Política

La cultura fa el pas

Cares conegudes del món cultural entren en alguna llista, tot i ser un sector que tradicionalment no ‘es mullava'

Junts pel Sí és qui més incorporacions d'aquest àmbit ha aconseguit, sobretot en llocs simbòlics

La ciutadania
s'ha implicat en el procés i la cultura ha fet el mateix

Qui diu que aquestes no són unes eleccions qualssevol té raó. Almenys des del punt de vista de la confecció de les llistes. Tradicionalment a totes les candidatures hi havia o militants o simpatitzants de cada formació política. Això s'ha trencat aquest cop, almenys en part de les propostes que s'han presentat fins ara. Hi ha qui segueix un model més tradicional, amb persones lligades a l'activitat política, com és el cas del PSC, el PP i Unió. Tot i això, també han fet algun fitxatge estel·lar comptat, com ara el fiscal Martín Rodríguez Sol a UDC, però els socialistes i els populars s'han dedicat sobretot a promocionar gent de la casa.

El moment nacional, polític i social que passa Catalunya ha fet que persones que fins ara es mantenien al marge de l'acció política s'hi hagin implicat. Sobretot persones que provenen de moviments associatius i veïnals, que de fet són els que han esperonat el procés català de bon començament. L'excepcionalitat del moment ha fet que persones anònimes o relativament poc conegudes hagin fet el pas. L'exemple més clar d'això és el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, expresident de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona. Però aquest fenomen no només s'ha produït entre els ciutadans més o menys anònims. Rostres coneguts del món de la cultura també han decidit fer el pas i mullar-se. Una situació insòlita fins ara, perquè el món de la cultura habitualment es manté al marge de mostrar les seves preferències polítiques en públic. Gent que prové de les arts, del món de l'esport, de la gastronomia o del periodisme, s'han integrat sobretot en tres candidatures: Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP.

La proposta que han tirat endavant CDC, ERC i les entitats sobiranistes –Junts pel Sí– ha anat incorporant gent d'altres partits, com ara Reagrupament, MES i Demòcrates de Catalunya. Però, a banda d'obrir-se a altres formacions, és qui més cares mediàtiques té. Començant pel cap de llista de Girona, el cantautor de Verges Lluís Llach. De fet, la seva relació amb el moviment independentista ve de lluny. Quan es va fer el Concert per la Llibertat al Camp Nou només es van interpretar composicions seves i va ser el gran protagonista de la vetllada en actuar-hi ell mateix. Però Llach no és l'únic músic que hi ha a la llista. Èric Vergés, dels Catarres, i Joan Reig, d'Els Pets, són a la llista de Barcelona i Tarragona, respectivament. A banda, Junts pel Sí ha fitxat gent com ara les actrius Sílvia Bel i Montserrat Carulla, escriptors com Jaume Cabré i mossèn Ballarín, el productor i excomponent de La Trinca Josep Maria Mainat, la cineasta Isona Passola i la cuinera Ada Parellada. Tampoc sobta que el periodista Miquel Calçada, que va ser comissari dels actes del Tricentenari, sigui amb els independentistes.

Les altres llistes

Però aquesta situació no és exclusiva de Junts pel Sí. El seu principal oponent, Catalunya Sí que es Pot, constitueix una gran coalició de partits integrada per ICV, EUiA, Equo i Podem. Però a banda ha confeccionat una proposta en què també hi ha l'escriptora Gemma Lienas com a número 2 per la demarcació de Barcelona. De fet, Lienas ja havia estat vinculada durant temps a EUiA. Els actors Eduard Fernández i Vicky Peña, a més del periodista Josep Maria Balcells –exdiputat del PSC per Ciutadans pel Canvi–, també van en els darrers llocs.

Finalment, la CUP no s'ha quedat enrere, tot i que la presència de cares mediàtiques és menor. Han convençut des del cap de llista, el periodista Antoni Baños –que de fet és el candidat a president de la Generalitat–, fins al cantant de Txarango, Alguer Miquel, o l'escriptor Narcís Comadira. Una de les anècdotes de les llistes és que dues actrius, mare i filla, van en els darrers llocs d'una candidatura, tot i que diferents: Montserrat Carulla va a la de Junts pel Sí i la seva filla, Vicky Peña, a la de Catalunya Sí que es Pot.

Només quatre seran diputats

La pràctica totalitat de les cares conegudes que han decidit implicar-se en una llista ho han fet d'una manera simbòlica. És més una demostració d'involucrar-se que no pas una determinació de convertir-se en diputats del proper Parlament de Catalunya. De fet, la majoria o van de suplents o ocupen les darreres posicions. De tots ells, només n'hi ha quatre que tenen possibilitats reals de ser escollits diputats. D'una banda, Lluís Llach, com a cap de llista de Junts pel Sí per Girona. De l'altra, Gemma Lienas, com a número 2 de la demarcació de Barcelona per Catalunya Sí que es Pot, i el periodista Dante Fachín (Podem), com a número 5. Finalment, Antoni Baños, com a cap de llista de la CUP per les comarques barcelonines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.