Política

Duran: “No sé si el PP vol racionalitzar les autonomies o recentralitzar-les”

El president del comitè de govern d'Unió considera que la millor solució per a Catalunya és “afegir a la Constitució una Disposició Addicional que reconegui la específica identitat”

El president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha admès aquest dissabte que no entén el sentit de la proposta de reforma constitucional del PP “i que ho proposin ara a quatre dies de les eleccions catalanes”. “No sé si volen racionalitzar o recentralitzar l'Estat de les autonomies que són dues coses molt diferents”, ha afirmat.

I, en aquest sentit, ha considerat que tota reforma de la Constitució, d'entrada, “em preocupa perquè saps com la comences, però no com l'acabes. Qui pot sortir perdent és Catalunya. Ara bé, caldrà veure en el seu dia què posen sobre la taula tant el PP com el PSOE”.

El dirigent d'Unió ha insistit, però, que entre l'independentisme i l'immobilisme “és clar que hi ha solucions per a Catalunya”. Al seu entendre, això depèn, d'una banda, del que passi el 27-S, “però també del fet que després el govern espanyol que surti del nou cicle electoral mogui peça”. “A Unió -ha continuat- apostem com sempre per la moderació, per la catalanitat i per l'europeisme i la nostra vinculació amb molts governs i institucions europees pot ser molt útil”.

Josep Antoni Duran i Lleida ha explicat que, en la seva opinió, “la millor solució per a les demandes de Catalunya no passa tant per una reforma constitucional com per afegir a la Constitució una Disposició Addicional que, d'una manera o altra, reconegui la específica identitat de Catalunya i que d'aquí se'n derivi una garantia constitucional com a mínim per llengua, cultura, ensenyament, projecció internacional en aquestes matèries”. I ha afegit: “Òbviament això hauria d'anar acompanyat d'un acord de finançament que redueixi sensiblement el dèficit fiscal català”.

Finalment, ha insistit que no hi ha un altre remei que seure els uns i els altres a parlar i dialogar tot el que faci falta. “Les forces polítiques espanyoles han d'entendre que la solució a que es pugui arribar ha de ser sotmesa a una consulta legal. S'han de poder comptar els que volen un nou pacte com en el seu dia va ser la Constitució del 78 i els que no volen continuar pactant”, ha conlós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.