Borsa

Descans en màxims

La renda variable es pren un respir després de les abundoses alces acumulades en l'arrencada d'any. L'Íbex 35 roman per sobre els 11.000 punts tot i recular un 0,77% setmanal.

Abertis pateix per la sortida de CVC del seu capital i es converteix en el fanalet vermell
de l'Íbex 35 de la setmana en recular
més d'un 5%

Ara mateix la borsa és la millor de les inver­si­ons. Això és el que cre­uen els inver­sors, que con­ti­nuen apos­tant per la renda vari­a­ble tot i la pausa d'aquesta set­mana. La majo­ria d'índexs bor­sa­ris han tin­gut en les dar­re­res jor­na­des lleus retro­ces­sos després de les sig­ni­fi­ca­ti­ves alces enre­gis­tra­des en les set­ma­nes prèvies i que els havien dut a tocar nivells màxims. La per­cepció dels inver­sors sobre la renda vari­a­ble ha millo­rat molt dar­re­ra­ment i ningú es vol que­dar fora d'aquest tren. Els mer­cats cre­uen que el pla del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) -que ini­ciarà les com­pres de deute públic a par­tir de dilluns- serà el pilar en què es vagin con­so­li­dant els avanços de les bor­ses. A més a més, s'espera que aquest pro­grama del BCE millori la situ­ació econòmica de la zona euro, que alhora hau­ria de per­me­tre a les empre­ses millo­rar les seves xifres. És un esce­nari força opti­mista que no té en compte els ensurts que encara podria gene­rar el tema de Grècia -els ajuts que neces­si­tarà en un futur pro­per- ni tam­poc les ten­si­ons a Ucraïna o les pròximes puja­des de tipus d'interès als EUA.

Però ara aquests temes estan apar­cats i sem­bla que la tendència alcista de la borsa euro­pea no té intenció de fre­nar-se. En aquest con­text posi­tiu s'ha mogut la borsa espa­nyola en les dar­re­res ses­si­ons mal­grat que el seu prin­ci­pal índex ha tren­cat qua­tre set­ma­nes con­se­cu­ti­ves amb avanços. L'Íbex 35 ha recu­lat un 0,77% en cinc ses­si­ons, però ha acon­se­guit tan­car per sobre els 11.000 punts (con­cre­ta­ment, va aco­mi­a­dar-se diven­dres en els 11.091,9 punts). Aquest nivell engreixa fins al 7,9% la reva­lo­ració de l'índex d'ençà que va començar el 2015 i deixa l'índex a un 0,86% dels màxims dels dar­rers cinc anys.

El valor des­ta­cat pel seu posi­tiu com­por­ta­ment set­ma­nal ha estat Indra. Tot i que la com­pa­nyia tec­nològica va ence­tar la set­mana esde­ve­nint el fana­let ver­mell de l'Íbex 35 (va recu­lar més d'un 6% només en la sessió de dilluns) després de dece­bre els inver­sors amb els seus comp­tes, durant la set­mana ha anat de menys a més i ha tan­cat amb un avanç supe­rior al 7%. Aben­goa també s'ha tor­nat a ficar entre els valors més alcis­tes, amb un guany del 6% en cinc ses­si­ons. D'aquesta manera Aben­goa allarga una set­mana més la tendència alcista que l'havia dut a tan­car les dues set­ma­nes prèvies amb incre­ments supe­ri­ors al 10%.

Ama­deus també ha anat reco­llint en la dar­rera set­mana les millors pre­vi­si­ons que hi ha en el sec­tor turístic i cotitza en màxims històrics (per sobre els 38 euros) després de rebo­tar més d'un 3% set­ma­nal.

Bankia és un altre dels valors que han recon­que­rit màxims, en aquest cas els nivells més ele­vats dels dar­rers qua­tre mesos, i ha aca­bat la set­mana amb una alça supe­rior al 3%. Indi­tex, que ha tan­cat la set­mana amb una minsa vari­ació, també ha tocat màxims històrics els dar­rers dies per sobre els 28,50 euros, però no ha pogut man­te­nir-se per sobre d'aquest nivell en tan­car la set­mana.

Per con­tra, IAG ha fre­nat la seva tendència alcista de les set­ma­nes ante­ri­ors i ha estat un dels valors més bai­xis­tes dels dar­rers cinc dies, en els quals ha per­dut més d'un 4% del seu valor. No obs­tant aquests des­cen­sos, els inver­sors encara veuen poten­cial en el valor atès que les cai­gu­des d'una jor­nada són apro­fi­ta­des per pren­dre posi­ci­ons en la següent. A més a més, i tot i que les acci­ons d'IAG han vore­jat màxims històrics per sobre dels 8,20 euros i han doblat el seu valor en cinc mesos, els experts veuen amb bons ulls l'aerolínia ara que s'ha situat com a líder en el sec­tor a Europa i pot veure's afa­vo­rida tant per les millors expec­ta­ti­ves que envol­ten el seu negoci com per l'aba­ra­ti­ment de la des­pesa en com­bus­ti­ble. De fet, sobre el valor plo­uen dife­rents reco­ma­na­ci­ons de com­pra de diver­ses cases d'anàlisi, que li ator­guen un poten­cial de reva­lo­ració que podria superar el 30% (i que supo­sa­ria que l'acció cotitzés als vol­tants dels 10 euros).

Tot i l'enso­pe­gada d'IAG, el pit­jor valor del selec­tiu en la dar­rera set­mana ha estat la con­ces­sionària d'auto­pis­tes Aber­tis. La venda del 7,5% del seu capi­tal per part de CVC li ha pas­sat fac­tura en el par­quet i el valor ha recu­lat més d'un 5%. Enagás, REE i Endesa com­ple­ten la llista dels cinc valors més bai­xis­tes de la set­mana, enre­gis­trant des­cen­sos d'entre el3 i el 4%.

Bones xifres.

El febrer ha estat un mes de rècord tant per les cotes asso­li­des per gai­rebé la tota­li­tat d'índexs bor­sa­ris com pel volum de nego­ci­ació enre­gis­trat en el par­quet espa­nyol. Segons les dades del hòlding que ges­ti­ona els mer­cats, Bol­sas y Mer­ca­dos Españoles (BME), la nego­ci­ació de la borsa al febrer va ser un 59% supe­rior a la del febrer del 2014, tan­cant així el millor febrer des del 2008.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.