Emprenedors

Habitacions per subhasta

BidAway consolida el seu model per comercialitzar habitacions d'hotels de luxe i prepara el salt al mercat asiàtic

La companyia espera tancar aquest any una tanda de finançament d'un milió d'euros

El por­tal va començar a fun­ci­o­nar el juny del 2012 per sub­has­tar habi­ta­ci­ons d'hotels de qua­tre i cinc estre­lles a través d'inter­net. “Era un model on tot­hom gua­nyava: els hotels, perquè es tre­ien de sobre la sobre­o­ferta, i els usu­a­ris, perquè acon­se­guien habi­ta­ci­ons a un preu un 65% de mit­jana més barat que la seva tarifa habi­tual”, explica Ana Viñambres, la res­pon­sa­ble de desen­vo­lu­pa­ment de negoci de la firma.

La idea havia sor­git de tres estu­di­ants de l'MBA de l'IESE, Luca Car­lucci, Brian Reichle i Albert Valentí, que van pro­var pri­mer la pla­ta­forma amb l'oferta d'habi­ta­ci­ons de la cadena Husa i que poc després van ampliar a altres ope­ra­dors de l'Estat, Itàlia i els Estats Units, països ori­gi­na­ris de dos dels socis fun­da­dors.

I en aquest temps BidAway s'ha con­so­li­dat com un punt de referència per al sec­tor hote­ler: “El nos­tre model no implica esca­nyar finan­ce­ra­ment els esta­bli­ments col·locant el sobrant d'oferta a preus amb els quals no poden treure cap ren­di­ment”, des­taca Viñambres.

De fet, a ciu­tats amb una alta ocu­pació, com ara Bar­ce­lona, el preu mitjà que es paga per una habi­tació en sub­hasta voreja un 80% de la seva tarifa de bar, “i en el 3% dels casos s'ha aca­bat pagant per sobre d'aquesta tarifa”, explica. En tot cas, el preu de sor­tida el fixa l'hotel, que també pot fixar un preu mínim de venda.

BidAway suma l'oferta de 2.500 hotels però arriba als 150.000 esta­bli­ments a través d'acords amb majo­ris­tes i, de fet, el por­tal pre­veu sumar-ne 50.000 més amb nous acords en breu. A més, hi ha sumat també altres pro­duc­tes, com ara cre­uers de luxe –“no dei­xen de ser hotels flo­tants amb les matei­xes neces­si­tats”, diu Viñambres– o paquets tan­cats de vacan­ces. Això sí, sem­pre dins el seg­ment del luxe.

A més, el por­tal pre­veu sumar també en breu nova oferta hote­lera al mer­cat asiàtic, després d'haver donat entrada a nous socis en el seu acci­o­na­riat d'ori­gen taiwanès. La firma també inclou socis estratègics a Ale­ma­nya: “La nos­tra vocació ha estat sem­pre la de ser una com­pa­nyia glo­bal”, des­taca Viñambres.

Per això, el por­tal està traduït a set idi­o­mes i s'hi pot pagar en diver­ses mone­des, entre les quals, els bit­coins. “Ara com ara és encara més segur que pagar amb tar­geta i a la Xina té una implan­tació molt ele­vada i per això cre­iem que ens serà molt posi­tiu per a la nos­tra expansió per Àsia”, sen­ten­cia la res­pon­sa­ble de la firma.

Per assu­mir aquest crei­xe­ment, els empre­ne­dors estan ulti­mant el tan­ca­ment d'una nova tanda de finançament que supo­sa­ria aixe­car un milió d'euros de diver­sos inver­sors espa­nyols. La com­pa­nyia ja ha aixe­cat en aquests tres anys de vida un milió d'euros més de finançament, amb capi­tal del govern de Navarra, La Caixa Capi­tal Risc, Fina­ves (el fons asso­ciat a l'IESE) la cali­for­ni­ana 500 Star­tups entre d'altres.

Viñambres no vol par­lar encara de noms, però pre­veu poder tan­car la nova tanda durant el segon semes­tre de l'any.

La firma té tan­cats també acords amb La Caixa i Voda­fone que li per­me­ten “tenir accés a uns 17 mili­ons d'usu­a­ris a l'Estat”, explica Viñambres. Uns usu­a­ris que s'han de regis­trar al por­tal per poder acce­dir a les sub­has­tes però que només paguen si efec­ti­va­ment tan­quen una com­pra. I per cada ope­ració BidAway es queda una comissió.

A diferència del que es podria pen­sar a pri­mera vista, la majo­ria de les com­pres que fan aquests usu­a­ris a través del sis­tema de sub­has­tes són anti­ci­pa­des, una mit­jana de 43 dies, molt per sobre de la pauta habi­tual del con­su­mi­dor espa­nyol a l'hora de con­trac­tar vacan­ces.

De moment la com­pa­nyia, que pre­fe­reix no donar dades de fac­tu­ració, no ha acon­se­guit arri­bar a bene­fi­cis però Viñambres des­taca: “No tri­ga­rem gaire a tenir un Ebitda posi­tiu.” De moment, dóna feina a una desena de per­so­nes, que es dis­tri­bu­ei­xen entre les ofi­ci­nes que té a Bar­ce­lona, la d'Aus­tin (Texas) i la seu de Venècia. Allà, als Estats Units, la com­pa­nyia ha posat en marxa una nova ini­ci­a­tiva, les sub­has­tes solidàries, que per­me­ten als usu­a­ris com­par­tir tro­ba­des amb per­so­nat­ges com els fun­da­dors de Airbnb i alhora recap­tar diners per a ONG. Aquí la ini­ci­a­tiva es posa a prova aquesta set­mana a Madrid, amb una tro­bada amb el juga­dor de bàsquet del Real Madrid Ser­gio Llull. “Aquí hem apos­tat per la venda de tiquets perquè no hi ha prou cul­tura per plan­te­jar una sub­hasta però volem seguir explo­rant aquesta via”, diu Viñambres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.