Focus

Una feina no apta per a tots els públics

La falta de relleu generacional ha deixat un terç de les finques agrícoles del país en mans de jubilats.

Un noi que vulgui fer d'agricultor
des de zero ho té molt difícil
La foto més fiable surt d'analitzar qui hi ha al capdavant de les explotacions
S'escapça la tendència que donava pes a la franja més juvenil
La feina de pagès
és dura i es fa difícil el relleu generacional

Si és veri­tat l'adagi que iden­ti­fica Sili­con Valley, als Estats Units, com l'ori­gen de totes les evo­lu­ci­ons que tard o d'hora adop­tarà la huma­ni­tat, és només qüestió de dies que ens ali­men­tem a base de pre­pa­rats químics. Diver­ses publi­ca­ci­ons espe­ci­a­lit­za­des, inclo­ent-hi el The New York Times, s'han fet ressò dar­re­ra­ment del fet que els tre­ba­lla­dors de les grans com­pa­nyies tec­nològiques que estan esta­bler­tes en aquesta vall pro­pera a San Fran­cisco hagin deci­dit reduir el temps que per­den entau­lats al men­ja­dor. Per resis­tir i no caure ple­gats de gana, subs­ti­tu­ei­xen el men­jar con­ven­ci­o­nal per una potinga resul­tant de bar­re­jar llet i aigua amb pre­pa­rats en pols. L'avan­tatge, asse­gu­ren, és que els batuts poden ser inge­rits sense apar­tar la vista de la pan­ta­lla.

Men­tre aquesta moda extra­va­gant no s'escampa, per­viu la neces­si­tat de pro­duir ali­ments tra­di­ci­o­nals per garan­tir les neces­si­tats ali­mentàries. Les Naci­ons Uni­des van aler­tar fa uns mesos que, per pri­mera vegada a la història, hi ha més gent vivint a les ciu­tats que no pas en zones rurals. En aquest esce­nari, qui s'encar­re­garà de tre­ba­llar la terra?

Els regis­tres de la Segu­re­tat Social indi­quen que la crisi ha estat el millor moti­va­dor per incor­po­rar saba nova al camp. És a dir, mal­grat que encara no s'ha acon­se­guit equi­li­brar la taxa de pro­fes­si­o­nals que es jubi­len amb la incor­po­ració de nous pro­fes­si­o­nals, les diferències s'han ajus­tat de manera nota­ble. Sobre el paper, s'apro­xima la com­pen­sació de la balança d'entra­des i sor­ti­des.

Teo­ria i pràctica.

Les dades de la Segu­re­tat Social del mes de maig reve­len un aug­ment de les afi­li­a­ci­ons al sec­tor agrícola. En com­pa­ració amb un any abans, les con­trac­ta­ci­ons crei­xen un 7,8% a l'Estat espa­nyol i un 5,5% a Cata­lu­nya (equi­li­brada amb la xifra d'autònoms, l'ocu­pació agrària hau­ria aug­men­tat un 1,4%).

No obs­tant això, la pràctica s'allu­nya de la teo­ria. L'Euros­tat, l'ofi­cina euro­pea d'estadística, mani­festa que els regis­tres de la Segu­re­tat Social dibui­xen una rea­li­tat esbi­ai­xada perquè no incor­po­ren els majors de 65 anys que con­ti­nuen tre­ba­llant al camp, ni que sigui a temps par­cial, per com­pen­sar les bai­xes pen­si­ons que per­ce­ben. En aquest con­text, fonts dels sin­di­cats agra­ris mani­fes­ten que l'únic regis­tre vàlid per radi­o­gra­fiar la situ­ació en què es troba el sec­tor agrícola són les dades del cens agrari de l'Ides­cat. I aquesta infor­mació dibuixa una situ­ació, com a mínim, d'inqui­e­tud per a la super­vivència del sec­tor a Cata­lu­nya.

Qui mana aquí?

