Focus

Risc de caure pel precipici de la tecnocràcia

Els experts advoquen perquè la UE no perdi el manament de compaginar creixement amb tenir cura de l'estat del benestar.Hom destaca que la política expansiva del BCE contraresta les polítiques d'austeritat

Cal un impost europeu, per poder decidir sobre els ingressos
L'austeritat es converteix sempre en retallada de la inversió social
Edward Hugh creu que les polítiques del BCE s'imposen a l'ortodòxia
Des dels vuitanta, la UE ha intensificat les seves polítiques neoliberals
Cal compaginar creixement, democràcia i benestar a la UE

La crisi grega va posar la por al cos al ciu­tadà euro­peu benin­ten­ci­o­nat. L'ortodòxia de l'aus­te­ri­tat d'arrel neo­li­be­ral, que pot arri­bar a atemp­tar con­tra l'ànima de la UE, l'estat del benes­tar, ha vin­gut per que­dar-se? Les deci­si­ons sobre política econòmica con­ti­nu­a­ran sent un dik­tat dels hegemònics països cre­di­tors, Ale­ma­nya i ali­ats, sobre deu­tors, sense prou legi­ti­mi­tat democràtica?

La mal­fiança per­sis­teix. En el gran pro­jecte d'unió bancària, que ha de pre­ve­nir noves ensul­si­a­des finan­ce­res, Ale­ma­nya -i els seus ali­ats Holanda, Àustria i Finlàndia- ha mos­trat les seves reticències a la cre­ació d'un fons de garan­tia de dipòsits comú. D'altra banda, tam­poc no cre­uen en una major inte­gració fis­cal a través d'un minis­teri euro­peu de finan­ces que ges­ti­oni un pres­su­post comú. Pen­sen que ens tor­naríem a tro­bar en la cir­cumstància que uns estats supor­ten el deute públic d'altres, hipotètics hereus escampa. I, men­tres­tant, el ciu­tadà té la sen­sació que un pen­sa­ment únic tecnòcrata ha pres els poders euro­peus, fins al punt que des d'una tri­buna del Finan­cial Times et diuen que a còpia d'ortodòxia els cre­di­tors han demo­lit la UE, o tot un minis­tre de Finan­ces de França, Emma­nuel Macron, no s'està de dir que amb polítiques cegues i immo­bi­lis­tes en deu anys la zona euro dei­xarà d'exis­tir.

Com diu el catedràtic d'Eco­no­mia de la UE, Joan Tugo­res, “l'essència del pro­jecte euro­peu, allò que el dife­ren­cia, és l'intent de com­pa­gi­nar crei­xe­ment, democràcia i benes­tar, i ara és clar que hi ha un risc de des­na­tu­ra­lit­zació d'aquest equi­li­bri”. Veient el que diuen alguns cen­tres de poder, que s'ha esgo­tat la capa­ci­tat dels socis de la zona euro de supor­tar l'estat del benes­tar, “cal un retorn deci­dit a la idea ori­gi­nal, i això vol dir tenir clar que iden­ti­fi­car ortodòxia amb aus­te­ri­tat pot ser con­tra­pro­du­ent”. Pouar en la història pot ser­vir per tro­bar relats alliçona­dors: “Als anys trenta, la defensa afer­ris­sada del patró or de part de França, con­tra països deu­tors com ara Ale­ma­nya, va dege­ne­rar en la Segona Guerra Mun­dial.” En aquest joc d'opo­si­ci­ons entre cre­di­tors i deu­tors, “els pri­mers han de tenir clar que el sobre­en­deu­ta­ment dels segons és un embo­lic tre­nat entre tots, perquè els bancs, ale­manys i fran­ce­sos, no van pon­de­rar l'ús del recurs cre­di­tici.”

Amb tot, Tugo­res pensa que la política que ha des­ple­gat Mario Draghi al cap­da­vant del BCE, de seguir línies expan­si­ves per empènyer l'eco­no­mia, “ha estat una apro­xi­mació al prag­ma­tisme que ha superat les reticències d'Ale­ma­nya”.

