Societat

Merkel demana una “solució comú Europea” davant l'allau de refugiats

La cancellera alemanya es mostra “commocionada” per la tragèdia dels refugiats morts en un camió abandonat a Àustria

Afirma que els Estats europeus han d'actuar de manera solidària i constata que l'actual normativa Dublín sobre asil “no funciona”

La can­ce­llera ale­ma­nya, Angela Merkel, ha afir­mat aquest dijous que la nor­ma­tiva Dublín sobre asil “no fun­ci­ona” i ha apos­tat per una “solució comú per a tot Europa” davant els cen­te­nars de milers de refu­gi­ats que s'espera que arri­bin a la Unió Euro­pea (UE) aquest any. “És la meva ferma con­vicció que Europa, com a con­ti­nent ric, està en con­di­ci­ons de resol­dre el pro­blema” de la mas­siva arri­bada de per­so­nes que fugen dels con­flic­tes i bus­quen refugi i una vida segura, ha dit en una roda de premsa després de la cimera regi­o­nal de líders dels Bal­cans a Viena.

La cap del govern ale­many s'ha mos­trat “com­mo­ci­o­nada” per la notícia de la tro­ba­lla d'entre 20 i 50 supo­sats refu­gi­ats morts a l'inte­rior d'un camió fri­gorífic aban­do­nat a Àustria. “Aques­tes per­so­nes esta­ven de camí per bus­car major segu­re­tat i pro­tecció i han mort de forma tràgica”, ha lamen­tat.

“Aquesta tragèdia ens insta a afron­tar l'assumpte de la immi­gració de manera ràpida i amb espe­rit euro­peu, el de la soli­da­ri­tat”, ha asse­nya­lat.

A més, ha recor­dat que ara hi ha un nom­bre de refu­gi­ats al món que no es veia des del final de la II Guerra Mun­dial. Segons ella, per “l'experiència històrica d'Europa”, el con­ti­nent té “el deure” d'ofe­rir ajuda i pro­tecció als refu­gi­ats.

Ha insis­tit que per afron­tar el pro­blema cal actuar de manera solidària: “No uns con­tra altres sinó tots de manera con­junta, amb l'espe­rit de bus­car una solució”.

Merkel ha posat de mani­fest que la nor­ma­tiva comu­nitària esta­bleix que el procés d'asil s'ha de tra­mi­tar al pri­mer país de la Unió on arriba la per­sona sol·lici­tant, motiu pel qual es podria deduir que un segon país podria enviar els refu­gi­ats de tor­nada al país d'entrada.

“Això ens ha por­tat a veure que no podem retor­nar-los. A on els hem de retor­nar? A Hon­gria, Àustria o Sèrbia, que ja tenen tants o més refu­gi­ats que nosal­tres?”, s'ha pre­gun­tat?.

Merkel ha posat aquesta qüestió com a exem­ple que tal com està regu­lat “el procés de Dublín no fun­ci­ona”. “I en aquest sen­tit, nosal­tres hem dit, de cara a 800.000 refu­gi­ats que es pre­veu que vin­guin [a Ale­ma­nya aquest any], hem de tra­mi­tar molt ràpida­ment les sol·lici­tuds amb un alt índex de reco­nei­xe­ment per un cos­tat, i les de zero reco­nei­xe­ment, per l'altra”, ha subrat­llat.

En el pri­mer cas, es tracta sobre­tot dels refu­gi­ats pro­vi­nents de Síria, men­tre que en el segon són immi­grants que es tras­lla­den majo­ritària­ment des de països dels Bal­cans cap a Ale­ma­nya a la recerca d'una millor pers­pec­tiva econòmica.

La can­ce­llera ha recor­dat que, a diferència del que ha pas­sat amb la crisi del deute de Grècia, amb la crisi migratòria no hi ha neces­si­tat de modi­fi­car els trac­tats comu­ni­ta­ris, ja que s'han esta­blert ja estàndards mínims. Això sí, creu que caldrà abor­dar el pro­blema de què “no a tot arreu es res­pec­ten els estàndards mínims, d'allot­ja­ment, de reco­nei­xe­ment”.

Poques hores abans, el minis­tre ale­many d'Exte­ri­ors, Frank-Wal­ter Stein­me­ier, també ha expres­sat també des de Viena la neces­si­tat d'una reforma de la nor­ma­tiva euro­pea sobre asil. “Hem de refor­mar el sis­tema de Dublín per dis­tri­buir de manera justa els refu­gi­ats dins de la UE”, ha asse­nya­lat.

2.000 places addicionals per agilitzar el procés d'asil

El titular alemany d'Interior, Thomas de Maizière, ha subratllat avui la necessitat d'agilitzar els procediments d'asil i ha anunciat la creació de 2.000 llocs de treball addicionals per a aquesta finalitat.

Durant una visita a la seu de l'Oficina Federal de Migració i Refugiats, a la ciutat bavaresa de Nuremberg, el ministre ha explicat que aquesta mesura té com a objectius “poder oferir solucions el més aviat possible”. “Probablement necessitarem més” personal, ha augurat.

En aquest sentit, De Maizière ha avançat que es recorrerà a “mesures no convencionals” com utilitzar voluntaris i jubilats per a tasques que no requereixin una preparació específica.

El titular d'Interior ha informat que en sis mesos s'ha podat donar resposta a 200.000 sol·licituds, el 40% amb un resultat positiu”. Per això, ha destacat la importància de constituir “centres de decisió” que permetin agilitzar els procediments de petició d'asil i tancar el gran nombre de casos oberts, que no paren d'augmentar.

D'altra banda, ha expressat la seva “ràbia” i “horror” per la mort d'entre 20 i 50 suposats refugiats a Àustria, que s'haurien asfixiat quan viatjaven a l'interior d'un camió frigorífic.

Al seu parer, aquest incident demostra la “urgència” d'una decisió sobre la creació dels anomenats hotspots a Grècia i Itàlia, grans instal·lacions on els refugiats puguin ser acollits de manera “digna, justa i pròpia d'un Estat de dret”. Una vegada allà, els sol·licitants d'asil més vulnerables podrien ser repartits pels Estats membres de la UE, i aquells que no requereixin protecció, tornats als seus països d'origen o veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.