En vint anys la mit­jana d'edat dels agri­cul­tors del país s'ha dis­pa­rat a l'alça i es fa difícil garan­tir un relleu gene­ra­ci­o­nal. Esca­tir qui ocupa la màxima res­pon­sa­bi­li­tat en una finca agrària s'apunta com la manera més fia­ble per ava­luar la rea­li­tat del sec­tor amb garan­ties d'esta­bi­li­tat i sense dei­xar-se enllu­er­nar per alts i bai­xos pun­tu­als deri­vats de fets cir­cums­tan­ci­als. En aquest sen­tit, el cens indica que els agri­cul­tors de més de 65 anys repre­sen­ten un 30,5% del total de caps d'explo­tació agrària a Cata­lu­nya i, en canvi, els menors de 25 anys tenen un pes de només el 0,3%. És cert que amb menys de 25 anys es fa com­pli­cat estar al cap­da­vant d'un negoci, sigui del sec­tor que sigui, però si s'amplia l'anàlisi per enca­bir-hi tots els pro­fes­si­o­nals agrícoles que tenen menys de 35 anys, la presència juve­nil en el lloc de més res­pon­sa­bi­li­tat d'una explo­tació con­ti­nua sent minsa: un 5%.

La situ­ació és dife­rent de la que es donava l'any 1989. El pes del menors de 25 anys era igual­ment escàs, un 0,81%, però si s'ampli­ava el radi d'anàlisi fins als 35 anys, la presència juve­nil en els llocs de coman­da­ment crei­xia fins al 6,54%. De la mateixa manera, els majors de 65 anys osten­ta­ven, lla­vors, menys d'una quarta part (24,6%) dels llocs de màxima res­pon­sa­bi­li­tat en les fin­ques agràries del país.

Posant la lupa en l'evo­lució que ha expe­ri­men­tat el cens agrari al llarg de les dues dar­re­res dècades es dibuixa una piràmide inversa. És a dir, s'observa un esti­ra­ment de la presència vete­rana en els llocs de con­trol i, en canvi, un apri­ma­ment de la base.

Andreu Fer­rer, res­pon­sa­ble tècnic d'Unió de Page­sos, és del parer que, a mesura que van apa­rei­xent estadísti­ques més recents, les con­clu­si­ons poden variar però que avui per avui l'enve­lli­ment pro­gres­siu dels pro­fes­si­o­nals agrícoles és indub­ta­ble. En aquest sen­tit, posa de mani­fest que no és un feno­men exclu­siu de Cata­lu­nya ni de l'estat espa­nyol sinó que es dona una situ­ació simi­lar en tot el con­text euro­peu.

La tendència.

El pro­gres­siu aug­ment de l'espe­rança de vida està jus­ti­fi­cant, en la majo­ria de sec­tors econòmics, un ina­pel·lable endar­re­ri­ment de l'edat de jubi­lació. En el ter­reny agrícola, aquest fet tam­poc no passa per alt i es tra­du­eix en un incre­ment de la presència de cabe­lle­res cano­ses en la majo­ria de les explo­ta­ci­ons agrícoles i rama­de­res.

No obs­tant això, en el cas català sí que hi ha un fet par­ti­cu­lar­ment des­as­sos­se­gant. Es fa palès gràcies a la pos­si­bi­li­tat de tenir regis­tres que avaluïn l'evo­lució del cens. D'aquesta manera, queda en evidència que el 1989 els menors de 35 anys que eren titu­lars de la terra i caps de l'explo­tació eren un 6,54% del total. Deu anys més tard, el 1999, el per­cen­tatge havia cres­cut fins al 7,25%, fet que indi­cava una tendència posi­tiva per al rejo­ve­ni­ment del sec­tor agrícola. Ara bé, la dinàmica queda escapçada en el dar­rer cens perquè el paper dels més joves es dilu­eix i el seu pro­ta­go­nisme es pre­ci­pita, com ja ha que­dat apun­tat amb ante­ri­o­ri­tat, fins al 5%.

Ball de xifres.

Tot el reci­tal de xifres i com­pa­ra­ci­ons s'emmarca en un con­text que revela una pèrdua de gai­rebé el 50% dels titu­lars d'explo­ta­ci­ons a Cata­lu­nya. És a dir, si l'any 1989 hi havia 110.094 titu­lars, dues dècades més tard la xifra ini­cial queda desin­flada i es pre­ci­pita fins als 54.695.

En aquest oceà de números, si hi ha una dada que mos­tra una tendència crei­xent és la que acla­reix el paper de les dones en les explo­ta­ci­ons. L'any 1989 el per­cen­tatge de dones que tenien la con­si­de­ració de cap d'explo­tació era de tan sols un 13,3% i, en canvi, en l'últim balanç el per­cen­tatge puja sis punts i se situa en un 19,4%, gai­rebé una de cada cinc.

