors bancaris també ha acabat la setmana amb números positius.

Per contra, una altra setmana, les empreses energètiques tornen a ser de les més castigades en el parquet. Endesa, Iberdrola i Enagás acompanyen de nou Grífols i se situen com els valors més baixistes, amb descensos entre l'1% i el 2,5% en cinc sessions.

L'espera val la pena.

Tot i fer-se esperar, suspendre uns mesos la seva sortida a borsa i fixar, en el màxim, el preu d'estrena, el debut borsari d'Aena ha estat un èxit total. Les accions del gestor dels aeroports van fixar un primer preu en els 65,1 euros, molt per sobre dels 58 euros que van pagar els inversors que van comprar accions en l'oferta pública de venda (OPV). L'alta demanda de títols d'Aena –tant en el tram institucional com en el minorista– va fer que la trajectòria, en el primer dia de negociació, encara fos més positiva i els seus títols van tancar en els 70 euros, preu que suposava una revaloració del 20,68% respecte al preu de sortida. La gana dels inversors per les accions del gestor dels aeroports, que va fer que el seu debut fos el més positiu des del 2007, es va frenar a la jornada posterior, en què Aena va tancar la sessió sense canvis en el preu.

Cautela.

Tot i que es va rebaixar la tensió dels diferents focus que preocupen els inversors, ni aquests s'han solucionat definitivament ni estan a punt de desaparèixer de la primera plana. Així doncs –i tot i la treva dels últims dies–, la cautela continuarà estant molt present en els parquets, que no sigui que les negociacions de la crisi grega que dilluns tornen a començar no serveixin per arribar a un acord, malgrat la predisposició que han mostrat els seus dirigents polítics i l'expectativa dels parquets, que estan apostant perquè es trobarà una solució satisfactòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.