Borsa

La Fed frena el rebot

Les borses eixuguen part de les darreres pèrdues enregistrades però la decisió de la Fed de no tocar els tipus d'interès refreda el rebot. L'Íbex-35 aconsegueix avançar un 1,12% setmanal.

L'Íbex-35 arrossega una minusvàlua del 4,21% en el 2015 després de caure més d'un 8,24% a l'agost, el pitjor mes des del 2012

La psi­co­lo­gia dels mer­cats és, gai­rebé sem­pre, difícil de com­pren­dre. Hi ha oca­si­ons en què una dada macro­e­conòmica nega­tiva activa les com­pres mas­si­ves i les bor­ses cele­bren una festa, quan la reacció raci­o­nal seria la contrària. I a la inversa també es donen situ­a­ci­ons sem­blants, quan un indi­ca­dor és molt millor de l'espe­rat i és rebut pels inver­sors amb ven­des perquè suposa un canvi en la política monetària expan­siva dels bancs cen­trals (en què s'han sus­ten­tat les alces en les bor­ses). Durant els dar­rers dies els movi­ments erràtics dels prin­ci­pals índexs bor­sa­ris occi­den­tals han reflec­tit aquesta psi­co­lo­gia com­plexa, difícil d'anti­ci­par i, fins i tot, con­tra­dictòria.

En un pri­mer moment, gai­rebé la tota­li­tat d'índexs van tro­bar en unes dades macro­e­conòmiques nega­ti­ves l'excusa per pren­dre posi­ci­ons en els actius de risc -molt cas­ti­gats després de les dava­lla­des de l'agost- ja que el dete­ri­o­ra­ment de la situ­ació econòmica allu­nyava una imme­di­ata pujada de tipus als EUA en una set­mana clau –la Reserva Fede­ral (Fed) dis­cu­tia en una reunió de dos dies el nivell ade­quat dels tipus d'interès–. La decisió presa per la Fed, que ha optat per no tocar els tipus, donats els ris­cos als quals s'enfronta l'eco­no­mia glo­bal, ha estat final­ment rebuda amb ven­des en els prin­ci­pals índexs bor­sa­ris. És a dir, que les bor­ses han pujat quan els indi­ca­dors macro­e­conòmics indi­ca­ven un alen­ti­ment i dei­xa­ven sense argu­ments els res­pon­sa­bles de la Fed, però que aquest banc reco­ne­gui que la situ­ació econòmica no és tan bona ha cai­gut com una gerra d'aigua freda sobre els par­quets.

Així, els avanços de prin­ci­pis de set­mana s'han anat fre­nant en el con­junt de bor­ses i l'Íbex-35, que havia recon­que­rit els 10.000 punts, ha tor­nat a caure per sota d'aquest nivell. L'índex selec­tiu s'ha aco­mi­a­dat diven­dres en els 9.847 punts, tan­ca­ment que suposa un avanç de l'1,12% set­ma­nal i que eixuga una mica les pèrdues anu­als que arros­sega l'índex després d'un mes d'infart. Cal recor­dar que durant l'agost els mer­cats bor­sa­ris han estat immer­sos en una allau de dub­tes econòmics que han dei­xat sense raons els inver­sors més opti­mis­tes. El refre­da­ment de l'eco­no­mia xinesa, la deva­lu­ació de la seva moneda i els nega­tius indi­ca­dors nord-ame­ri­cans van enfon­sar les bor­ses durant l'agost, mes en què l'Íbex-35 va caure un 8,24% (enre­gis­trant el pit­jor mes des del maig del 2012).

Lluny de màxims.

A més a més el mal com­por­ta­ment de les bor­ses no s'ha fre­nat al setem­bre i l'Íbex-35, un dels índexs més cas­ti­gats, ha con­ti­nuat la tendència bai­xista. Així, el selec­tiu arros­sega una dava­llada del 4,02% al setem­bre que apuja fins al -4,21% la minusvàlua en el 2015. Molt lluny que­den ja els màxims de l'abril, quan l'esce­nari macro­e­conòmic estava lliure de núvols i l'Íbex-35 s'apun­tava una alça anual supe­rior al 15,5% i s'enca­mi­nava cap als 12.000 punts.

Tot i que el pano­rama no con­vida a pren­dre posi­ci­ons, Bankia, Gas Natu­ral, Banc Saba­dell i Cai­xa­bank han esqui­vat les pèrdues i s'han apun­tat alces supe­ri­ors al 5% set­ma­nal. Per con­tra, Sacyr, Aben­goa, Aber­tis, Mit­tal Steel i Ace­ri­nox no han pogut esqui­var les ven­des i han aca­bat diven­dres amb con­tun­dents pèrdues.

Aquest cap de set­mana se cele­bren nova­ment elec­ci­ons a Grècia. Als ner­vis pre­sents en els par­quets per l'alen­ti­ment econòmic glo­bal se sumarà la incer­tesa pel futur polític del país que més mal­de­caps ha donat als inver­sors en el 2015. Cor­deu-vos el cin­turó que la tar­dor, com l'estiu, es pre­senta molt moguda en els par­quets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.