La llarga durada de la crisi va ser el pro­blema. Jordi Baca­ria, direc­tor de Cidob-Cen­tre for Inter­na­ti­o­nal Affairs, diu: “En el cas euro­peu, aus­te­ri­tat es con­ver­teix inde­fec­ti­ble­ment en reta­llada en la des­pesa pública, que està abo­cada a la des­pesa social. Com que la crisi va durar, es va enquis­tar, i alguns apro­fi­ten per pre­co­nit­zar un model d'estat amb menys pres­ta­ci­ons soci­als.” Cal­dria, al seu parer, “reforçar la unió política al vol­tant de l'euro, per això cal una con­vergència real, en com­pe­ti­ti­vi­tat i pro­duc­ti­vi­tat, i no pas nomi­nal com fins ara”. Baca­ria creu que s'hau­ria de donar més poders al Par­la­ment Euro­peu sobre els afers de l'euro, però alerta que “hi ha el pro­blema que no tots els països de la UE per­ta­nyen a la zona euro”.

Per gua­nyar en cores­pon­sa­bi­li­tat, pensa que hau­ria estat òptim “una coor­di­nació asimètrica perquè els països amb superàvit com­pen­ses­sin amb des­pesa el dèficit d'altres”.

Si par­lem de la dele­jada inte­gració fis­cal, “cal­dria un con­sens sobre un impost euro­peu, que es podria apli­car a les grans mul­ti­na­ci­o­nals, les que més es bene­fi­cien del mer­cat únic, que fos esta­blert pel Par­la­ment Euro­peu, perquè de què ser­veix deci­dir sobre des­pesa, par­lar d'un sis­tema pres­su­pos­tari euro­peu, si no pots fer-ho sobre la font d'ingres­sos”.

En la idea romàntica d'una UE de tots i per a tots, molts no hi cre­uen. L'eco­no­mista Miren Etxe­zar­reta, del Semi­nari Taifa i coau­tora de l'informe Desen­tra­nyant la UE, con­si­dera que “la UE, que va néixer per rees­truc­tu­rar el capi­ta­lisme euro­peu, si durant alguns anys va man­te­nir una empremta pro­gres­sista, depe­nent de la cor­re­lació de les for­ces de poder, ja a par­tir dels vui­tanta, amb l'abandó de les polítiques inter­ven­ci­o­nis­tes de François Mit­ter­rand a França i l'apli­cació del plan­te­ja­ment des­re­gu­la­dor de Mar­ga­ret Thatc­her, esdevé una ins­ti­tució neo­li­be­ral, en un procés que s'inten­si­fica amb la crisi del 2008”. Com recorda, “les con­di­ci­ons per for­mar part de la zona euro -con­trol estricte del dèficit públic i del deute- ja eren pròpies d'un credo ober­ta­ment neo­li­be­ral”. Etxe­zar­reta no creu que s'hagi de patir per un pos­si­ble tren­ca­ment de la zona euro, “ja que la seva existència els va molt bé als grans capi­tals euro­peus i, si hi ha tur­bulències, ja hi ha el BCE com­prant bons”. Creu que l'Europa de l'euro només es pot trans­for­mar per la pressió social, més que per les pobres atri­bu­ci­ons del Par­la­ment Euro­peu.

El pro­fes­sor d'Eco­no­mia d'Esade Josep Maria Coma­jun­cosa observa que el pro­blema ha estat tre­ba­llar a curt ter­mini. Per pro­moure el con­trol del dèficit públic, “s'ha obli­gat a apli­car refor­mes a curt ter­mini, que en casos com el de l'eco­no­mia grega, molt mal­mesa, s'ha vist que eren con­train­di­ca­des i no tenien en compte els interes­sos del país”. De cara al futur, “cal dis­se­nyar bé ins­ti­tu­ci­ons euro­pees perquè el rigor fis­cal, l'aus­te­ri­tat, es pugui rela­xar prou perquè les eco­no­mies crei­xin i gene­rin ocu­pació”. Remarca que les polítiques expan­si­ves del BCE han estat, en aquest sen­tit, un clar canvi d'estratègia.

