Política

El Senat envia al BOE la llei del TC per suspendre càrrecs

El PP culmina la reforma exprés que faculta l'alt tribunal a fer executar les seves sentències fins i tot inhabilitant autoritats i funcionaris

Albiol la va anunciar clamant “s'ha acabat la broma”

Esgotant el temps afegit de la legislatura, el Senat va culminar ahir l'aprovació per la via urgent de la nova llei del Tribunal Constitucional que convertirà ara l'alt tribunal en l'executor de les seves sentències. Amb l'únic vot del PP i UPN i l'abstenció de Ciutadans davant l'oposició del PSOE, Entesa, CDC, Unió, el PNB i el grup mixt, el Senat aprova i envia al BOE una llei que permet al TC suspendre de funcions autoritats i empleats públics.

Tot i que el govern de Mariano Rajoy s'ha vantat durant el mandat de tenir eines de sobres per evitar l'adéu de Catalunya, el PP va idear en l'últim minut una proposició de llei de reforma exprés del TC per rearmar-lo i va regalar l'honor de presentar-la al Congrés a Xavier García Albiol, que va accedir als òrgans de la cambra tot i no ser diputat en plena precampanya del 27-S.

A més de sentenciar com fins ara, el tribunal que presideix l'exmilitant del PP Francisco Pérez de los Cobos haurà de vetllar pel compliment efectiu del que sentencia mentre el govern hi assisteix com un mer espectador. El TC té a partir d'ara un arsenal que va des de les multes de 3.000 a 30.000 euros fins a acordar la suspensió de funcions de les autoritats o empleats públics que no compleixin el dictaminat.

Irònicament, tot i ser presentada per García Albiol amb el cèlebre “s'ha acabat la broma”, ahir el portaveu del PP al Senat, José Manuel Barreiro, va negar que Catalunya sigui el motiu de la llei. “Es planteja com un debat sobre la situació a Catalunya, del conjunt de l'Estat enfront de Catalunya. I això és fals, no és la finalitat d'aquesta iniciativa”, va adduir. El portaveu de CDC, Josep Lluís Cleries, va denunciar la llei “contra el president Mas” i va acabar cridant “visca Catalunya lliure!”. A Unió, Salvador Sedó es va solidaritzar amb Mas –els senadors convergents lluïen a la solapa un adhesiu de solidaritat, però els socialcristians no–, i José Montilla (Entesa) titllava de “nyap” la llei. “Durant 35 anys ningú no ho havia plantejat perquè no és cert que el TC no tingui instruments”, sosté Montilla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.