Hi ha xifres per a l'opti­misme però també indi­cis per al des­co­rat­ja­ment. Acom­pa­nyats d'una melo­dia d'hava­nera la Trinca can­tava: “Ai, mare, no, no vull ser pes­ca­dor. Vés, mare, vés, que jo vull ser pagès.” Aque­lla cançó sona avui des­a­fi­nada.

“O ets fill de pagès o ho tens molt complicat”

marc rovira

Un dels canals que suposadament genera més trànsit de joves cap al món agrícola és l'agricultura ecològica. Daniel Valls, president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (Ccpae), diu estar “convençut” que la mitjana d'edat dels professionals de l'agricultura ecològica és més baixa que la mitjana d'edat dels pagesos que treballen seguint els criteris de l'agricultura convencional.

En aquest sentit, manifesta escassa sorpresa quan se li refereixen les estadístiques que confirmen un progressiu envelliment del professional agrícola. “La feina de pagès és dura i es fa difícil el relleu generacional”, diu. Afegeix que la inserció en el món agrícola no és missió senzilla: “Fer de pagès no és fer de paleta, ni de comercial ni de fuster. Per treballar de pagès has de tenir terra, maquinària o una granja. Tot això és caríssim i un noi que vulgui fer d'agricultor des de zero ho té molt difícil, quasi impossible. O ets fill de pagès o ho tens molt complicat.”

La conseqüència d'aquest estancament és un cercle viciós que propicia que, sense alternativa a noves incorporacions, moltes explotacions tanquin quan els hereus naturals no ho veuen viable.

Indica que no totes les pràctiques agrícoles troben els mateixos bastons a les rodes: “En l'agricultura convencional, ja fa molts anys que l'explotació agrària ha de ser cada cop més gran perquè sigui rendible. Es treballa a preus més baixos cada campanya i això provoca que si l'explotació no és gran i no pots treballar amb alts volums, pateixes per treure rendibilitat.” En canvi, assegura, l'agricultura ecològica ha trobat una escletxa en el mercat: “És una agricultura que continua representant un volum petit però que creix a un ritme del 10% cada any, tant en professionals pagesos i ramaders com pel que fa a hectàrees conreades.”

Traves.

Les queixes de les organitzacions de productors, sindicats i associacions agràries són constants perquè, diuen, els professionals tracten d'innovar i trobar sortides perquè el sector sigui rendible i no troben la complicitat de les administracions. Unió de Pagesos, per exemple, ha denunciat recentment que el Departament d'Agricultura no possibilita la innovació varietal en fruita dolça en els ajuts a la millora de la competitivitat de les explotacions.

També la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha lamentat publicament l'endarreriment en la publicació de les convocatòries d'ajuts a cooperatives dins del Programa de Desenvolupament Rural (PDR). La FCAC expressa, a més, preocupació pel retard en la convocatòria de les línies d'ajuts a l'agroindústria, la innovació i el foment de circuits curts de comercialització.

“Ara toca el relleu generacional. La feina m'agrada i hi ha futur”

Pau Barnés personifica la continuació de l'explotació lletera que des dels anys vuitanta la seva família ha regentat a Caldes de Malavella. “A casa sempre hi he vist vaques i ara toca el relleu generacional. M'agrada la feina i crec que hi ha futur.”

Explica que no preveu compromès el seu sosteniment econòmic ni a curt ni a mitjà termini. “Que no és fàcil ja ho sabem, però si no ho veiés clar ja no m'hi posaria”, indica, pragmàtic.

El projecte d'incorporació el va presentar tot just a primers de mes. És un novell però no li vindrà de nou tractar amb el bestiar. “A la granja hi he treballat sempre.”

No obstant això, ell va passar-se tres anys a Anglaterra estudiant per ser lutier. L'atreia la construcció i reparació d'instruments de corda fregada (bàsicament violes, violins, violoncels i guitarres).

No creu que una activitat desafini amb l'altra: “La nostra és una explotació de 60 vaques; no tenim treballadors però crec que ho podré compaginar amb la meva afició per treballar els instruments.”