El macro­e­co­no­mista Edward Hugh no entre­lluca en l'ave­nir pròxim “una unió fis­cal, és impos­si­ble, perquè països com Ale­ma­nya no vol­drien assu­mir el que gas­ten els del sud”. Inter­preta que avançar en la inte­gració euro­pea xoca amb “el greu pro­blema de la frag­men­tació dels estats, que tenen pres­si­ons de les seves soci­e­tats ben dife­rents: al sud es demana anti­aus­te­ri­tat, al nord gua­nyen pes for­ces con­ser­va­do­res que dema­nen jus­ta­ment el con­trari”.

Però això no vol dir que el futur sigui tenebrós: “És més sen­zill que les polítiques de ree­qui­li­bri vagin a càrrec del BCE, a les seves polítiques expan­si­ves, que fun­ci­o­nen com pedaços.”

Men­tre ens man­tin­guem en aquesta con­jun­tura defla­ci­o­nista, “els QE [quan­ti­ta­tive easing o expansió quan­ti­ta­tiva] del BCE seran eterns”. I, de fet, serien la demos­tració que, “al final, la pugna al si de la UE l'ha gua­nyat Mario Draghi, i no pas Ale­ma­nya, que ha hagut de cedir davant la fórmula pragmàtica del BCE, que si convé farà bons a cin­quanta anys, o la injecció de 300.000 mili­ons d'euros a l'eco­no­mia euro­pea que pro­mou el pre­si­dent de la Comissió Euro­pea, Jean-Claude Juncker”, com explica Edward Hugh.

Retre més comptes sobre l'euro

Atès que és veritablement feble la capacitat de demanar rendició de comptes a la Troica o el BCE, Yves Bertoncini, director de l'Institut Jacques Delors, demana, per tal de reforçar la governança de la zona euro, “cimeres regulars i dotar l'eurogrup d'un president que s'hi dediqui plenament”. Així mateix, Bertoncini veu urgent que, per tal que els parlaments de cada estat tinguin més control sobre les polítiques econòmiques de la UE, “caldria crear al Parlament Europeu un subcomitè sobre la zona euro, a més a més d'una conferència interparlamentària per tractar sobre la Unió Econòmica i Monetària (UEM)”.

Solucions en funció de la situació

N o es poden aplicar solucions econòmiques en moments de xoc que no siguin a mida. En aquest principi insisteixen Cinzia Alcidi i Daniel Gros, del Centre for European Policy Studies (CEPS), que consideren que “per evitar situacions de crisi és desitjable anar cap a una coordinació fiscal, però el grau òptim de coordinació només s'assolirà si s'analitza fil per randa la natura del xoc i les condicions macroeconòmiques i financeres del moment”. Aquests experts alerten que marcar-se uns objectius de dèficit o de deute a llarg termini pot entrar en conflicte amb la necessitat d'expandir l'economia a curt termini.

Millorar la qualitat democràtica

Durant la crisi, la crítica a la manca de legitimitat democràtica dels organismes de la UE ha estat constant. Segons l'opinió d'Ulrike Guérot, directora de The European Democracy Lab, “si bé Europa es pot considerar que està prou integrada monetàriament i econòmicament, no disposa d'una democràcia real”. Per superar la verticalització de les decisions europees, demana “un marc horitzontal que es basi en la perspectiva que tots compartim una mateixa ciutadania europea”: “Així, ja no parlaríem en termes de solidaritat entre estats en la qüestió de creditors i deutors, sinó més aviat com un fet polític de redistribució.”

Tots en el dilema del presoner

Com assenyala Fabian Zuleeg, de l'European Policy Centre (EPC), en la política de la UE es planteja clarament “el dilema del presoner” i per això, “per superar el clima de desconfiança entre socis de l'euro creat per la crisi, és necessari que aquells estats que necessitin reformes rebin el suport dels altres”. Així mateix, per evitar una indesitjada politització de la Comissió, “caldria externalitzar algunes de les seves funcions, per assolir un arbitratge imparcial, en qüestions com ara les polítiques de competitivitat, l'aplicació de polítiques fiscals o la creació d'una agència estadística, amb la creació d'ens independents”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.