Borsa

Recollida de beneficis

Els índexs es despengen dels nivells màxims que havien assolit mentre els inversors s'embutxaquen els guanys. L'Íbex-35 avança un 0,07% fins als 11.427,4 punts.

La banca impulsa l'Íbex-35 a màxims
dels darrers cinc anys
i Popular esdevé
l'entitat més alcista
de la setmana

Les dar­re­res jor­na­des han estat domi­na­des per la prudència i les ordres de venda en els prin­ci­pals mer­cats inter­na­ci­o­nals. No obs­tant això, els inver­sors tenen les idees força clares i con­ti­nuen molt con­fi­ats que el 2015 serà posi­tiu per a la borsa euro­pea. Per això, les vari­a­ci­ons enre­gis­tra­des pel con­junt d'índexs han estat lleus i foca­lit­za­des en aquells valors que millor evo­lució havien tin­gut fins ara, per tal de mate­ri­a­lit­zar les plusvàlues asso­li­des en les jor­na­des prèvies. A més a més, els des­cen­sos d'unes ses­si­ons han estat apro­fi­tats per entrar en els valors més pena­lit­zats a preus més bai­xos, reforçant-se així el sen­ti­ment de con­fiança que es res­pira envers la renda vari­a­ble en aquest pri­mer tri­mes­tre.

Els estímuls del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) units al fet que la Reserva Fede­ral (FED) encara no con­tem­pla puja­des imme­di­a­tes dels tipus d'interès, tenen els inver­sors en un estat de calma perpètua, que fins i tot els salva de la crisi a Grècia -serial que encara no ha conclòs-, de la pujada del preu del petroli per la tensió al Iemen, de l'apre­ci­ació de l'euro enfront del dòlar i de la tragèdia aèria vis­cuda als Alps fran­ce­sos dimarts pas­sat.

No obs­tant això, Wall Street és aliè a l'opti­misme que es res­pira a Europa i les cai­gu­des dels dar­rers dies han dut l'índex Dow Jones a men­jar-se els guanys asso­lits al 2015. L'apa­rició de dife­rents dades macro­e­conòmiques dece­be­do­res i la for­ta­lesa de la seva moneda juguen en con­tra de la borsa nord-ame­ri­cana, fent que els inver­sors es mirin amb millors ulls els par­quets euro­peus per al con­junt de l'exer­cici.

Aquest esce­nari de cau­tela però amb rere­fons opti­mista ha permès el prin­ci­pal índex de la borsa espa­nyola tan­car la set­mana lleu­ge­ra­ment per sobre dels nivells de la set­mana pre­ce­dent. L'Íbex-35 ha acon­se­guit aco­mi­a­dar-se amb un guany del 0,07% en fina­lit­zar el dar­rer diven­dres de març en els 11.427,4 punts, nivell màxim dels últims cinc anys però per sota del màxim set­ma­nal de tan­ca­ment (que va que­dar fixat dimarts en els 11.579 punts).

Amb el selec­tiu fre­gant els 11.500 punts, la plusvàlua d'ençà que començà l'exer­cici se situa en l'11,17% i, en cas de con­ti­nuar en la mateixa línia en les dues ses­si­ons que res­ten per tan­car el març, l'Íbex-35 aca­ba­ria el tri­mes­tre enca­de­nant tres mesos amb avanços i reta­llant distàncies amb la resta d'índexs euro­peus, amb un com­por­ta­ment fins ara molt més favo­ra­ble.

En la set­mana que aco­mi­a­dem la banca ha tin­gut un paper relle­vant en les alces de l'Íbex-35. El San­tan­der, tot i no ser un dels valors més alcis­tes de la set­mana, ha tor­nat a enre­gis­trar guanys per segona set­mana con­se­cu­tiva i ja cotitza en els nivells màxims de l'any -dei­xant enrere així la sac­se­jada per la macro­am­pli­ació de capi­tal que va fer ennu­e­gar-se els inver­sors a prin­ci­pis d'any-. Per con­tra, les acci­ons del Popu­lar, Cai­xa­bank i Bankin­ter sí que s'han col·locat entre les més reva­lo­ra­des de la set­mana, amb alces que oscil·len entre el 2 i el 8%. L'incre­ment de les ope­ra­ci­ons en la borsa i el bon to dels mer­cats en el seu con­junt juguen a favor de Bol­sas y Mer­ca­dos Españoles (BME), que també s'ha ficat entre els més alcis­tes.Indra ha des­ta­cat en posi­tiu en dibui­xar un espec­ta­cu­lar ral·li només en la sessió de diven­dres (quan va apun­tar-se un alça supe­rior al 5%) per la millora de la reco­ma­nació que ha rebut de BNP Pari­bas.

La tragèdia de l'avió de la filial de baix cost de Luft­hansa als Alps fran­ce­sos va col­pe­jar les aerolínies en un pri­mer moment, però aques­tes van anar recu­pe­rant ter­reny en el decurs de la set­mana. Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG) gai­rebé no ha enre­gis­trat vari­a­ci­ons en la set­mana però els experts con­si­de­ren que la seva evo­lució ha tin­gut més a veure amb la reco­llida de bene­fi­cis en el valor (que cotitza en màxims històrics) i en l'enca­ri­ment del petroli que no pas amb el succés de Luft­hansa. No obs­tant això, aquesta com­pa­nyia ale­ma­nya sí que ha patit en la borsa i en els tres dies poste­ri­ors a l'esta­ve­llada de l'avió ha per­dut més d'un 4% del seu valor.

Mit­tal no aixeca el cap.

Tot i que en les dar­re­res ses­si­ons s'ha produït rotació de car­te­res, amb els inver­sors des­fent posi­ci­ons en els valors més alcis­tes de set­ma­nes ante­ri­ors i apos­tant pels més res­sa­gats, Mit­tal Steel no ha pogut apro­fi­tar-se d'aquesta tendència. Les acci­ons del grup inter­na­ci­o­nal de l'acer tor­nen a ser de les més pena­lit­za­des en el par­quet per ter­cera set­mana con­se­cu­tiva, igual que OHL, que una set­mana més està entre els més cas­ti­gats. Per con­tra, Iber­drola i Grífols sí han patit la reco­llida de bene­fi­cis i han aca­bat amb números ver­mells després que la set­mana ante­rior se situ­es­sin entre els valors amb més guanys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.