Vents favorables a Europa
L'optimisme al voltant de l'economia europea impulsa les borses de la regió, amb la banca liderant els avanços. L'Íbex 35, en màxims de cinc anys, tanca un trimestre rècord.
ha sumat una alça
del 12% fins al març
Els dubtes sobre la solidesa de l'economia de la zona euro s'han esvaït. Les darreres xifres macroeconòmiques apunten cap a una millora a Europa, regió que encara ha de recollir els fruits del programa d'estímul del Banc Central Europeu (BCE) i la depreciació de la moneda única. I aquests factors són precisament els que alimenten les expectatives borsàries per al conjunt del 2015 i estant atraient els inversors cap a la renda variable europea d'ençà que va començar l'any.
Tot i que les negociacions entre Grècia i els seus socis per arribar a un acord que desbloquegi un nou tram d'ajut per al país no prosperen, els inversors han aparcat aquest focus de tensió i s'han centrat només en el fet que l'economia europea va millor del que s'esperaven. I malgrat que Wall Street tampoc acaba d'anar gaire bé, les borses a Europa sembla que no tenen cap intenció d'abandonar la tendència alcista que les ha dut a tancar un trimestre molt positiu per a gairebé la totalitat d'índexs borsaris. La borsa menys alcista d'ençà que començà el 2015 és la britànica, que només s'ha apuntat un increment del 3,15% fins a finals de març, i la que més s'ha enlairat en els darrers tres mesos ha estat l'alemanya, amb un avanç del 22,03% en el trimestre.
En el cas de la borsa espanyola, el selectiu índex Íbex 35 ha tancat el març amb un guany del 12,08% trimestral i movent-se en nivells no vistos des de feia cinc anys. L'Íbex 35 s'ha acomiadat del març en els 11.521,10 punts, cota que suposa una alça del 3,07% mensual i que permet a l'índex encadenar el tercer mes positiu.
A part de concloure el trimestre amb abundosos guanys -i que situen aquest període com el millor des del 1998- les compres no s'han frenat malgrat la festivitat de la Setmana Santa i el selectiu Íbex 35 ha sumat una alça de l'1,81% en la darrera setmana, en acomiadar-se dijous sant en els 11.634 punts. Amb aquests avanços, que mostren que la confiança dels inversors cap a la renda variable espanyola continua forta, el principal índex borsari a Espanya encadena quatre setmanes consecutives de rebots i cotitzant en els màxims del 2015.
La banca reneix.
Però les alces no han estat exclusives de l'entitat vallesana, ja que entre els valors més alcistes dels darrers quatre dies -recordem que Divendres Sant els parquets no van obrir les portes- destaquen el Popular, BBVA, Bankinter, Caixabank i el Santander.
L'entitat càntabra ja s'ha recuperat de la sacsejada d'inici d'exercici per l'ampliació de capital que va agafar els inversors per sorpresa i cotitza en els màxims de l'exercici. No obstant, el càstig ha situat les accions del Santander a la cua de l'Íbex 35 en el trimestre en què ha sumat un 0,3% -esdevenint el tercer pitjor valor d'ençà que va començar el 2015- enfront del 19,79% que ha guanyat el BBVA.
D'altra banda, l'escalada d'Abengoa en el 2015 no intimida gens els inversors -acumula un guany superior al 84% en l'any- i aquests continuen apostant pel valor. Una setmana més, les accions de la tecnològica orientada al desenvolupament sostenible lideren els guanys de l'Íbex 35.
La millora de la renda variable i l'increment del negoci borsari han catapultat les accions de Bolsas y Mercados Españoles (BME) cap a nivells rècord. Els títols del hòlding dels mercats borsaris voregen els 42 euros després de pujar més d'un 4% en la setmana.
L'altra cara de la moneda està representada per la companyia de l'acer Mittal Steel i les constructores OHL i FCC, que ocupen el lloc dels valors més baixistes en la setmana que hem deixat enrere. Els dubtes al voltant de l'economia xinesa -que mostra símptomes d'alentiment- estan sacsejant la cotització del gegant de l'acer, que és incapaç d'aixecar el cap i d'ençà que començà l'exercici arrossega unes pèrdues de prop del 3% (variació calculada a tancament de març). Tampoc el 2015 està resultant positiu per a les accions de FCC, que cauen més d'un 3% fins al març. Ambdós valors són els únics que en tancar el trimestre cotitzaven a nivells inferiors als de finals del 2014.