Política

Suspenen la cimera de caps d'Estat de la UE i només es manté la de l'eurozona

Els ministres d'Economia i Finances de l'euro reprenen aquest matí les converses que van acabar sense cap acord dissabte

El president de l'Eurogrup, l'holandès Jeroen Dijsselbloem, admet que la situació “encara és molt difícil”

La cimera de caps d'Estat i de govern de la Unió Europea (UE) d'aquesta tarda ha quedat desconvocada i reduïda a una reunió només dels líders dels estats de l'eurozona, segons ha anunciat el president del Consell Europeu, Donald Tusk.

Així, en lloc de la reunió dels 29 estats membres, la trobada d'aquesta tarda serà només dels 19 caps d'Estat de la zona euro per continuar abordant la crisi grega i intentar desencallar el tercer rescat econòmic. Abans, però, durant el matí, els ministres d'Economia i Finances de l'euro reprendran les converses que van acabar sense cap acord aquest dissabte.

Més d'11 hores de negociacions no van ser suficients per assolir un consens sobre si s'ha d'oferir o no un tercer rescat a Grècia. El president de l'Eurogrup, l'holandès Jeroen Dijsselbloem, ha admès que la situació “encara és molt difícil”. El bloqueig prové, sobretot, per les reserves d'Alemanya i de governs com el de Finlàndia, que frena el rescat per la pressió dels seus socis populistes del True Finns.

“Hem ajornat la nostra reunió i continuarem diumenge a les 11”, va assegurar Dijsselbloem. L'holandès ha confirmat que els ministres de l'euro han parlat sobre les propostes gregues “en profunditat”, de temes com “la credibilitat i la confiança” en l'executiu d'Alexis Tsipras, així com també dels aspectes “financers”. “No hem conclòs les nostres negociacions, per tant continuarem a les 11. Encara és molt difícil, però hi estem treballant”, ha dit el president de l'Eurogrup. “Mantinc l'esperança”, ha dit l'eurocomissari Pierre Moscovici.

Els ministres d'Economia i Finances de l'euro es van reunir aquest dissabte per negociar la petició del govern grec d'Alexis Tsipras d'un tercer rescat, que podria arribar als 82.000 milions d'euros. L'oferta de reformes del govern grec d' Alexis Tsipras és al centre de la discussió per donar llum verda a aquest tercer rescat multimilionari.

Les propostes han rebut el suport del parlament hel·lè i consisteixen a augmentar impostos com l'IVA i cotitzacions socials i reduir les pensions. De fet, el llistat de reformes va en una línia molt similar a les que el BCE, l'FMI i la Comissió Europea van fer a Grècia i que aquesta va rebutjar convocant un referèndum el passat dia 9 on els grecs van dir ‘no' a incrementar l'austeritat tal com vol Europa.

Les converses són complexes i els diferents països europeus mantenen posicions allunyades respecte a la confiança en Grècia i a l'abast de les reformes que posa damunt la taula. Des d'Alemanya, a més, també s'ha filtrat un document que apunta a un pla per treure Grècia de l'Eurozona durant almenys cinc anys i permetre-li, des de fora de la moneda única, reestructurar el seu elevat deute. Fonts diplomàtiques, però, han advertit que aquest pla no s'ha debatut oficialment en el marc de la reunió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.