Emprenedors

L'Airbnb del sector nàutic

El portal de lloguer d'embarcacions Nautal preveu facturar 1 milió d'euros

És pos­si­ble que a pri­mera vista el sec­tor de la nàutica pugui sem­blar exclu­siu i poc amic de l'eco­no­mia col·labo­ra­tiva, però res més lluny de la rea­li­tat. I és que pre­ci­sa­ment, explica Octavi Uyà, “els vai­xells reque­rei­xen inver­si­ons impor­tants i sovint estan immo­bi­lit­zats la major part del temps”, així que es con­ver­tei­xen en l'actiu per­fecte.

De fet, la idea de Nau­tal, un por­tal de llo­guer d'embar­ca­ci­ons, va sor­gir ara fa un parell d'anys quan Uyà i un dels seus socis, Roger Llo­vet, van cons­ta­tar que fins i tot en dies de tem­po­rada alta els ports espor­tius esta­ven plens, “perquè al cap i a la fi la majo­ria dels pro­pi­e­ta­ris tenen poca dis­po­ni­bi­li­tat per sor­tir a nave­gar”.

I així va sor­gir aquest pro­jecte, que avui inclou uns 300.000 usu­a­ris i 3.000 embar­ca­ci­ons. La seva aposta ha estat fle­xi­bi­lit­zar els llo­guers i per­me­tre fins i tot la con­trac­tació per hores. “El pro­blema que hi havia abans al sec­tor és que els llo­guers eren bàsica­ment per a una set­mana i això limi­tava molt el mer­cat”, des­taca Uyà.

De fet l'oferta de Nau­tal és molt vari­ada i inclou des d'opci­ons econòmiques amb embar­ca­ci­ons peti­tes per 100 euros l'hora fins a l'opció de llo­gar grans iots amb tri­pu­lació per 10.000 euros l'hora.

La reserva mit­jana de Nau­tal se situa ara per sobre dels mil euros i ara l'empresa està poten­ci­ant el seg­ment alt, cli­ents que dema­nen embar­ca­ci­ons de 20 i 30 metres d'eslora amb un preu mitjà d'uns 4.000 euros per dia. “Són cli­ents que dema­nen un tracte més per­so­na­lit­zat i molta dis­creció”, des­taca l'empre­ne­dor.

El por­tal va néixer el juny del 2013 molt cen­trat en el mer­cat espa­nyol, i sobre­tot el balear, i amb un crei­xe­ment molt basat en “l'oferta de com­pa­nyies xàrter”, explica Uyà. Això, recorda, els va aju­dar a tirar enda­vant en una pri­mera fase en què cap­tar vai­xells de pro­pi­e­ta­ris par­ti­cu­lars els era més costós. Això avui ha can­viat perquè, entre d'altres coses, explica Uyà, “la crisi ha fet millo­rar la per­cepció que té la gent de l'eco­no­mia col·labo­ra­tiva”. Al cap i a la fi, diu l'empre­ne­dor, “no cap­tem embar­ca­ci­ons perquè els seus pro­pi­e­ta­ris tin­guin difi­cul­tats econòmiques” sinó perquè ente­nen que no té sen­tit tenir immo­bi­lit­zats aquests actius, i molt més quan dis­po­sen d'una tri­pu­lació pròpia.

A l'exte­rior.

Enguany Nau­tal ha fet un salt impor­tant cap a la seva inter­na­ci­o­na­lit­zació i ja és pre­sent a França, Ale­ma­nya, Itàlia, Croàcia, Grècia, i Tur­quia a Europa i ha afe­git també el mer­cat aus­tralià i cari­beny “com una via que per­met deses­ta­ci­o­na­lit­zar el negoci”.

El procés d'inter­na­ci­o­na­lit­zació seguirà enda­vant i entre els objec­tius hi ha el d'ater­rar al com­pe­ti­tiu mer­cat nord-ame­ricà. Allà, explica Uyà, hi ha uns 16 mili­ons d'embar­ca­ci­ons, tan­tes com a tot Europa.

Per això la com­pa­nyia acaba d'obrir una nova ronda de finançament amb la qual pre­veu cap­tar al vol­tant d'un milió d'euros i finançar així el salt als EUA.

La pre­visió per a aquest 2015 del por­tal, on hi tre­ba­llen set per­so­nes, és fac­tu­rar al vol­tant del milió d'euros i mul­ti­pli­car per qua­tre aquesta xifra l'any que ve. Un 75% d'aquest negoci encara prové del mer­cat espa­nyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.