Política

Tots contra Romeva i Mas

Els partits critiquen que el president s'amagui darrere del cap de llista de JxSí

La corrupció i el discurs de la por del PP i C's també centren bona part del debat electoral

El cap de llista de JxSí manté que hauria fet coses diferents al govern

El debat electoral d'ahir a TV3, l'últim que es farà en aquesta campanya electoral, es va convertir en un pim-pam-pum de tots contra Raül Romeva i també contra Artur Mas, que va rebre moltes andanades perquè no “dóna la cara” i no fa balanç de l'obra de govern. L'ombra de la corrupció del 3%, que va ser una de les armes de Catalunya Sí que es Pot i de Ciutadans, i el discurs de la por sobretot per part del PP, també van centrar bona part de la discussió a set bandes.

Com ja havia estat habitual en els dos anteriors debats, el candidat de Junts pel Sí va ser el blanc de les crítiques de la majoria de les formacions, que van intentar vincular-lo amb les polítiques de les “retallades del govern de CiU” i posar en contradicció que un home d'esquerres, com Romeva, va de bracet en una llista amb Artur Mas. “Vostè desapareixerà, s'apartarà i deixarà pas a Mas a la presidència”, li va retreure el cap de llista del PP català, Xavier García Albiol, mentre que Miquel Iceta (PSC) va lamentar que és el primer debat de la televisió pública on no participa un presidenciable.

El cap de cartell de JxSí va reconèixer que si hagués estat a l'executiu “hi ha coses que hauria fet diferents i altres que no hauria fet”, però sobretot va subratllar que aquestes eleccions van sobre el referèndum que no es va poder fer. “Em sembla fonamental que per una vegada prevalguin els interessos de la gent”, va rematar Romeva, que durant bona part de la seva intervenció es va queixar que el PP i Ciutadans mai escolten els arguments per millorar Catalunya. Precisament la candidata de C's, Inés Arrimadas, també va atacar a la jugular de Convergència, Mas i de la candidatura de Junts pel Sí pel fet de tenir “quinze seus embargades”, moment en què Romeva li va recordar els casos que han esquitxat la seva organització com els de Jordi Cañas i Javier Nart.

En aquest mateix context, Lluís Rabell, de Sí que es Pot, va destacar que en el seu programa electoral porten la proposta de fer una auditoria de la Generalitat i va censurar que Mas no s'hagi personat contra el cas Palau.

La por de les pensions

García Albiol també va treure l'espantall de la por, un escenari que el PP i el govern espanyol han explotat les últimes setmanes i també en plena campanya electoral. Albiol va assegurar que les pensions no estaran garantides en una Catalunya independent, una afirmació que va secundar Arrimadas, que va pujar al carro de les amenaces. Tant Romeva com el candidat de la CUP, Antonio Baños, van negar-ho taxativament: “Potser allà on no estan assegurades és al Reino de España”, va ressaltar el cap de cartell de l'esquerra independentista, que va ser el més irònic dels set protagonistes. Fins i tot va convidar a “ballar” Miquel Iceta quan tots dos es van enganxar sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, i el socialista va mantenir que encara tenia molta energia per negociar. “La gent està molt farta”, li va etzibar Baños.

Per la seva banda, el candidat d'Unió, Ramon Espadaler, que no va entrar gaire en el cos a cos, va defensar que la “democràcia és més que un sí o un no” i va censurar que Convergència hagi adoptat el programa d'ERC.

Si Espadaler va defugir la baralla dialèctica, Albiol i Rabell sí que van tenir una tensa picabaralla quan parlaven de corrupció i el cap de llista de Sí que es Pot va dirigir-se a l'exalcalde de Badalona i li va exigir cridant que callés: “No m'interessa el que diuen els amics de Bárcenas”, va exclamar.

Un altre dels focus d'aquests comicis és si el nou país es quedaria fora de la Unió Europea. Arrimadas i Albiol van assenyalar que no hi ha cap mena de dubte que una Catalunya independent perdria tots els drets i seria expulsada d'Europa. Una hipòtesi que durant aquesta campanya C's, el PP i també tots els sectors espanyolistes han repetit del dret i del revés.

Romeva, però, va voler “tranquil·litzar” la gent i va apuntar que és impossible que els ciutadans catalans perdin la condició d'europeus i, per tant, mai no quedaran fora de la Unió Europea. Baños va destacar que una comunitat autònoma no pot marxar d'Europa i només podria ser si l'Estat reconeix el nou país català.

Suport d'un exministre de Letònia

L'exministre de Relacions Exteriors i de Defensa de Letònia, Artis Pabriks, va donar ahir suport al procés català a través d'una piulada i va remarcar que una Catalunya independent no quedaria fora de la UE. Pabriks, que actualment és eurodiputat, va assegurar: “Si els catalans voten a favor de la independència no veig cap regulació a la Unió Europea que els pugui excloure automàticament. Algú té més informació?” Precisament la continuïtat o no de Catalunya a la UE ha estat un dels temes centrals en la primera setmana de campanya electoral. Pabriks va formar part del govern de Valdis Dombrovskis, el vicepresident de la Comissió Europea que la setmana passada va assegurar que Europa no vol interferir en el 27-S.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.