El coneixement que té de com funciona el negoci de les vaques de llet el porta a afirmar que aquesta és una activitat en què “no et faràs ric però, un sou, sí que te'l trauràs”. En la mateixa línia afirma que “de pagesia, n'hi ha d'haver, perquè bé que volem verdures, carn i llet. Llavors, segurament tots preferim que la llet sigui feta aquí al costat que no pas que l'hàgim d'importar de lluny”.

Accepta que la pagesia i la ramaderia tenen unes característiques que poden ser desanimadores: “El que li genera més problemes a la gent és el fet d'haver de treballar 365 dies l'any però jo no hi veig cap problema.” Explica que enganxar's-hi és més fàcil quan ja hi ha una inèrcia creada. “Si les granges estan ben situades i són rendibles, tenen relleu.”

“Abans que res, el primer que em toca fer és posar-hi diners”

La Torre de Fluvià és un poble de 15 habitants de la comarca de la Noguera. Un dels seus veïns és Josep Sellart, de 34 anys, un marbrista reconvertit en pagès. “Amb la crisi el taller no em va anar bé i he tornat a casa.” L'explotació familiar havia estat bàsicament centrada en el conreu de cereal de secà però la seva arribada ha comportat una orientació nova. “Aprofitant la infraestructura del canal Segarra-Garrigues la idea és muntar una finca de reg i introduir el panís i també el conreu de productes d'horta.” Meló, síndria carbassó, pebrots, col i mongeta són l'aposta d'aquest neopagès per aconseguir rendibilitat aprofitant els canals de venda directa.

Arrencar el projecte li ha suposat 100.000 euros d'inversió. “Abans que res, el primer que em toca fer és posar-hi diners”, diu. “La meva mare portava l'explotació i es jubila.” El seu aterratge a la finca familiar la pot fer reviscolar però no és optimista de cara a tenir gaires veïns: “El canal ens arriba tard perquè la gent aquí ja és gran per invertir.”

Portant la contrària

Són joves i volen ser pagesos. No n'hi ha cap que negui que es tracta d'una feina dura i sacrificada, però els compensa. També admeten que continuar una nissaga familiar ho fa més fàcil que arrencar de zero

“Preferia anar amb el meu pare amb el tractor que jugar a pilota”

Amb 32 anys, Jordi Roé en fa tres que és al capdavant d'una finca de 23 hectàrees. Establert a Santa Bàrbara (Montsià), el seu és un negoci d'oliveres: “Jo volia canviar el sistema de recol·lecció que des de sempre s'ha fet al Baix Ebre i al Montsià.” El canvi ha implicat recol·lectar el màxim nombre possible d'olives amb el mètode del vibrador i el paraigüa. “Abans gairebé tot ho aplegaves de terra i si l'oliva cau a terra perds qualitat i els costos de recol·lecció són més alts. Ho hem mecanitzat i el 70% de la collita ja la fem amb el paraigüa.”

Roé es defineix com un “cas atípic” perquè “l'agricultura em crida l'atenció des de petit. Preferia anar amb el meu pare amb el tractor que quedar-me al poble a jugar a la pilota”. Resol que “totes les feines són bones o dolentes, segons com vulguis mirar-t'ho”. Accepta que “els que ho hem tingut a casa tenim avantatge respecte als que han de començar de zero” i aprofundeix que pot ser descoratjador pels joves “no tenir una nòmina fixa cada mes”.

“Els estudis són per tenir-los, però jo el que vull és ser pagès”

Jordi Pedrós és de Linyola, al Pla d'Urgell. Té 21 anys i està passant el seu segon any al capdavant d'una explotació agrícola que consta d'una cinquantena d'hectàrees de cereal i farratges. Mentrestant, també estudia enginyeria electrònica industrial.

Manifesta que un cop acabi la universitat ell seguirà treballant la terra. “Els estudis són per tenir-los, però jo el que vull es ser pagès”, afirma amb rotunditat.

No nega que el seu és un ofici que envelleix: “De pagesos vells n'hi ha molts, molts més que no pas de joves.”

Indica que l'herència familiar és el que mou, moltes vegades, els joves a quedar-se al camp —“a la meva colla tots som pagesos”— però manifesta que també hi ha qui s'hi sent atret sense haver-ho mamat. I, contràriament al que s'afirma sovint, no és pas la crisi d'altres sectors el que genera aquest efecte crida: “Conec el cas d'un noi de 23 anys que ara ha començat a fer de pagès. Es dedica al tema agrícola tot i que a casa seva regenten una funerària.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.