Empreses

Plataforma Editorial creix fins a dos dígits durant la crisi

L'editorial fundada el 2007 ja s'enfila a un negoci de dos milions d'euros

L'editorial ha tingut molt d'èxit amb la publicació de llibres de testimoni

Al revés d'un sec­tor, el del lli­bre, en clara dava­llada, Pla­ta­forma Edi­to­rial ha acon­se­guit créixer a un ritme supe­rior a dos dígits d'ençà que va estar fun­dada, l'any 2007, i enguany pre­veu que el negoci tin­gui un volum de dos mili­ons d'euros (més de 2 mili­ons de lli­bres venuts), ja que ha pas­sat de tres emple­ats a 15 i que ha publi­cat 500 títols durant aquest període.

La reei­xida tra­jectòria d'aquesta edi­to­rial inde­pen­dent s'expli­ca­ria, en bona part, per l'entu­si­asme en la tasca edi­to­rial del seu direc­tor i pro­pi­e­tari, Jordi Nadal, que n'explica la bona evo­lució en un entorn advers pel fet que “les edi­to­ri­als grans, que són les que per­den ven­des, són massa len­tes, no tenen l'agi­li­tat que tenim nosal­tres.” Aquesta agi­li­tat, o bon olfacte per publi­car best sellers poten­ci­als ha cris­tal·lit­zat en la publi­cació de les obres de sor Lucía Caram, Josef Ajram, Vic­tor Küppers, Xavier Mel­ga­rejo i Cat­he­rine l'Ecuyer, que han estat veri­ta­bles esde­ve­ni­ments edi­to­ri­als que han meres­cut reim­pres­si­ons. En aquests moments, Nadal espera tor­nar-la a encer­tar amb Smoke gets in your eyes, de Cait­lin Doughty, les experiències de l'autora en un cre­ma­tori i que ha aixe­cat molts entu­si­as­mes lec­tors al món anglo­saxó.

En bona part del catàleg s'hi poden detec­tar algu­nes cons­tants que reve­la­rien una edició d'autor. Jordi Nadal reco­neix que molts de títols de Pla­ta­forma Edi­to­rial tras­puen “opti­misme, ale­gria... Són lli­bres per ser posi­tius i viure amb inten­si­tat”. Però en la tasca edi­to­rial també cal tenir una bona estratègia, per apos­tar per un tipus de lli­bres deter­mi­nat: “el mer­cat de la lite­ra­tura pot­ser està un xic satu­rat, i per això és impor­tant edi­tar lli­bres de tes­ti­moni.” Cer­ta­ment, alguns dels grans èxits de Pla­ta­forma, com Rein­ven­tarse, de Mario Alonso Puig, són de les col·lec­ci­ons Pla­ta­forma Actual -en què es difo­nen els temes més can­dents- i Pla­ta­forma Tes­ti­mo­nio -relats auto­bi­ogràfics-, dins d'un ampli ven­tall en què dar­re­ra­ment han tin­gut un resul­tat pro­me­te­dor la col·lecció juve­nil, Neo, i infan­til, Patio. Pla­ta­forma Edi­to­rial té set col·lec­ci­ons i dos segells, amb ini­ci­a­ti­ves com Chin­dia, una col·lecció dedi­cada a la nar­ra­tiva de la Xina i l'Índia. Com diu Nadal, “cal tenir en compte que un terç de la huma­ni­tat viu en aquests països, i hem detec­tat que hi ha un públic interes­sat en aques­tes cul­tu­res.”

Com afirma Jordi Nadal, l'estratègia també és el quan i el quant: “cal saber quina és la millor freqüència per edi­tar, i la inten­si­tat.” Ara com ara l'edi­to­rial publica cap a setanta títols a l'any. Es pot dir que ja ha arre­lat als mer­cats lla­ti­no­a­me­ri­cans, on actu­al­ment es fa un quart de les ven­des.

com­petència ter­ri­ble.

En la seva con­dició de petit edi­tor que ha de tro­bar un lloc sota el sol, entre les ombres dels grans grups edi­to­ri­als, Jordi Nadal lamenta cer­tes acti­tuds des­lle­ials: “les peti­tes edi­to­ri­als com la nos­tra hauríem de tenir drets quan en ve una de gran i t'arra­bassa un autor que ven, com ens ha pas­sat a nosal­tres.”

No esta­ria ben expli­cat què és Pla­ta­forma Edi­to­rial sense fer esment de la seva pro­jecció a la soci­e­tat. D'una banda, hi ha el Premi Feel Good, que orga­nitza con­jun­ta­ment amb l'Obra Social de La Caixa, dotat amb 5.000 euros, que té com a fina­li­tat “impul­sar l'opti­misme entre escrip­tors i lec­tors, a par­tir d'històries que trans­me­tin ale­gria i benes­tar”, com fixen les seves bases, i de l'altra, el Premi Sta­catto d'assaig en psi­quia­tria. Jordi Nadal explica que “orga­nit­zar pre­mis és bo per a l'edi­to­rial, ja que els pre­mis tenen retorn econòmic.”

Padrins.

A més de des­ti­nar un 0,7% de les seves ven­des a ONG i de plan­tar un arbre cada vegada que es publica un lli­bre nou, Pla­ta­forma Edi­to­rial ha apa­dri­nat una escola, Anta­vi­ana, de Nou Bar­ris. Dos cops a l'any des de fa dos anys, l'edi­to­rial nodreix amb 500 lli­bres la bibli­o­teca de l'escola. L'escola, per cor­res­pon­dre'ls, ha apa­dri­nat un lli­bre per als més joves, Gent, de Peter Spier.

Una de les veri­ta­bles obses­si­ons de l'edi­to­rial, i això es reflec­teix amb la publi­cació de l'obra del peda­gog Mel­ga­rejo i la con­sul­to­ria Ecuyer. Jordi Nadal ho té ben clar: “per garan­tir l'èxit esco­lar dels més petits de la casa, és neces­sari que hi hagi almenys dos-cents lli­bres a la casa, segons diuen els experts.”

La pirateria i el futur digital

“Per cada miler de llibres venuts en paper, hi ha 40.000 descàrregues il·legals per internet”. Així de clar i devastador és el diagnòstic de Jordi Nadal sobre la incidència que la pirateria té sobre el negoci editorial, que cada any que passa és més vulnerable per culpa d'aquesta amenaça. Els editors no tenen gaire esperances en el llibre electrònic. “Serà un mercat més petit del que la gent es pensa: sí, als EUA arriba al 30%, però a Alemanya és un escarransit 5%, i a l'Estat espanyol, un 3,5%.” Creu que “hi ha fatiga digital.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Plataforma Editorial creix a dos dígits durant la crisi

Publicat a